Günlük yaşamda “Onlara” hep tanık oluyoruz. Ama sadece bakıyoruz. ve haliyle göremiyoruz.

FARKINDA DEĞİLİZ. “Onlar kim? ” Sokak Çocukları ve Engelliler” Bu hafta çok değerli bir büyüğümüzü ağırlıyoruz. Kendini Hayır işlerine adayan Sokak Çocukları Koruma Rehabilitasyon Derneği olarak kısa adı (is-es) Başkanı Sayın Sema ERTAN

Zahrettin ÇELİK: Öncelikle bu projelerinizden ötürü İstanbul Gelişim Sanat Ustkon ve Haber Kıta olarak tebrik ediyoruz. Proje nasıl gelişti o oluşumu anlatırmısınız.

Sema ERTAN: Sokaktan Kâbe projemizin mimarisi Yönetmen Sayın Erdem Çiçektir bu güzel projeyi dernek yönetimi olarak değerlendirmek istedik. bize ilk geldiğin de “proje işte bu dedirtecek” hayalimdeki projeydi…
Üstün de uzun yıllar çalışılmış ancak uygun bir dernek arayışın da olan genç yönetmen Erdem Çiçek bir ödül törenin de tanıştırılmamız sayesin de proje çalışmalarına başlamış olduk.
Bu vesileyle istihdamı sağlayacak meslek dini vecibeleri açısın dan hayalimizde bu sebeple mahsun evlatlarımıza ulaşmış olacaktır


Zahrettin ÇELİK: Biraz sizi tanıyabilirmiyiz?

Sema ERTAN: Uzun yıllar ticaretle uğraştım lise mezunuyum babam Siirtli annem Mardinli 6 kız kardeşin en büyüğüyüm... yapı olarak yardımı el uzatmayı düşeni kaldırmayı 2006..vicdani duyguları yoğun biriyim…
Bu sebeple sosyal alan da hizmeti seviyorum ve vicdanı hür bir insan olarak mutlu oluyorum ve huzura kavuşuyorum... 2009 yılına kadar zihinsel ve şizofrenler derneğin de kadın kolların başkanıydım daha sonra kendim kurduğum özellikle sokakta yaşayan sokak çocukları hep içim de ukde olarak kalmış ve derin bir yaraya merhem olma amaçlı ilk ismi İstanbul şizofrenler ve engelliler sokak çocukları koruma dayanışma derneğini
2010 yıllın da kurmuş oldum şimdiki adıysa değiştirilmiş Sokak Çocukları Koruma Rehabilitasyon Derneği olarak kısa adı (is-es) olarak halen faaliyet göstermekte ben anne olamadım benim evlatlara çocuklarımın anne sevgisine ihtiyaç var. Bu iki önemli büyük boşluğu doldurmak üzere buluşmuş olduk.


Zahrettin ÇELİK: Derneğinizin kurucuları ve misyonundan genel itibariyle okurlarımıza bilgi verebilirmisiniz?

Sema ERTAN: Dernek kurucuları Sema Ertan vadullah Taş Mehmet Sütşurup Mehmet Sait Bilgili Işıl Turhan Mine Aghaz Ülkü Gözen Cemal Ayyıldız Necati Mumay İrfan Örpek Abbas Semiz Özlem Kızılay Alev Turhan
Yönetim yedeklerle etmektedir....

Misyonumuz sokaklar çocuk doğurmaz mantığıyla bizler bu çocuklarımızı rehabilite eğitim ve mesleki hatta en önemlisi manevi boşluklarını doldurup anne şefkatini yürekten baba eksikliğini de işleyerek sevgi tomurcuklarını yayarak bu çocuklara ciddi anlamda sahip çıkmaktır.

Gül bahçesine girerken de dikenlerin de batacağını bilerek bu inanılmaz huzurlu yola girdik. sonun da gül bahçesine girmek hedefimiz arasındadır. gül çocuklarımın rehabilite hali... dikenlerde onların çıkılması zor hayatın acılarının halidir elbette ki o güle bahçeye erişmekte emek ister yürek ister vefakarlık ister .... bunlara aşılamak zor değil.
Yeterki için de sevgi olsun sevginin açamayacağı hiç bir kapı yoktur yüreklerde olmak yüreklerde gezmekse ayrı bir duygudur.


Zahrettin ÇELİK: Çocuklarla ilgili sanırım bir projeniz var “Sokaktan Kâbeye” ne zaman başlıyorsunuz? Buna benzer projeleriniz gündemde istişare edildi mi?

