Suyu Başımızdan Eksik Etmeyelim
Türk Gastroenteroloji Derneği, toplumsal farkındalık projeleri
kapsamında “Farkında Ol, Geç Kalma!” sloganıyla Türkiye’nin farklı
şehirlerinde toplumdaki farkındalığı artırmak amacıyla “Sindirim
Sistemi Hastalıkları Bilgilendirme Programları” gerçekleştiriyor.
Sivas’ta yapılan toplantıda Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi
Gastroenteroloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Hilmi Ataseven
reflüyü, nedenlerini, reflü hastalarının neler yapması gerektiğini
anlattı.
Yaklaşık her 5 yetişkinden birinde görülen reflü, mide içeriğinin
yemek borusuna efor harcamaksızın geri kaçması olarak tanımlanıyor
ve bu durum hayat kalitesini önemli ölçüde olumsuz yönde
etkileyebiliyor.
Neler Yapmalıyız?
Yatak başını yükseltmek, yatmadan önceki 3 saat içinde yemekten
kaçınmak, yemeklerin miktarını ve yağ içeriğini makul tutmak,
kafein ve çikolata alımını azaltmak, sigarayı bırakmak, alkolün
kesilmesi, sıkı giysiler giymekten kaçınmak, ideal kiloya gelmek
gibi birtakım hayat tarzı değişiklikleri yapmak gerekiyor. Prof.
Dr. Ataseven, “Mideyi tıka basa doldurmamak, daha az hacimli yemek
yemek sadece reflüsü olanlar için değil herkes için önemli ve
yararlı bir durumdur” diyor.
Ne Yememeliyim?
Prof. Dr. Ataseven, reflü hastalarının “ne yiyebilirim–içebilirim?”
sorusundan çok “ne yememeli-ne içmemeliyim?” sorusunu kendisine
sorması ve bunun cevabını bulması gerektiğini belirtiyor. Zira
birisine dokunan yiyecek-içecek bir diğerine dokunmayabilir,
birinin belirti ve bulgularını alevlendiren-şiddetlendiren
yiyecek-içecek, bir diğerinde hiçbir etki yapmayabilir.
Bununla birlikte diyetle ilgili olarak genel uyarıları şöyle:
Yağsız veya az yağlı süt ve süt ürünleri tüketilmeli. Yağdan zengin
et ürünleri azaltılmalı, yağda kızartmak yerine fırınlama, haşlama
ya da suda kaynatma yöntemleri seçilmeli ve yemekleri hazırlarken
tam yağlı seçenekler yerine yağı azaltılmış olanlar tercih
edilmeli. Az yağlı tüketilecek şekilde her türlü tahıl grubu ve her
türlü pişmiş sebze tüketilebilir. Turunçgiller ve domates dışındaki
meyvelerde bir sınırlama yok. Biber ve türevleri (karabiber, pul
biber gibi) dışındaki baharatlar rahatsızlık vermiyorsa
kullanılabilir. Çok miktarda şeker içeren ya da yoğun tatlı
gıdalara bu hastaların özellikle dikkat etmesi gerekir.
Çikolata, alkollü içecekler, kafeinli içeceklerden (çay, kahve,
gazlı içecekler, enerji içecekleri gibi) uzak durulmalı. Bu
hastaların sitrik asit içeren (portakal, greyfurt, domates suları
ve limonata gibi) meyve sularına da dikkat etmeleri gerekiyor.
Asit fazlalığı ile seyreden rahatsızlığı (reflü hastalığı gibi)
olanlarda en güzel içeceğin su olduğunu vurgulayan Prof. Dr.
Ataseven, “Hem asitin seyreltilmesine neden olur, hem metabolizmayı
hızlandırır hem de reflünün oluşturduğu şikayetler üzerine olumsuz
etkisi yoktur” önerilerinde bulunuyor.
Sağlıkla kalın. Bize yazın. Sizin için araştırıp yazalım.