İnternet medyası mensupları basın kartı alacak, kişilik hakları korunacak, künyesi olmayan haber sitesi olmayacak. İşte dezenformasyonla mücadele yasası hakkında merak edilenler….

Sosyal Medya Yasası ve dezenformasyonla mücadele düzenlemesi olarak adlandırılan basın kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik düzenlemesi Resmi Gazetede yayımlandı. Hemen ardından "sosyal medya yasası nedir, içeriği ne" gibi sorulara yanıt aranmaya başlandı. Meclis'te görüşülen yasanın yürürlüğe girdiği kamuoyu ile paylaşıldı. Bu noktada sosyal medya yasası maddeleri ve 29. Madde konusunda araştırmalar başladı.

Kısaca internet medyası mensupları basın kartı alacak, kişilik hakları korunacak, künyesi olmayan haber sitesi olmayacak. İşte dezenformasyonla mücadele yasası hakkında merak edilenler….

Günümüzde en sık duyduğumuz ve kullandığımız kavramlar arasında yer alan sosyal medya, kullanıcıların kendi ürettikleri içerikleri diğer kişilerle paylaşmak adına yayınladığı aktif bir şekilde birçok kişi, kurum ve kuruluş tarafından kullanılan online bir ağdır.

Kullanıcılar; güncel bilgilere, haberlere, paylaşımlara sosyal medya sayesinde hızlıca ulaşır. E-ticaret şirketleri sağladığı avantajlar sebebiyle sosyal medyayı oldukça sık kullanır. Her geçen gün hayatımıza yeni iletişim araçları ve platformlar katılıyor. Bunun yanında bu platformları konu alan hukuki düzenlemeler teknolojiyle birlikte gelişip, güncelleniyor. Bu sosyal ağların ve platformların yaygınlaşması yeni potansiyeller kadar hak ihlallerini de beraberinde getiriyor. Bunların önüne geçmek için de "Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" hazırlandı.

Yasanın amacı ise internette hizmet veren platformlara ve yayıncılara yükümlülükler getirmek. Bunlardan bazıları, "İnternet haber sitelerinin süreli yayın kapsamına alınması, Erişim Sağlayıcılar Birliği'nin görev ve yetki alanının genişletilmesi, sosyal ağ sağlayıcılarının yükümlülük ve sorumluluklarına ilişkin ek düzenlemeler yapılması" olarak sıralayabiliriz… İşte hayatımıza yeni giren bu yasa neler sağlayacak? Buyrun okuyalım..

En önemli maddelerden biri, senelerdir internet haber sitelerinde çalışan basın mensuplarını mutlu edecek.

Yıllardır talep edilen ve bir türlü gerçekleşmeyen bir hak talebiydi bu.

Yasa öncesinde, İnternet merkezli haber sitelerinde çalışan medya emekçileri Basın Kanunu ile gazetecilere tanınan haklardan yararlanamıyordu.

🟥 Dezenformasyonla Mücadele Yasası ile internet medyası mensupları basın kartı alacak, kişilik hakları korunacak, künyesiz haber sitesi kalmayacak.

🟥İnternet haber sitelerinde çalışanlar basın mensubu olacak, şartları karşılayan internet habercilerine, spikerlerine, editörlerine ve yayıncılarına Basın Kartı verilebilecek. Ayrıştırılmış Hizmet Çocuklar Korunacak.

🟥 Çocuklara yönelik uygulamalar konusunda "ayrıştırılmış hizmet" sunumu sağlanacak. Çocukların zararlı içeriklerden uzak durması için ayrıştırılmış hizmet başlığı altında bir düzenleme geliyor.

Çocukların, internette veya sosyal medyada yasa dışı, ahlaki değerlere aykırı ve zararlı olabilecek içeriklere maruz kalmasının önüne geçilebilecek.

Çocuklar maruz kalmamaları gereken görüntü, ses, yazı gibi içeriklere karşı korunacak. Çocukların, gençlerin ve ailenin, bilinçlendirilmesi için Erişim Sağlayıcıları Birliği'ne ilave görevler verilecek.

