Bir Suçun Kaç Cezası Olur?
Hiç olmasa daha iyiydi ama oldu. İlk trafik cezamı aldım. Cezanın sebebi aracın rutin muayenesinin gecikmesi. Yol kontrolünde “Muayene süreniz bitmiş” diyen memura kendimden emin bir şekilde “muayene süresi bitmedi” diyorum, “Muayene süresi yeni araçlarda üç yıldır, aracı alalı üç yıl olmadı daha”. Ruhsatı istiyor ve bana oradaki tarihi gösteriyor. Gerçekten de bir ay geçmiş süre.
Aracı alalı üç yıl olmamış. Bu doğru. Ama muayene için fatura tarihine değil ruhsatta yazan tarihe bakılırmış. Aracı muayene ettirmem için bir hafta süre veriliyor. Memur bey cezamı elime tutuşturuyor, erken ödersem indirim olurmuş, onu da söylemeyi unutmadan gönderiyor beni. Evet, demek ki trafik sandığımızdan daha fazla dikkat istiyor…
İstanbul’a dönüyorum. Cezamı ödüyorum. Muayene için hemen randevu alıyorum. Randevuma zamanında gidiyorum. Muayene ücretini ödüyorum. Bir de ne göreyim. Muayeneyi geciktirdiğim için bir ceza daha kesiliyor. Her suçun tek cezası olması gerektiği kanısında olan ben hayretler içinde kalıyorum. Demek ki bazı suçların iki cezası oluyor…
Bir sabah kalkıyorum. Sosyal medyaya bakıyorum. Emine Bulut ismi dikkatimi çekiyor. Karşıma kısa bir video çıkıyor. İlk başta ne olduğunu anlamıyorum. Görüntüde ayakta genç bir kadın duruyor. Çığlık ve acı sesi gelmiyor. Sakin duruyor. Boynu ve göğsü kanlar içinde. Ağır yaralı olduğu ilk başta anlaşılmıyor. Ama belli ki kendisi ağır yaralı olduğunun farkında.
“Ben ölmek istemiyorum” diyor kadın. Yanındaki çocuk ise “Anne lütfen ölme” diyor. Yorumları okudukça tüylerim diken diken oluyor. Emine Bulut’un eski eşi tarafından bir kafede kızının ve diğer insanların gözü önünde öldürüldüğünü öğreniyorum. Sosyal medyada milyonların nefreti bir anda katile yöneliyor. Katil yakalanmış ve cezasını alacak deniyor.
Yetkililer ardı ardına açıklamalar yapıyor. Ama kimsenin bu durumla teselli olduğu yok. Milyonların vicdanının bu cezayı yeterli bulmadığı çok açık. Katilin hapishanedeki mahkumlar tarafından bile en hafif tabirle dışlanacağı kabul ediliyor. Yukarıda bir suça iki ceza veriliyor diye isyan eden ben şimdi tam tersi düşünüyorum. Bazı suçlar için iki ceza az bile.
Bir suçun kaç cezası olmalıdır? Bu sorunun cevabını toplumumuzun kutsallarında aramak gerek. Bu; o suçu işlerken kaç kutsalın çiğnendiği ile alakalıdır. Ortada tek cinayet var. Ama çiğnenen en az üç kutsal var. Kadın hayatı, çocuk hayatı ve toplum huzuru kutsaldır. Bu kutsallar mümkün mertebe savaşta bile çiğnenmez. Tepkinin büyüklüğü bu yüzdendir.