Sema ERTAN: Evet sokaktan Kâbe projemiz şu anda Ankara Başbakanlık Diyanet İşleri Hac Umre Şube Başkanı Fatih Kurt ta verildi. şu anda bizde proje onayını bekliyoruz. heyetin cevabını bekliyoruz hayırlısı olur. inşallah


Zahrettin ÇELİK: Peki nerelerden destek almaktasınız? Kurum ve kuruluşlara neler anlatmak istersiniz.?

Sema ERTAN: Destekler,Belediye Valilik Aile ve sosyal Politikalar ve Diyanetten destek projemize ortak kararı olacak herkesin bu tarz projeler katkıları anlamlı olacaktır.

Zahrettin ÇELİK: Toplumun bu konuda duyarlılığı nasıl? Bir iyileşme görebiliyor musunuz?

Sema ERTAN: Toplum bu konuda önceleri korku, endişeleri vardı.şimdileri bizi derneğimizi tanıyanlar vicdani rahatlıkla sokak çocukları korktuğumuz gibi değillermiş diyebilecek kadar huzur için çok samimi söylüyorum
bence korkulması gereken vicdani duyguları gafletten kurtarıp vicdani sadakalarını uyanışa geçirmeleridir. inanıyorsak bu bir imtihan süreci bunu rahmana en iyi bir şekilde verebilmektir yani vicdan sadakasını bu çok önemli insan olmanın müslüman olmanın gereği de budur. hep bana rab bana zihniyetin den çıkıp mazlumu sevmektir el uzatmaktır yardımlaşmaktır vebali büyüktür... mazlumu sevmek ALLAHI SEVMEKTİR .... RABBİNİ SEVEN DE.... RABBİNİ SEVDİKLERİYLE MEŞKUL OLAKTIR . MESELE BU İDİRAKTA OLMAKTIR


Zahrettin ÇELİK: Çocukların gelişimine katkı anlamında, çalışmalarınız devam ediyor mu?

Sema ERTAN: Çocuklarım elbette ki önce güven sonra sevgi bütünlüğüyle ruhen iğleşmelerini daha sonrada manevi duygularını tanımaları için çeşitli etkinliklerde bulunuyoruz.
Ruhlarını maneviyata dayalı işlemesi için gayretler gösteriyoruz. Onları sevgimizi aşılarken tiksinerek yada davranış bozukluğu değil. Duygularınızla sarmanın yansımasını samimiyetle işleyip harmanlıyoruz. Bu süreçte madde bağımlısı olanlar yavaş yavaş uzaklaşmış oluyorlar örneklere de tanık olduk. Daha sonra istihdam konusunda araştırmalarımız var. Bazı belediyelerle görüşmelerimiz oluyor mesleki tezgahlar verilmesi için uğraşmaktayız.


Zahrettin ÇELİK: Sokak Çocukları Tabiri sizce uygun mu? Onlara zarar veriyor mu Dikkat ederseniz günlük yaşamda “Onlara” diyoruz sebebi ne olabilir. ?

Sema ERTAN: Elbetteki uygun bir söylem değil. Artık onlar bizim derneğin çatısı altında elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışacağız.

Zahrettin ÇELİK: Genelikle Engellilerin sosyokültürel anlamda nasıl sorunlar yaşıyorlar ve bu sorunların kaynakları neye bağlıyorsunuz?

Sema ERTAN: engelliler sosyokültürel alandaki öncelikle hastalığın algılanması... içinde yaşadıkları kültürel bilişsel kalıpları doğrultusunda bir gerçeklik duygusu geliştirilir bireyin davranışları bu gerçeklik duygusu çevresin de şekillenir.... sosyal gerçeklik olayları anlamaları için çerçeve çizerler...tutum ve değerleri kırılgan yapıdadır dolayısıyla psikolojik açıdan destek şart....sosyal destek psikolojik destek inanç ve tutumlar....eğitim etnik gelir vs.... bir projede inşallah engelliler için olacak bunun için elimizde bir kaç proje değerlendirmesi yapılıyor.


Zahrettin ÇELİK: Güzel bir sohbetti okurlarımıza son olarak aktaracaklarınız vardır?

Sema ERTAN: Halkımızın kurumların özelikle kurumların belediye valilik sosyal hizmetler ve iş adamları destekleri çok anlamlı olacaktır. Maddi manevi yanımızda olmalarını ve büyük hizmet yolunda kendilerinin de kırılmış incinmiş yürekleri acı hüsran olan bu kardeşlere umut vermeye davet ediyoruz. Bu hizmet yolunda beraberce gönül gönüle olalım.evlatlarımız ve şahsım adına haber sayfanıza sonsuz derin sevgi ve saygılarımızla