Biden yönetimi Putin ile önümüzdeki aylarda Avrupa’da gerçekleşebilecek bir zirve için kapının açık olduğunun altını çizmeye devam ediyor. Diplomatik çözüm vurguları yineleniyor.
Biden yönetimi Putin ile önümüzdeki aylarda Avrupa'da gerçekleşebilecek bir zirve için kapının açık olduğunun altını çizmeye devam ediyor. Diplomatik çözüm vurguları yineleniyor.
Rusya, geçen ay Başkan Biden'ın televizyon röportajında Putin'in "katil" olduğunu kabul etmesinden sonra büyükelçisi Anatoly Antonov'u ABD'den geri çağırdı. Böyle bir ortamda ne kadar diplomasi olabileceği kuşkulu. Ancak katil söyleminden sonra ABD gerilimi ilerletmekten kaçınıyor. Örneğin Karadeniz'e rutin olarak çıkan gemiler ile ilgili tansiyonun artmaması için şimdilik durdurulduğu aktarıldı. Geçen hafta Pentagon Montreux kapsamında Türkiye ile koordineli olarak gemi geçişlerinin rutin olduğunu açıklamıştı.
Rusya'ya; dünya çapında 16.000 bilgisayar sistemine erişilmesine yol açan SolarWinds yazılımına saldırılar ve seçimlere müdahale ettiği iddiaları üzerinden getirilen ABD yaptırımları ne kadar etkin tartışıldı. Kuzey Akım 2'nin yaptırımlara neden dahil olmadığı sorgulandı.
Biden yönetiminin uzlaşmak istemesi iç siyaset açısından biraz çelişkili olacağı için yaptırımlar ile bu dengelendi. Zira Biden seçim kampanyasında Rusya'ya karşı sert olacağına söz vermişti. Demokrat Parti'de bir takım isimler Trump'ın Rus ajanı olduğuna dair iddiaları siyasi olarak gündemde tutarken buna gerçekten inananlar da vardı.
Bu nedenlerle Biden Rusya'ya karşı sert olduğunu göstermek zorundaydı. Bu yaptırımlar gerçekten sert yaptırımlar mı ve ABD Ukrayna geriliminde ne kadar rol alacak, Ukrayna'nın savunma ihtiyaçlarını karşılayacak mı tartışılıyor.
Yaptırımlar ABD finanasal kurumlarının Rusya ile ilişkisini ve Rusya ile ilişkili kurumlarla ilişkiyi yasaklıyor. Asıl sorun Biden bu yaptırımlarla Rusya'nın yapmasını istemediği eylemleri engelleyebilecek mi?
Eğer bu şekilde engelleyebilirse ve yeterince sert olduğunu göstererek kalıcı bir anlaşmaya varabilirse ara seçimlerde iyi bir pozisyonda olacak. Ama başarılı olamazsa ara seçimlerde işler değişebilir.
Moskova Solar Winds dahil pek çok suçlamayı reddediyor. Saldırılar ABD'de özel bir firma üzerinden düzenlendi. ABD'de siber çevreler hükümet kurumlarına erişim sağlayan bu saldırıları 11 Eylül'e eşit görüyor. Buna ciddi bir tepki verilmesi gerekiyordu. Yaptırımlar dışında ABD istihbarat çevrelerinin de benzer bir adımla cevap vermesi de olasılıklar arasında görülüyor. Yani her an herşey olabilir.
Rusya petrol fiyatları artışının ardından ekonomik bir iyileşme için çabaladığı bir dönemdeydi. Rusya borçlarını yeniden finanse edebilmek için Avrupa'ya gidemeyecek, Çin'e muhtaç kalacak.
Biden diplomatik yoldan ilerlemeyi tercih etse de iki rakip arasındaki gerginlik sürüyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın ABD diplomatlarını ABD'nin Rus diplomatları sınır dışı etme kararıyla orantılı olarak sınır dışı edeceğini söyledi.
'Biden Erdoğan'ı neden aramıyor' diye soranlar öncelikle Biden'in aradığı liderlerden olan Putin ile olan kriz durumuna bakarsa diyaloğun dışişleri bakanları ile sürüyor olmasını; şimdilik büyük bir problem olmamasına bile yorabilecek değişime varabilirler.