Azı da çoğu da zarar
Sağlıklı bir insanın günlük tüketmesi gereken tuz miktarı beş
gram iken, bugün Türkiye’de kişi başına düşen günlük tuz
tüketiminin 18 gram olduğunu belirten Lokman Hekim Hastanesi İç
Hastalıkları Bölümü Uzmanı Dr. Recep Alanlı, tuzlu yeme
alışkanlığından kurtulmanın, tuzun doğrudan ve dolaylı olarak neden
olduğu hastalıklardan korunmak anlamına geldiğini
bildiriyor.
Besinlerin pek çoğunun içinde bulunan ve tuzun ana maddesi olan
sodyumun, vücutta sıvı dengesinin sağlanması ve kan basıncının
düzenlenmesinde rol oynayan önemli bir mineral olduğunu aktaran Dr.
Alanlı, “Rafine edildikten sonra sofralarımıza ulaşan tuzun yeterli
miktarda alındığında vücutta önemli görevleri, fazla tüketildiğinde
ise geri dönüşü olmayan zararları bulunuyor” diyor.
Aşırı tuz tüketmenin zararları
Aşarı tuz tüketiminin vücutta oluşturduğu tahribatı anlatan uzman
Dr. Alanlı, tuzun zararlarını şöyle sıralıyor:
*Fazla miktarda tuz tüketilmesi durumunda böbrekler su ve tuz
dengesini sağlamakta zorlanıyor. Zaman içinde kan basıncı
yüksekliğiyle birlikte böbrek işlevleri üzerinde olumsuz etkiler
gelişebiliyor.
* Damarlardaki basıncı artırarak, damarlarda genişlemeye yol
açmaktadır.
* Kalbe zehir gibi tesir eder. Kalp için tehlikelidir, kalbin
ritmini bozar, kalp yetmezliği ve kalp krizi için de risk
oluşturmaktadır.
* Mide kanserine eğilim yapıp, astım krizlerini de
uyarmaktadır.
* Organizmada yararlı olan “kalsiyumun” yok olmasına sebebiyet
vermektedir.
* Şişmanlığa ve omuriliğin kireçlenmesine neden olmaktadır.
Bilmelisiniz ki, 1 gram tuz vücutta 250 gram su
biriktirmektedir.
Tuz eksikliğine de dikkat
Tuz eksikliğinin beraberinde su dengesindeki bozukluklarla bir
arada görüldüğünü kaydeden uzman Dr. Alanlı, “Mutlak tuz eksikliği
ishal, kusma, aşırı terleme, yoğun idrar söktürücü ilaç kullanımı
durumlarında ortaya çıkıyor. Tuz yani asıl olarak sodyum
eksikliğinde baş ağrısı, bulantı-kusma, bilinç değişiklikleri, sara
nöbeti ve komaya kadar giden durumlara rastlanabiliyor. Bu
belirtilerin gelişmesi sodyum eksikliğinin oluşum hızı ve düzeyine
göre hastalarda farklı derecelerde ortaya çıkıyor” uyarısında
bulunuyor.
Sağlıkla kalın.