Dezenformasyon Yasası’nın gerçekte ne olduğunun topluma daha çok anlatılması gerekiyor. Sansür Yasası diye ortalığı ayağa kaldıranların gerekçelerinin yanlışlıkları tek tek ortaya konmalıdır.

Dezenformasyon Yasası'nın gerçekte ne olduğunun topluma daha çok anlatılması gerekiyor. Sansür Yasası diye ortalığı ayağa kaldıranların gerekçelerinin yanlışlıkları tek tek ortaya konmalıdır.

Dünya genelinde dezenformasyon savaşlarının mimarları bile söz söylemeye başladı ya! İşte bu noktada korkularının sebebi Türkiye'de istenildiği gibi dezenformasyon yapma alanlarının kısıtlanmasıdır.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Hurtado, TBMM'de kabul edilen sansür yasasının ifade özgürlüğüne büyük zarar vereceğini belirterek yasanın keyfi uygulama ve ihlallere yol açacağını söylemiş.

Ya tabii mesela maşaları ellerinde olan ülkeler terör örgütlerine istedikleri dezenformasyonu yaptıramayacak.

40 maddelik teklifin 29. maddesi 'gerçeğe aykırı bilgiyi alenen yayan' kişilere bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.

En fazla tartışılan madde bu!

TCK'ya eklenen yeni madde ile 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçu tanımlanıyor. Suçun oluşması için şu 5 şart aranacak:

- Yayılan haber gerçek değilse

- Ülkenin güvenliği ve kamu sağlığını ilgilendiriyorsa

- Halk arasında korku, panik ve endişe oluşturma kastı varsa

- Kamu barışını bozmaya yönelik ise

- Aleni ise (yani ilgisi olmayan kişilere ulaşabilecekse)

Kişilere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilebilecek.

İyi de bunda rahatsızlık duyulacak ne var?

Siz yalan haber mi veriyorsunuz ya da yalan haberi yayıyor musunuz?

Türkiye'de haber üreten ve yayın yapan internet medyası, sosyal ağ şirketleri, halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayan kuruluşlar ve kişiler faaliyetlerinden sorumlu tutulacak. Bununla da İnternet kullanıcılarının her türlü suistimalden, ihlalden ve saldırıdan korunması hedefleniyor.

Bunun nesi garip lütfen bir anlatın!

ABD, Avustralya, Birleşik Krallık gibi ülkeler de dezenformasyonla mücadele için çalışmalar yapıyor. Elbette onlar yapınca en doğrusunu bilir!

Almanya'da mesela Almanya'da medya düzeni hakkında, 7 Kasım 2020'de 16 eyalet parlamentosu tarafından onaylanan "Eyaletler Arası Medya Anlaşması" yürürlüğe girdi.Medyadan sorumlu resmi kurumlar, yükümlülüklere yeterince riayet edilmediği takdirde, medya kuruluşlarına karşı takibat başlatma yetkisine sahip oldu.

Almanya olunca yapar, kimse de bir şey demez.

Sosyal medyada halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayanlardan başka kimse rahatsız olmasın.

Selam, Saygı ve Muhabbetle...