“Yufka yüreklilerle çetin yollar aşılmaz, bu yol kutludur, gider…” Turan Birliğine! “Dilde, fikirde, işte birlik”. “Vatan ne Türkiye'dir Türklere ne Türkistan, Vatan büyük ve müebbet bir Ülkedir, Türklere Turan!”. “Sovyetler Birliği elbet bir gün dağılacak. Orada bizimle aynı dinden ve milletten topluluklar, bağımsız olacak. Hazırlıklı olmalı ve biz onlara yaklaşmalıyız”. Değerli fikir ve Devlet adamlarımız ne güzel söylemişler. Son derece kıymetli ve kutlu bir ülkü koymuşlar Milletin önüne.
Az kaldı. Dayan Türkiye. Yolun sonu ışık. Tünelin ucu göründü. Dünya tarihinde güneş, sofistike ve görünür anlamının da ötesinde bir kez daha doğudan doğacak. Yeni ve adil medeniyet yeniden doğudan yayılacak ve tüm dünyayı saracak. Okyanuslar ve denizler geçildi, küçük bir dere ve patika kaldı. Yüzdük kuyruğuna geldik. Hedef Kızılelma, ülkü Turan Birliği ve adil yeni dünya medeniyeti.
Zamanında atılan temeller yükseliyor,
Toprağa atılan tohumlar yeşeriyor,
Dikilen ağaçlar meyveye duruyor,
Dağlar yeşeriyor, çiçekler açıyor,
Güneş doğudan yükseliyor.
Şelaleler çağıl çağıl akıyor,
Ekinler başağa dönüyor,
Kuşlar yeniden şarkılar söylemeye başlıyor.
Orta Asya steplerinde atlar yeniden coşkuyla dörtnala koşuyor,
Kafkasya'nın dağlarında güller açıyor,
Aral gölü kıyısında gelincikler boy gösteriyor,
Taklamakan çölü umutla yeşermeye başlıyor.
Tanrı dağlarında bozkurtlar uluyor,
Altay dağlarında kartallar yüksekten uçuyor,
Doğu Türkistan yaylalarında yılkılar şaha kalkıyor.
Türkistan Yurdunun her köşesinden kopuz sesleri yankılanıyor,
Dede Korkut ve Hoca Ahmet Yesevi’nin ruhları şad oluyor,
Buhara’nın ilim yolunun kapıları yeniden aralanıyor.
Rahmetli Özal’ın girişimleriyle 1992 yılında kurulan, Türk Dili Konuşan Devletler Devlet Başkanları Zirvesi, 2009’da Türk Keneşine (Türk Konseyi) evrildi. Konsey 2018’de Macaristan’ın gözlemci üye, 2019’da Özbekistan’ın tam üye, 2021 yılında Türkmenistan’ın gözlemci üye, 2022 yılında ise KKTC’nin de gözlemci üye sıfatıyla katılımıyla pekişerek Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Macaristan, Türkmenistan ve KKTC’den oluşan çelikten bir iradeyle adı Türk Devletleri Teşkilatına dönüşmesiyle, Turan yolunda önemli bir eşik daha aşılmış oldu.
Türk Devletleri Teşkilatı, son zirve toplantısını 6 Kasım 2024 tarihinde Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te yaptı. Söz konusu zirvede, son derece önemli, stratejik, tarihi kararlar alındı. Alınan bu kararlar sadece Türk Dünyası için değil, aynı zamanda 2 milyarlık İslam Dünyası için de son derece büyük önem arz etmektedir. Çünkü ileride Türkiye’nin önderliği ve liderliğinde kurulacak ve ilan edilecek Turan Birliği; ortaya çıkacak yeni uluslararası sistemde Amerika,Avrupa, Rusya ve Çin'den sonra her alanda etkili ve belirleyici olacak, küresel bir çekim, cazibe ve güç merkezlerinden birisi olacak. Çok kutuplu yeni uluslararası sistemin yeni küresel oyun kurucularından birisi olacak.
