Sıcak çarpmasına dikkat!
Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte gün içerisinde halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı şikayetleri de artış gösteriyor. Güneşli ve sıcak ortamlarda uzun süre bulunulması ise bilinç bulanıklığı, şuur kaybı ve vücutta kalıcı hasarlara kadar gidebilen sıcak çarpması tehlikesini beraberinde getiriyor. Memorial Bahçelievler Hastanesi İç Hastalıkları Bölümünden Uz. Dr. Aytaç Karadağ, sıcak çarpmasına karşı alınması gereken önlemleri anlattı.
Sıcak çarpmasının en önemli nedeni, nemli havalarda yüksek sıcaklık altında uzun süre durmaktır. Sıcakla birlikte vücutta ısıyı dengeleyen sistem bozuluyor. Bu durumda vücut ısıyı atamıyor ve sıcak çarpması durumu meydana geliyor. Sıcak çarpması en çok sıcak ortamda çalışmak zorunda olanları etkiliyor. Açık alanda ve güneş altında çalışan inşaat işçileri, fırın çalışanları, cam işçileri, yoğun efor gerektiren bisiklet sürücüleri ve maraton koşucuları risk altında bulunuyor. Sıcak çarpmasında risk altındaki kişiler, yaşlılar ve 5 yaş altı çocuklar, kalp ve böbrek yetmezliği, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, gebeler, idrar söktürücü, alerji, kalp, psikiyatrik ilaç kullananlar, alkol bağımlıları, obezite ve aşırı zayıflık, cilt hastalığı olan bireyler olarak sıralanabilir.
Güneş yanıkları oluşabilir
D vitamini için güneşlenmek tavsiye edilse de güneş ışınlarının dik geldiği 10.00- 16.00 arasında güneşten koruyucu, şapka, şemsiye kullanmayanlarda güneş yanıkları, sıcak çarpması ve sıcak bitkinliği vakalarında artış görülüyor. Sıcağa maruz kalmış bir bireyde bu belirtilerden birkaçı varsa sıcak çarpmasından şüphelenilmelidir: Sıcak, kuru ve soluk-morumsu cilt, halsizlik, bitkinlik, terlemede azalma, çarpıntı ve hızlı nefes alma, bulantı, kusma, ishal gibi sindirim sistemi yakınmaları, yüksek vücut sıcaklığı, baş ağrısı, kas krampları, uyuklama, anlamsız konuşma, çevreyi tanıyamama, sersemlik hali, kasılma, bayılma ve baygınlık, bilinç kaybı, koma.
Sıcak çarpmasından korunmanın 7 yolu
1.Risk grubundakiler 10.00-16.00 arası güneş
altında yüksek sıcağa maruz kalmamalıdır.
2.Sıcak havalarda açık renkli, sentetik olmayan,
ince yazlık kıyafetler tercih edilmelidir.
3.Güneş altında şapka, şemsiye ve güneş gözlüğü
kullanılmalıdır.
4.Sıcak havalarda su tüketimi artırılmalıdır.
5.Daha sık ılık duş alınmalıdır.
6.Yorucu fiziksel aktivitelerden uzak
durulmalıdır.
7.Hava sıcaklığının yüksek olduğu saatlerde
özellikle alkollü içecekler ve ağır yemeklerden uzak
durulmalıdır.
Sağlıkla kalın.