25 Kasım 2023 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 32380 sayılı Resmî Gazete’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele” konulu 2023/16 sayılı genelge halk arasında kafa karışıklığı oluşturduğu. Bu karışıklığın temel nedenlerinden biri maalesef popülerlik peşinde koşan haber siteleridir. Pek çok haber sitesi popülerizm uğruna halkı yanlış yönlendirmiştir.
25 Kasım 2023 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 32380 sayılı Resmî Gazete'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı 'Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele' konulu 2023/16 sayılı genelge halk arasında kafa karışıklığı oluşturduğu. Bu karışıklığın temel nedenlerinden biri maalesef popülerlik peşinde koşan haber siteleridir. Pek çok haber sitesi popülerizm uğruna halkı yanlış yönlendirmiştir.
Öncelikle yazının başında söylemek isterim ki 6284 sayılı kanunun değiştirilmesi ya da kaldırılması gibi bir durum söz konusu değil.
"Kadının beyanı esastır ilkesinin, kadının kanıtı esastır, olarak değiştiği" iddiasının genelgedeki altıncı madde sebebiyle ortaya çıktığını söylemek mümkün. .
Yani Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle, 6284 sayılı kanunda bir değişiklik yapılmadı.
Kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve mağdurların korunması amacıyla belirlenen tedbirlere odaklanan genelge 'Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ile İlgili 2023/16 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi'nin 6. maddesinde şu ifadeler geçmektedir ;
'Kadına yönelik şiddetle mücadele alanında kanıta dayalı politikaların geliştirilmesine temel oluşturacak ve uluslararası standartlarda istatistik üretilmesine imkan sağlayacak verilerin elde edilmesi amacıyla nüfus temelli saha araştırmaları gerçekleştirilecektir.'
6.Maddede geçen 'kanıta dayalı' ifadesi ile kadına yönelik şiddetle mücadele alanında kanıta dayalı politikaların geliştirilmesine temel oluşturacak ve uluslararası standartlarda istatistik üretilmesine imkan sağlayacak verilerin elde edilmesi için nüfus temelli saha araştırmalarının yapılacağından bahsedilmektedir.
Bu ve benzeri haberler için en önemli turnusol normlar hiyerarşisi bilgisidir. Genelge kanunu ilga edemez. Kanun hükmü genelge ile değiştirilemez. Kanun, tüzük ve yönetmelik maddelerinin nasıl uygulanacaklarını gösteren genelgelerin kanun içeriğini değiştirme gibi bir yetkisi yoktur. Hiyerarşi bakımından genelgeler yönetmeliklerden sonra gelir. Kanunla düzenlenen konularda zaten Cumhurbaşkanı kararnamesi çıkarılamaz. Kararname ile kanunlarda farklı hükümler bulunması halinde, kanun hükümleri uygulanır. Kanun yapma ve değiştirme yetkisi münhasıran Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde olup belirli usullere tabidir.
Resmî Gazete'de yayımlanan 'Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele' konulu genelge ile 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'da bir değişiklik yapılamaz.
Ayrıca Resmî Gazete'de yayımlanan mevzuat bir 'genelge', 'kanun hükmünde kararname' ya da 'Cumhurbaşkanlığı kararnamesi' değil.
Aslında bu konudaki en temel yanlış 6284 sayılı yasada 'kadının beyanı esastır' gibi bir kanun maddesi olduğunun zannedilmesidir. 'Kadının beyanı esastır' şeklinde bir ilk mevzuatta hiçbir zaman var olmadığı gibi, olmayan hüküm genelge maddesi ile yürürlükten kaldırılmış olması mümkün değil.
'Kadının kanıtı esastır' şeklinde bir ibare hukuk esasına aykırıdır. Kimin olduğuna bakılmaksızın 'kanıt' her daim esastır. 'Kanıtın ve beyanın' 'kadını erkeği olmaz'. Ceza soruşturması ve kovuşturması aşamalarında 'kanıt' her iki cinsiyet için de eşittir.