Washington, Ukrayna'daki savaşa tepki olarak ABD, Rus petrolüne ithalat yasağı getirdi. Böyle bir yaptırım, ne kadar etkili ve petrol fiyatına nasıl bir etkisi olabilir?
Washington, Ukrayna'daki savaşa tepki olarak ABD, Rus petrolüne ithalat yasağı getirdi. Böyle bir yaptırım, ne kadar etkili ve petrol fiyatına nasıl bir etkisi olabilir?
Ukrayna'daki savaşa yanıt olarak ABD, Rusya'ya yönelik bir sonraki yaptırımlarını, Rus petrolüne bir ithalat yasağından çekiyor.
Böyle bir ambargo, Avrupa katılırsa en verimlisi olacaktır, lakin Avrupa devletleri, her şeyden önce Almanya, Rusya'nın enerji kaynaklarına, ABD'den önemli ölçüde daha bağımlıdır. ABD, Rusya'dan herhangi bir doğal gaz ithal etmiyor ve petrol arzını nispeten kolayca karşılayabiliyor.
ABD'nin Tek Başına Gitmesinin Sonuçları Nelerdir?
Rusya için etkileri şu an için muhtemelen düşük. ABD, günde yaklaşık 100.000 varil Rus petrolü ithal ediyor ve bu, Rusya'nın ihracatının yaklaşık %5'ini oluşturuyor. ABD nispeten rahatça Rus petrolünü, Suudi Arabistan veya Birleşik Arap Emirlikleri'nden tedarik edebliiyor. Rusya, Hindistan veya Çin gibi başka alıcılar arıyor da olabilir.
Rusya'ya karşı daha kapsamlı bir petrol ambargosu olsa, durum farklı olurdu. Rystad Energy'deki enerji analistlerinden Claudio Galimberti, o zaman Rusya'nın yerine, İran veya Venezüella gibi ülkelerin petrol tedarikçisi olarak tekrar devreye girebileceğini söylüyor. Bu tür 'ek tedarikçiler', fiyatları yeniden istikrara kavuşturabilir. Beyaz Saray, bir ABD heyetinin diğer unsurların yanı sıra enerji güvenliği hakkında konuşmak için hafta sonu Venezuela'da olduğunu söyledi.
İthalat Yasağının Petrol Fiyatına Etkisi Nedir?
Sadece bir ay önce ham petrolün varili 90 dolar civarındaydı. Şu anda 120'den fazla var. Uzmanlar, bunun 160, hatta 200 dolar olabileceğini varsayıyor. ABD ithalat yasağı bilinmeden önce bile, pek çok şirket, gelecekteki olası yaptırımlardan kaçınmak adına Rus petrolünü satın almayı bırakmıştı. Yaptırımlar ve bu belirsizlik, doğrudan hissedeceği, benzin ve motorin fiyatlarına yansımaya devam edeceği yönünde. Almanya'da, Salı günü, litre başına ortalama fiyat iki avrodan fazla olurken, ABD'de galon başına 4,17 dolar (neredeyse 3,8 litre) rekor değere ulaşıldı.
Rusya'nın, Ukrayna'yı işgalinin başlangıcından bu yana Rus petrolü ithalatı, endüstrinin, uzak tutması nedeniyle çöktü. ABD Enerji Bakanlığı'nın ön verilerine göre, Şubat ayının son haftasında fiili olarak Rus ham petrolü ithalatı yapılmadı.