Üniversite eğitimini güçlendirmek
Sevgili genç; üniversite eğitimine olmazsa olmaz gözüyle bakıyorsun. Ama üniversite mezunu olduğunda ciddi bir rekabet ile karşı karşıya kalacaksın. Yani üniversite bitirmenin iş bulmak için yeterli olmadığını da bil. Peki, çözüm ne? Üniversite okumayacak mısın? Tabi ki oku. Ama okurken her şeyi üniversiteden bekleme. Kendin de üniversite eğitimini güçlendir. Artık hangi üniversitenin hangi bölümünden diploma aldığın önemli değil, önemli olan diplomanın yanına hangi belgeleri koyduğun. Peki, bu belgeler nelerdir? İstersen bu yazıdaki fikirlere bir göz at.
Yabancı dil öğrenerek üniversite eğitimini güçlendirebilirsin. Yabancı dil öğrenmek emek ve süreç ister. Yabancı dil öğrenmeyi asla 3. Veya 4. Sınıfa bırakma. Mümkünse ilk yıldan başla. Hazırlık olarak okumayı tercih etmek de sana kalmış. Odak noktan öğrenmek olsun. Hem konuşmayı, hem okumayı, hem de dinleme ve yazmayı geliştirmeye çalış. Belge edinmek konusunda acele etme. Öğrendikten sonra YDS veya TOEFL gibi sınavlara girebilirsin. YDS bütün Türkiye’de geçerli oluyor. Yurt dışı imkânlarından yararlanmak için TOEFL da düşünebilirsin.
Stajını ciddiye al. Staj zorunluluğu olmasa da staj yapabilirsin. Üniversiteden mezun olduğun zaman sudan çıkmış balık hissi yaşamamak için staj ve yarı zamanlı işler idealdir. Üniversite eğitimi sırasında bolca boş zamanın olduğunu biliyorsun. Kendine alanınla ilgili yarı zamanlı bir iş bulabilirsin. Bunun için 3. Veya 4. Sınıf veya yaz tatilleri de ideal olabilir. Staj ve yarı zamanlı çalışmada tek hedefin para kazanmak olmasın. Okumakta olduğun bölümü her yönüyle keşfetmen, yani iyice sindirmen daha önemlidir. Okumakta olduğun bölümün mezunları ile aynı ortamı paylaşabildiğin yarı zamanlı bir iş ufkunu açacaktır. Belki yeni iş fikirleri de edinebilirsin. Bu fikirler paha biçilmez olabilir.
Alanınla ilgili teknolojileri ihmal etmemelisin. Unutma ki bir yazıcıyı veya fotokopi makinasını doğru şekilde kullanmak bile iş hayatında fark oluşturmanı sağlayabilir, işini kolaylaştırır. Bilgisayar kullanmaya da aşina olmalısın. Teknoloji kullanımını çok ileri dereceye çıkarmak isteğe bağlı olsa da temel bilgisayar uygulama ve programlarını hangi işte çalışırsan çalış kullanmak durumundasın. Bilgisayar ve akıllı telefon uygulaması kullanmayan şirket neredeyse kalmadı. Ayrıca araba kullanman da önemlidir. Bazı işler için ehliyet sahibi olmak ve aktif araç kullanıcısı olmak gerekebilir. Bunun dışında aktif teknoloji kullanıcısı olmak bazı şirket çalışanları için evden çalışma imkânı da getirmektedir.
Yurtdışındaki eğitim imkânlarından yararlan. Dünyayı gezmek güzeldir. Ama bunu yapman şart değil. İlk önce aşinalık kazanmak gerek. Hangi ülkelerden ve ortamlardan ilham alabileceğini bilmelisin. İş hayatına adım atmadan önce bir veya birkaç yabancı ülkede iş, staj veya seyahat için bulunmuş olman büyük bir şanstır. Özellikle gelişmiş ülkelere yaptığın seyahatlerden çok şey öğrenme fırsatı bulursun. Olaylara daha dünya çapında bakma imkânın olur. Bu amaçla Türkiye’de üniversite okurken kısa süreli turistik seyahatler, öğrenci değişim programları, dil kursları veya hem çalışıp hem seyahat etmeye yönelik programlara katılabilirsin.
Yüksek lisans yaparak şansını arttır. İş hayatına atılmak için acele etmen gereken durumlar vardır bir de etmemen gereken durumlar. Her zaman acele edilmez. Staj imkânları için ne kadar acele etmen gerekliyse iş imkânı için o derecede ince eleyip sık doku. Her yerde staj yapılır. Ama her yerde çalışılmaz. İlk iş önemlidir. İkinci iş daha da önemlidir. Üçüncü işin ise seni yansıtır. “Üniversite bitirdin şimdi ne oldu?” diyenlere cevap olsun diye ilk bulduğun işe başlama. Kendine güven. İşinle ilgili daha ileri derecede eğitim alman durumunda ne kadar avantajlı olabileceğini hesaplamalısın. Gerekirse kendine yüksek lisansı bitirecek kadar zaman vermelisin.
KPSS çalışabilirsin. Çoğumuzun hedefleri bellidir. Amacın belli bir kamu kurumunda çalışmaya yönelikse KPSS çalışmalısın. Zaman kaybetmemek için üniversitenin son sınıfında tıpkı lisenin son sınıfında YGS-LYS çalışması yapar gibi KPSS çalışmaları yapmalısın. Gerekirse kurslardan destek almalısın. KPSS ciddi emek gerektiren bir sınav. Ülkemizin içinde bulunduğu şartlarda bu sınavla atanmak için birkaç yıllık çalışma yapmak gerekebiliyor. O yüzden kararını erken vermeli ve üniversitenin 3. Veya 4. Sınıflarında KPSS’ye hazırlanmaya başlamalısın. Staj, yabancı dil ve yabancı ülke tecrübesi özel şirketler için cezp edici olsa da kamu kurumlarının çoğu doğrudan KPSS ile eleman aldıkları için bu tür nitelikleri işe alım esnasında göz ardı ederler.