Gelişmişlik Belirtileri-2
Gelişmiş ülkelerin de sorunları vardır. Ama bu sorunlarını daha çok konuşarak çözerler. Molotofların, taşların, sopaların ve bıçakların sesi pek duyulmaz oralarda. İşleri kalem, klavye, düşünce, kitap ve siyasetle yürütme yoluna gidilir.
Gelişmiş ülkelerde insanlar daha çok konuşur, daha çok iletişim kurar ve daha çok iş yapar. Bunun yanında daha az öfkelenirler. Kanunları bilirler. Trafik kazası yaşanınca arabadan sopalarını alıp aşağıya inmezler.
Gelişmiş ülkeler daha sessizdir. Daha çok araba ama daha az gürültü vardır. Trafikte korna sesi ya hiç duyulmaz ya da çok az duyulur. Korna gereksiz yere kullanılmaz. Arabalar kaldırıma park edilmez. Sürücüler ters yönde ilerlemek için ısrar etmez.
Gelişmiş ülkeler daha güvenlidir ama sokaklarında daha az polis, asker ve güvenlik görevlisi vardır.
Gelişmiş ülkelerde insanlar kısa yoldan zengin olmaya kalkışmazlar. Daha çok çalışırlar ama daha çok çalıştıkları gibi dinlenmeye ve seyahat etmeye de daha fazla zaman bulurlar.
Gelişmiş ülkeler de liderlerini takdir etmeyi bilirler. Ama insanlar daha çok fikirlerin ve ideallerin peşinden giderler. Benzer fikirlere sahip olan insanlar örgütlenir. İnsanlar örgütlendikten sonra fikirleri değişmez, gelişir.
Gelişmiş ülkelerdeki insanlar da sporu sever. Ama spordan anladıkları tek şey bir araya gelip futbol maçı izlemek değildir. Çeşitli spor dallarının aktif olarak yapılarak geliştirilmesi amaçlanır. Lisanslı sporcu sayısı çoktur.
Gelişmiş ülkelerde kitap okuma oranları yüksektir. İnsanlar kitap okumaktan zevk alır. Çoğu evin kendine göre bir kütüphanesi vardır. İnsanlar daha çok okudukları gibi kendilerini yazılı olarak da daha iyi ifade edebilirler. Haklarını bilirler.
Gelişmiş ülkelerde internet ve sosyal medya daha bilinçli ve profesyonel kullanılır. İş ve eğlence amaçlı kullanım farkı belirgindir. Ayrıca özellikle çocuklar söz konusu olunca kurallara sıkı sıkıya bağlı kalmak esastır.
Gelişmiş ülkeler bir vatandaşlarının tüm dünyaya değer olmadığını bilirler ama vatandaşları dünyanın neresinde olursa olsun onları sahipsiz bırakmazlar.
Gelişmiş ülke ARGE ülkesidir. Onlar da bizim gibi bir ürünü alırlar, kullanırlar ve satarlar. Fakat bunun dışında bu ürünün bir üst modelini geliştirmek için de bir bütçe ayırırlar.
Gelişmiş ülkeler standardizasyona önem verir. Ama yenilikçi düşünceleri destekler.
Tecrübelere saygı duyar. Tarihi ile barışıktır ama tarihi ile durduk yere övünmezler.
Not: Yazılarıma 4 hafta ara vereceğim. 10 Eylül Pazar günü yeniden buluşmak ümidiyle…