Yanlış Zamanda Yapılan Doğru İşler
Eğitim sistemimizin en büyük sorunu yangından mal kaçırırcasına yapılan sistem değişiklikleri. Mesela sınavsız geçiş 2017 YGS’ye aylar kala kaldırıldı. Kimya, bilgisayar ve okul öncesi gibi öğretmenliklerin ve ilahiyat fakültelerinin puan türleri de aynı şekilde 2017 YGS’ye aylar kala değiştirildi. Düşünün sınavsız geçiş hakkı olduğunu bildiğiniz için meslek lisesine gidiyorsunuz ve siz ikinci yılınızda iken bu hak aniden kaldırılıyor. Kendinizi güvende hisseder misiniz?
Son söylemek istediğimi baştan söyleyeyim. Doğru bir iş yaptık ama yanlış zamanda yaptık. TEOG’un kaldırılması doğru ama apar topar kaldırılması yanlış. TEOG’un kaldırılmış olması bütün veli ve öğrencileri büyük bir dertten kurtardı. Ama yeni sistem netleşmezse herkesi daha büyük bir dert bekliyor. Geçiş dönemi belirsizliğinin aile ve öğrencileri kaygılandırması kaçınılmaz. Öğrenci ve veliler TEOG döneminden daha kötümser hale gelebilir.
TEOG’un kaldırılmasını ben de istiyorum. Fakat bu kadar hızlı kaldırılmasına karşıyım. Çünkü biz 4+4+4 eğitim sistemine sahibiz. Yani bir ilkokula, ortaokula ya da liseye kaydolan 4 yıl sonrasını hesaplayarak kaydoluyor. Dolayısıyla eğitim sistemimizde bir kademe ile ilgili değişiklikler o kademeye kayıt yapılmadan, yani en az 4 yıl önceden duyurulmalı. TEOG’un en az 4 yıl daha devam etmesi gerektiğini düşünüyorum.
Bu 4 yıla niçin ihtiyaç vardır? Bu 4 yıl içinde neler yapılabilir? Mesela pilot uygulamalar yapılabilir. Mahalle aralarındaki orta halli birkaç lise TEOG’dan muaf tutularak o mahallede oturan öğrencilere açılır. Bu öğrencilerin üniversite başarılarına bakılır. Karşılaştırmalar yapılır. TEOG puanıyla öğrenci almayan liselerin sayıları her yıl biraz daha arttırılabilir. En sonunda liseler ilkokul ve ortaokullar gibi adrese dayalı öğrenci alır hale gelir.
Uzun vadede ise TEOG’un kalkması zorunlu değildir. Çünkü şu anda sorun TEOG değil herkesin TEOG’a girmek zorunda olmasıdır. Ciddi pilot uygulamalar yapılırsa süreç içinde TEOG’un kaldırılmasına gerek bile kalmaz. TEOG belli okullara öğrenci almak için aynen devam edebilir.
TEOG ciddi bir stres kaynağıydı ama ciddi sorunları da çözüyordu. Ortaya bir puan çıkıyordu ve bu puana göre hareket etmeniz kolaylaşıyordu. Kimin hangi okula gidebileceği tartışmalara neden olmuyordu. Getirdiği bir şeffaflık vardı. Acaba yeni sistem TEOG kadar şeffaf olabilecek mi? Yeni sistem tasarlanırken TEOG’a niçin geçildiği asla unutulmamalı.