160 milyonluk Turan Birliği ayrıca, İslam/Türk Kültür ve Medeniyetinin inşası, barış/refah/kalkınmasının katalizörü olacaktır. İleriki süreçlerde bu Birliğe, Asya'dan, Ortadoğu'dan, Afrikadan ve Avrupa’dan Türkiye'nin can kardeşi, özde ve kökte İslam ve Türk dostu ülkelerin de girmesi olanak dahilindedir.
Şimdi zirvede alınan kararlara geri dönelim. Birincisi, 2012 yılında alınan kararla belirlenen ve ilan edilen turkuaz zeminde güneş, hilal ve yıldızdan oluşan Turan Bayrağı değiştirilerek, söz konusu simgeler Selçuklu yıldızı içine konularak, tam anlamını buldu. Açık mavi ve turkuaz renk bilindiği gibi tarih boyunca Türk’ün rengidir. Selçuklu yıldızı Türkistan'ın birleştirici simgesidir. Güneş tarihsel süreçte ve her zaman dünyada Türk'ün güç ve aydınlatıcı kapasitesini gösterir. Yıldız ise bilgelik, sonsuzluk ve özgürlük anlamlarını taşır, Türk Milleti için.
Zirvede alınan ikinci önemli karar ise 34 harften oluşan, Türk Dünyası Ortak Türk Alfabesinin belirlenmesi ve mutabakatla kabul edilmesidir. Türkiye, Azerbaycan ve KKTC’nin alt yapısının ortak alfabeye geçiş için hazır olmakla birlikte, diğer Devletlerin de bu yönde alt yapılarını hazırlamaları kararı alındı. Yeni gelen 5 harf nedir? X, Q, ters e, U’nun üstünde ters şapka, üstreli N (üstünde yatay simge). 2021 yılında, İstanbul Zirvesinde alınan kararla kurulan ve değerli bilim adamlarından oluşan Türk Devletleri Ortak Alfabe Komisyonunun titiz çalışmaları sonucunda Türk Devletleri Teşkilatı Ortak Türk Alfabesi tam mutabakatla tespit edildi ve kabul edildi. Önümüzdeki süreçte, bir plan ve takvim dahilinde alt yapı hazırlıklarının tamamlanması sonucunda ortak alfabeye geçilecek.
Hedef ortak bayrak, ortak ordu, ortak alfabe, ortak Merkez Bankası, ortak para birimi, ortak ekonomi, ortak pazar, ortak gümrük politikası, ortak enerji ve arz sistematiğinin kurulmasıdır.
Yani Turan Coğrafyasında Türk Devletlerinin siyasi, askeri, ekonomik, kültürel, sosyolojik, sportif, eğitim, sağlık, bilimsel ve uzay alanlarında, manevi/sofistike/dini konularda tam işbirliği, kenetlenme ve eklemlenmedir.
Gizli ve açık kaynaklardan elde edilen bilgiler; bilim adamları, uzmanlar ve aydınlardan alınan projeksiyonlar bağlamında ve yapılacak etraflı değerlendirmeler ışığında belirtilebilir ki, Turan Birliği dünyaya resmi olarak ilan edilmedi. Aşama aşama ve sindire sindire ilerleme kaydedilmektedir. Bir kaç yıla kadar da ilan edileceğe benzememektedir.
Türkiye'nin savunma sanayiinde % 100’e yakın, yerli ve Milli olarak, kara, deniz ve hava araç ve platformlarını (Milli savaş uçağı, savunma ve saldırı sistem ve araçları dahil) tamamlaması, tüm Türk Devletlerine tedarik ve her türlü entegrasyon ve angajman sistematiğinin kurulması sonucunda; ortak ordunun, ortak para biriminin, ortak alfabenin, ortak pazarın vb. tesis edilmesi ile birlikte Turan Birliği dünyaya resmi olarak ilan edilecektir. Peki ne zaman? 2028 veya 2029’da olması muhtemeldir, bu işin.
Sonuç itibariyle, Türkiye dünyada fincancı katırlarını ürkütmeden emin adımlarla, Turan yolunda ilerlemeye devam etmektedir. Dünyada tüm itlerin ürmesine rağmen kervanını doğru yolda (Turan yolu) yürütmektedir.
Saygı ve selamlarımla…