🟥 Haber içerikleri korunacak

Tüm haber siteleri, yayınladıkları içerikleri saklamak zorunda olacak. Böylelikle hukuka aykırı içeriklerin yok edilmesi ve keyfi olarak ortadan kaldırılmasının önüne geçilmiş olacak. Yayılan içerik derhal ortadan kaldırılabilecek.

Bir içerik için verilen kaldırma kararı, içeriğin her site ve platformdan kaldırılması için yeterli olacak. Kişilik hakkının zedelenmesi şikayeti ile mahkemeye başvuru yapıp içeriğin kaldırılması talebinde bulunan ve talebi mahkemece kabul edilen kişiler artık diğer siteler için başvuru yaptığında mevcut karar bu adresler için de uygulanacak. Her site için ayrı karar çıkarılması gerekmeyecek.

🟥 Haber sitelerine resmi ilan ve reklam verilebilecek

Basın İlan Kurumu Kanununun 45. maddesinden sonra gelmek üzere 45/A maddesi eklenerek, resmi ilan ve reklamların internet haber sitelerinde belirli kurallar çerçevesinde yayınlatılması ve internet haber sitelerinin bu şekilde desteklenmesi öngörülüyor.

🟥 Künyesiz haber sitesi kalmayacak

Yeni yasa ile künye belirtmeksizin internet haberciliği yapmak mümkün olmayacak. Bir gazete için geçerli kurallar, haber üreten internet siteleri için de geçerli olacak.

Sosyal medya platformlarına BTK'nın denetlemesi koşulu getiriliyor Sosyal medya platformlarına BTK'nın (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) denetlemesi koşulu getiriliyor.

Bu denetleme telefonları ve telekomünikasyon ile ilgili diğer denetlemeleri yapan BTK'ya verilen ek bir görev. Amaç iletişimin içeriğinin denetlenmesi değil. Görev kapsamı; platformların kaç kullanıcısının olduğu, iletişim trafiklerinin ne kadar olduğu ve bu konuyla ilgili bilgileri Türkiye'de tutma zorunluluğu gibi konuları içeriyor.

Bu denetleme telefonları ve telekomünikasyon ile ilgili diğer denetlemeleri yapan BTK'ya verilen ek bir görev. Bu görevin kapsamı, iletişimin içeriğinin denetlenmesi değil, platformların kaç kullanıcısının olduğu, iletişim trafiklerinin ne kadar olduğu ve bu konuyla ilgili bilgileri Türkiye'de tutma zorunluluğu gibi konuları içeriyor.

🟥 Sosyal medya şirketlerine ofis açma yükümlülüğü

Bazı ağ şirketlerinin temsilcilerinin Türk vatandaşı olmamaları ve Türkiye'de ikamet etmemeleri nedeniyle hukuki olarak muhatap bulamama sorununun önüne geçiliyor.

Yeni düzenleme ile sosyal ağlara Türkiye ofisi açma ve Türkiye temsilcisi bulundurma zorunluluğu getirilecek. Temsilcinin gerçek kişi olması "halinde bu kişinin Türkiye'de ikamet etmesi ve Türk vatandaşı olması gerekecek.

🟥 Yalan haber yayma suçu tanımlanıyor

TCK'ya eklenen yeni madde ile 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçu tanımlanıyor. Suçun oluşması için su 5 şart aranacak:

◦ Yayılan haber gerçek değilse

◦ Ülkenin güvenliği ve kamu sağlığını ilgilendiriyorsa

◦ Halk arasında korku, panik ve endişe oluşturma kastı varsa

◦ Kamu barışını bozmaya yönelik ise

◦ Aleni ise (yani ilgisi olmayan kişilere ulaşabilecekse)

◦ Kişilere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilebilecek….

Şimdi gelelim ön çok tartışılan konuya!

HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, "Sosyal medyada hak ihlallerinin duyurulmasından, muhalefetin sesini yükseltmesinden ve tek tek yurttaşların yaşadıkları hak ihlallerini ifade etmelerinden rahatsızlar." dedi.

Yani HDP'nin karşı gelmesini anlıyorum da!

Terör propagandası yapmayan, yalan bilgi yaymayan kişi HDP'li Oluç gibi neden düşünür? Buradaki kilidi açmak için bu sorunun cevabını düşünmeniz yeter!