Irk kelimesi Arapça’da “ Kök, damar” anlamlarını taşırken, günümüz Türkçe’sinde ise aralarında bir kan bağı bulunan büyük insan topluluğu anlamını taşıyor. Yani kısacası aynı soya sahip olan kimseler aynı ırktan sayılıyor.

Irk kelimesi Arapça'da ' Kök, damar' anlamlarını taşırken, günümüz Türkçe'sinde ise aralarında bir kan bağı bulunan büyük insan topluluğu anlamını taşıyor. Yani kısacası aynı soya sahip olan kimseler aynı ırktan sayılıyor. Hani şu 'Soyun sopun belli mi kimlerdensin ? sorusundaki soy tam olarak da işte bu kısımdan geliyor.

Bir de Irkçılık var. Irkçılık bir çok şekilde tabir edilse de en basit anlamıyla kendi kültürünü ve değerlerini ayrıştırıp diğer insanlar ve topluluklardan daha üstün tutmaktır.

Irkçılık, aynı dili konuşmayan, aynı topraklarda yaşamayan, aynı haklara sahip olmayan insanların ötekileştirilmesi, aşağılanması. Irkçılık, insanları ayrıştırmak, şartlarına göre değersizleştirmek, söz hakkı tanımamak.

Farklı olanı sınır dışında tutmak Irkçılık. Her zaman öyle değil midir aynı düşünceyi paylaşmayanlar hep uzaklaştırılmaz mı? Sürüden ayrılanı kurt kapmaz mı?

Geçmiş dönemlerde Irkçılık, keşifler sonrası sınırları yeniden çizilen dünyada zenginlerin yoksul kesimi köleleştirmesi ile boy gösterdi. Bu dönemde Afrika kökenli insanlar ayrıştırılıp, özgürlükleri, söz hakları ellerinden alındı. Öyle ki siyahi kavramı Amerika'da normal karşılanan bir tabir haline geldi.

Yine Irkçılık denildiğinde akla gelen ilk isimlerden biri olan Adolf Hitler, Alman ırkını diğer insanlardan daha üstün gördü. Hitler İdeal ırkı ' sarışın, mavi gözlü insanlar' olarak nitelendirdi. Ki bizler bu tabiri birkaç gün önce Rusya – Ukrayna savaşına dair verilen haberlerde yeniden duyduk. Batı medyasında muhabirler 'Mavi gözlü ve sarı saçlı insanlar ölüyor' dedi. Yani Hitler'in üstün ırk inanışı yıllar öncesindeki gibi bugün de varlığını devam ettirdi.

Irkçılık insanlar arasında bugün sadece saç rengi ten rengi ya da konuştuğu dilden ötürü yapılmıyor. Ekonomik, kültürel, dini, bilimsel her alanda kendini gösteriyor.

İslam dini de Irkçılığı olumsuz nitelendiriyor, ayrımı kabul etmiyor. Kul hakkını hatırlatıyor, kimsenin kimseden üstün olmadığını dile getiriyor.

El-Kehf suresinde 'Allah ırk ve benzeri özelliklere bakmaksızın insanları inanç ve davranışlarının değerine göre eşit bir şekilde mükafatlandıracak veya cezalandıracaktır' deniliyor.

El-Ahzab suresinde ise 'Bir insana karşı bizzat onun kendi fiiline dayanmayan bir özellikten dolayı olumsuz bir tutum içine girmek bir iftira ve apaçık günahtır' öğretisi veriliyor.

Bir hadiste de ' Ey insanlar! İyi kulak veriniz, ne Arap'ın Acem'e, ne Acem'in Arap'a, ne beyazın siyaha, ne de siyahın beyaza takva dışında herhangi bir üstünlüğü yoktur' buyruluyor.