Afganistan konusunda çalışan ABD'li diplomatlar artık Katar'da olacak. Geride kalan Amerikalıları ve Afganları dışarı çıkarmak için ABD'nin Taliban'a ne gibi bir koz sağlayacağı henüz belli değil.
ABD Savunma Bakanı Austin ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Milley Çarşamba günü Kameraların karşısına geçti.
Milley, "ABD'nin Afganistan misyonu askeri bir misyondan diplomatik bir misyona" geçti ifadelerini kullandı.
Biden çekilme konuşmasında Amerikalılara verdiği sözü tuttuğunu, bir taraftan Çin ile rekabet ederken Afganistan'da bulunamayacaklarını söylemişti.
Şimdi tartışma ABD'nin dünya liderliğinin, istisnai yerinin eskisi gibi olup olmadığı. Diğer taraftan Çin için ABD'nin Afganistan'dan çekilmesi bir fırsat mı baş belası mı o da belli değil.
Afganistan konusunda çalışan ABD'li diplomatlar artık Katar'da olacak. Geride kalan Amerikalıları ve Afganları dışarı çıkarmak için ABD'nin Taliban'a ne gibi bir koz sağlayacağı henüz belli değil.
İç politikada, biten bir savaşın ardından Afganistan'a yapılacak yardım yerine ülke içerisindeki fakirliğe bakılması gerektiğini savunanlar var.
Ancak ortaklarını ve kendisini desteklemiş bir halkı sıfır şekilde bırakmanın kötü olduğunu düşünenler de mevcut.
Çekilmeyi destekleyen Cumhuriyetçilerden çoğu fikir değiştirdi. Bir kısmı da birbirlerini daha organize bir çekilme için yeterince yönetime destek vermemiş olmakla suçluyor.
Geride kalan Amerikalılar konusu hala şaibeli. Bugün sadece bazılarına helikopter gitmiş olduğu tartışılıyor. Beyaz Saray "herkese yollanacağını duyursak yanlış bilgi vermiş olurduk bu nedenle ve operasyonel gerekçelerle saklı tuttuk" dedi. Pentagon iki helikopterle kurtarma olayını doğrulamıştı.
IŞID-K saldırısı ardından çekilme bir gün erken tamamlandı. Yönetim Afganistan saatiyle doğru zamanda bittiğini ifade ediyor. Daha önce bu saat dilimi sorusunu Pentagon briefing odasında yabancı bir gazeteci meslektaşımız sormuş cevap alamamıştı. ABD askerleri hayatını kaybedince yönetim bu riski alamadı. Bu da geride bırakılan Amerikalılara atıfla eleştirileri arttırdı.
ABD Dışişleri Bakanlığı, 17-31 Ağustos tarihleri arasında Amerika Birleşik Devletleri'ne 31.107 kişinin geldiğini, %14'unun ABD'li olduğunu söylüyor.Tahliye edilenlerden %77'sı ABD'ye getirilen risk altındaki Afganlar; SİV'ler, P1, P2 başvuru sahipleri.
BM misyonu bekleniyor
BM Güvenlik Konseyi'nin yeni bir Başkanı var ve Afganistan Eylül ayı için öncelik listesinin başında yer alıyor. Taliban yönetimi altındaki kadın ve çocukların kaderi ve bölgesel güvenliğe yönelik tehditler Güvenlik Konseyi tartışmalarına hakim olmaya devam edecek.
Pentagon yetkilileri Taliban'ın değişip değişmediğinin gözleneceğini ve ancak öyle görüleceğini ifade ediyor.
Türkiye'nin Havaalanı rolü
Beyaz Saray basın sözcüsü Psaki, Havalimanını işler tutmak için Katarlılar ve Türklerle ortaklaşa çalışıyoruz' ifadelerini kullandı.
Türkiye Afganistan'a Güvenlik firması üzerinden koruma sağlamayı hedefliyor. Bu konuda tecrübeli de. Ancak bu şekilde ne kadar etkin caydırıcı güç olabileceği tartışmalı.
Türkiye'nin iç siyaseti de şimdilik daha fazlasını kaldıramazdı. Ancak Türkiye bu ülkede güçlü olduğunda Rusya, Çin ve İran'a karşı bir denge konumunda görülmüştür olacak.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da bu dengeyi gözeten bir açıklama yaptı. Ve ' 'Afganları ülkede tutmak için para veriyoruz" Eğer böyle bir anlayış olursa işbirliği olmaz. Yarın Afganistan'da bu Afganların güvenliği ve istikrarı sağlanırsa, Afganistan ile olan göç anlaşmamızı güncellememiz gerekiyor. AB, Suriyelilerin gönüllü, güvenli ve onurlu bir şekilde ülkelerine geri dönüşü de dahil olmak üzere birçok konuyu kapsamalıdır. Çünkü bu göç sorunu büyüyor. Bu konu AB için bir sorunsa, Türkiye için de bir sorundur.' Ifadelerini kullandı.
Bu arada Biden nihayet Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky ile görüştü. Ancak Volodymyr Zelensky, Biden yönetiminin Rusya'nın boru hattına rıza göstermesinden rahatsız.
Teksas'ta 6 hafta sonrası kürtaj yasaklandı
Yüksek Mahkeme'nin sessizliğinden sonra, Teksas klinikleri kürtajı neredeyse tümden yasaklayan yasayla başı başa.
Yasa, Yüksek Mahkeme'nin kendisine gelen engelleme talebine karşılık harekete geçmemesi üzerine yürürlüğe girdi ve eyaletteki kliniklerin kadınları geri çevirmeye başlamasına neden oldu.
Artık eyalette bebeklerin kalp atışı tespit edildikten sonra yani 6 haftalık sonrası kürtaj yapılamayacak.
İnsanlar, Cumhuriyetçilerin ABD'de Şeriat Yasası uyguladığını ve Amerikan Talibanı gibi olduğunu söylüyor...
Daha öncede bazı eyaletlerde kürtaj düşünen genç kızlara doktorların ideolojik filmler izlettirerek, çocuğu doğurup en kötü ihtimalle evlatlık vermeye ikna etmeye çalıştıkları filmelere konu olmuştu. Demokratlar, demokrat bir yönetim devrinde bunun olmasından rahatsız. Ancak eyalet sistemi böyle bir şey.
Biden da tepkili.
Kasırga kastı kavurdu
Gelelim kasırgaya. Ida Kasırgası Louisiana'yı süpürdükten günler sonra, kalıntıları Kuzeydoğu'da ölümcül bir yıkım yolunda. Yetkililer, Ida'nın güçlü kalıntıları nedeniyle New York ve New Jersey'deki fırtınayla ilgili olaylarda en az sekiz kişinin öldüğünü söyledi.
İda kasırgası Louisiana ve New Orleans'i sular altında ve elektriksiz bıraktı. Pek çok gıda ve jeneratör sevkine rağmen mağduriyetler önlenemedi.
Bölgeye giden basın mensuplarıysa elektriği olan otel bulmakta zorlandıkları için yayın yapamadılar.
Sel altında kalmış okul servisleri, araçlarda mahsur kalanlar, evini temizlemeye çalışan giriş ve bodrum kat sakinleri. Bölgede yaşayan arkadaşlardan üst katta oturanlar şanslı.
İşte Biden'ın altyapı paketi bu nedenle önemli.
Biden yönetimi ekonomik iyileştirme yardımlarını da hızlandırmaya başladı, çocuk yardımları da ulaşmaya başladı. Trump ise bağış toplama konusuna ağırlık vermiş durumda.