Teröre dış destek ve terörle mücadele - 4
Bütün bu örgütlerin sonucunda da en fazla etkili, uzun ömürlü olan ve Türkiye’de maddi-manevi çok büyük kayıplara neden olan Kürdistan İşçi Partisi (Partiya Karkani Kürdistan-PKK) kurulmuştur. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesini Türkiye’den ayırarak İran, Irak ve Suriye toprakları üzerinde bağımsız bir Kürdistan devleti kurmayı amaçlayan PKK, bunu gerçekleştirmek için uzun süreli bir halk savaşı stratejisi ve silahlı propaganda taktiğini benimsemiştir. Halkın desteğini kazandıktan sonra halkı örgütleyerek silahlandırıp, uzun sürecek bir gerilla savaşına hazırlamayı amaçlamıştır. PKK’nın stratejisi üç aşamadan oluşmaktadır. Bunlar; stratejik savunma, stratejik denge ve stratejik saldırıdır. Bu yöntem çerçevesinde devlet ile dengeye gelinmeye çalışılır. Oluşturulan bu strateji doğrultusunda PKK’nın ilk temelleri, 1974 yılında Ankara Yüksek Öğretim Derneği (AYÖD) içinde yer alan Abdullah Öcalan ve arkadaşları Kesire Yıldırım, Musa Erdoğan, Ali Haydar Kaytan, Haki Karaer, Cemil Bayık, Ali Özer, Kemal Pir ve Mustafa Dere tarafından Ankara’nın Tuzluçayır semtinde yapılan bir toplantıda atılmıştır.
PKK 1978 yılında resmi olarak fakat gizlice Abdullah Öcalan tarafından Diyarbakır’ın Bağlar semtinde kuruldu. örgütlenme çalışmalarının ardından 1984 yılında Siirt’in Eruh ve Hakkari’nin Şemdinli ilçelerine yaptığı baskın ile eylemlerini başlattı. Eylemler 1980’li yılların sonlarına doğru daha da yoğunluk kazandı. Çünkü Irak’taki Kürtlere yönelik katliam olayları ve baskılar PKK terörüne daha uygun bir ortam hazırladı. İran-Irak savaşının sona ermesinden sonra Saddam Hüseyin Kuzey Irak’ta KDP ve KYB’nin elinde bulunan alanları kimyasal silahlarla bombaladı. “Halepçe Katliamı” olarak bilinen bu olay sonrasında yerlerinden hareket eden 460 bin Kürt’ten 51 bini Türkiye’ye sığındı. Bu olay o zamana kadar Türkiye’de kimsenin telaffuz edemediği “Kürt” kelimesinin açıkça söylenip yazılmasına yol açtı.
Türkiye’de PKK’dan başka bölücü ve yıkıcı faaliyette buluna pek çok örgüt kurulmuş ve etkili olmuştur. Soğuk savaş döneminde özellikle 1960’lı ve 1970’li yıllarda Komünist propaganda yapan ve Komünist ihtilalin gerçekleştirilmesi için faaliyet gösteren pek çok yasadışı aşırı sol terör örgütleri ortaya çıkmıştır. Bunlar; TKP, TİP, TSP, TİKP partileri (1980 darbesi ile kapatılmış ve terör örgütü olarak kabul edilmişlerdir.) ile DHKP-C,THKO, DEV-GENÇ, DEV-SOL, DEV-YOL vb. ( Bunlar son olarak Taksim gezi parkı eylemlerinde bir anda ortaya çıkıverdiler) gibi terör örgütleridir. Bunların yanı sıra 1970’li ve 1980’li yıllarda özellikle İran İslam devriminden sonra İran’ın etkisiyle Türkiye’de yasadışı ve aşırı sağ kökten dinci terör örgütleri ortaya çıktı. Bunlar da İBDA-C, HİZBULLAH vb. örgütlerdir. Tüm bu örgütlerin günümüzde de etkisiz de olsa varlıklarını sürdüklerini söylemek olanaklıdır. Ayrıca 1970’li yıllarda Türkiye’yi olumsuz etkileyen bir başka bölücü terör örgütü de Ermeni ASALA örgütüdür. Türkiye aleyhine faaliyet gösteren ASALA 1973 yılında ilk eylemine başlamış, 1975 yılından itibaren ise adından sıkça söz ettirir hale gelmiştir. ASALA Doğu Anadolu bölgesini Sovyet Ermenistan’ına katmak amacında olan Sovyet yanlısı bir terör örgütü idi. ASALA 1975’ten itibaren etkinliğini iki yönde sürdürmüştür. Bir yanda Türkiye’de suikastler ve bombalı saldırılar yapmış, diğer yanda yurt dışında Türk çıkarlarına ve Türk diplomatlarına yönelik suikastler yapmıştır. İran, Suriye, Güney Kıbrıs Rum Kesimi ve Yunanistan’dan büyük destek sağlayan ASALA, eylemlerini Batıda Türk diplomatlarına yönelik yoğunlaştırmıştır.
KAYNAKÇA
- – BAŞAR, Cem -“Terör Dosyası ve Suriye” Uluslar arası İlişkiler Araştırma Merkezi yayınları, Lefkoşe , 1996.
- – BÖLÜKBAŞI, Süha – “Türkiye ve yakınındaki Ortadoğu” Dış Pol. Ens. Yayınları, Ankara, 1992.
- – DENKER M., Sami - “Uluslar arası Terör, Türkiye ve PKK” Boğaziçi Yayınları, İstanbul, 1997.
- – FULLER, e. Graham- Çev. Özden ARIKAN, “Kuşatılanlar:İslam ve Batının Jeopolitiği” Sabah kitapları, İstanbul, 1996.
- –KOCAOĞLU, Mehmet -“Uluslararası İlişkiler Işığında Ortadoğu” , Genelkurmay Basımevi, Ankara, 1995.
- – MANİSALI, Erol – “Ortadoğuda Yeni Dengelerin, Doğu Akdeniz’den İç Asya’ya Uzanan Eksene Oturması ve Türkiye” , Su Sorunu, Türkiye ve Ortadoğu, Bağlam Yayınları, İstanbul, 1993.
- – ORAN , Baskın – “Kalkık Horoz: Çekiç Güç ve Kürt Devleti”, Bilgi Yayınevi, Ankara, 1996.