Savaş Senaryoları -1,2,3

NATO’nun beyin takımı olan ABD ve İngiltere, Ukrayna’nın Batı’nın uzun menzilli silahlarıyla Rusya’ya yönelik saldırmasının önünün açacak adımı gündemde. Bu konudaki yasağın kaldırılması hususu ABD ve İngiltere liderleri arasında konuşulacağı istihbaratı Rus yetkililerce ciddiye aldı ve anında Moskova’dan sert açıklamalar ardı ardına gelmeye başlandı.

Bu açıklamalara bir bakalım:

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Ukrayna'nın Rus topraklarına Batılı füzelerle saldırmasına izin verilmesi durumunda askeri anlamda yanıt vereceklerini söylerken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Ukrayna’nın uzun menzilli silahlarla ülkesinin topraklarına saldırmasının, NATO'nun Rusya ile savaş halinde olması anlamına geleceğini söyledi.

Putin, Ukrayna'nın Batı yapımı uzun menzilli füzelerle Rus topraklarını vurmasına NATO'nun izin vermesi halinde Moskova'nın “buna uygun kararlar” alacağını belirterek aslında devam eden Ukrayna-Rusya savaşının genişleyeceğini ve savaşın sınırlarının NATO devletlerine kadar uzayacağını söylemek istedi.

EVET, bu bir savaş tehdididir ve tüm Avrupa’yı ilgilendirdiği kadar meselenin ucu bizi de ilgilendirmektedir. Ancak öyle hemen paniğe gerek yok!

Rusya gözü kapalı ve hesapsızca NATO’ya doğrudan savaşacak kadar da pervasız olacağını sanmıyorum. En azından zamanı şimdi değil!

Belki birkaç yıl sonra… Bakacağız.

Kremlin’den gelen bu konudaki sert ifadeleri incelemeye devam edelim.

Özellikle Ryabkov’un, "… buna yeterli şekilde tepki vereceğiz. Burada ciddi risk söz konusu. Çünkü Washington ve Londra'da ve diğer yerlerdeki düşmanlar, başlattıkları oyunun tehlike seviyesini hafife alıyorlar. İlk önce bu yönde adım atsınlar da askeri anlamda da kapsamlı yanıt alacaklar." şeklindeki ifadesinden Rusya’nın blöf yapmayacağını askeri anlamda karşılık vereceğini göstermektedir.

Ayrıca Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov’da; Batı’nın Ukrayna’ya bu tür silahları kullanma izni verme kararı aldığını düşündüklerini belirterek, bu kararın resmi olarak duyurulmasının ise yalnızca bir zaman meselesi olduğunu söylemesi ise meselenin önemini farkındalığı anlamına gelmektedir.

Diğer bir açıklama ise Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’ dan geldi. Lavrov, Batı’nın Ukrayna’ya yönelik silah desteğinin sınırlarını genişletme niyetinde olduğundan emin olduklarını ifade etti. Hatta Lavrov’a göre, bu karar aslında çok daha önceden alınmış olabileceğini de ekledi.

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vasily Nebenzya’da Lovrov’u destekleyen benzer bir açıklama yaptı. Batı’nın, Kiev’e verdiği desteği kamuoyunun gözünde meşrulaştırma çabası içerisinde olduğunu ve bu saldırıların önceden planlanmış olduğunu belirtti.

Açıklamaları birleştirip genel bir okuma yaparsak, RUSYA’nın bu konuda aldığı sağlam istihbaratın olduğunu söyleyebiliriz. Moskova tehdidin farkında ve emin! ABD ve İngiltere’nin planını görüyor ve uyarıyor!

Gelelim asıl soruya.

Bu konuda:

-Rusya caydırıcılık adına nükleer kartını oyuna sokacak mıdır?

-Rusya’nın adımı ne olacaktır?

Rusya, geçtiğimiz aylarda Ukrayna yakınlarında taktik nükleer silah tatbikatı başlattığını biliyoruz. Bu tatbikatın saldırıya hazırlıktan ziyade bir gözdağı verme eylemi olarak yorumlamak şuan için daha gerçekçi olur.

Nükleer kartını dışarda tutarak bir strateji çizecek olursak; Moskova’dan BALTIK bölgesine bir tür askeri hareket yapabilirliği daha olasıdır. Belarus bölgesi bu anlamda takip edilmelidir.

Diğer bir hamle ise Yemenli ENSARULLAH’ı silahlandırabilir! Bu daha önce de Wall Street Journal’da gündeme gelmişti. ABD’nin Ukrayna’ya yapacağı silah desteğine karşılık, Rusya’nın da Yemen merkezli Ensarullah'ı silahlandırarak misilleme yapama ihtimali mümkündür.

Ve son olarak Rusya’nın Kuzey Kore kartını da oyuna süreceği de değerlendirebilirim. Çünkü birkaç gün önce Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Sergey Şoygu'nun, Kuzey Kore'ye bir ziyaret gerçekleştirdiğini basından takip ettik. Zamanlama tatbiki manidar.

Toparlayalım.

Anlaşılıyor ki Rusya, ABD ve İngiltere’nin atacağı bu adamı çok önceden görmüş ve kedince önemlini almıştır. Haziran ayında Putin, 24 yıl sonra Kuzey Kore’ye giderek ABD’ye mesaj göndermiştir. Bu da yetmemiş nükleer tatbikatlar yaparak, Ukrayna’ya yapılacak füze desteğini bloklamaya çalışmıştır.

Zor zamanlardan geçiyoruz, ortam günden güne de gerginleşiyor. Ortadoğu’da yanan ateş devam ederken, kuzeyimizdeki cereyan eden savaşın genişleme ihtimali fazlasıyla can sıkıyor.

ABD durmuyor! Savaştan, terörden beslenmeyi alışkanlık haline getiren lobiler durmuyor. Son olarak Pakistan'ın balistik füze programına ürün tedarik ettikleri gerekçesiyle Çin ve Pakistan menşeli 5 kuruluşa yaptırım kararı alarak gerginliği arttırmaya devam ediyor.