Tarikatta ne kadar ilerlerse ilerlesin, nereye varırsa varsın kendisini daha yolun başında görmeli ve öyle kabul etmelidir. seyyidimiz Hace Muhammed Bahaeddin Nakşibendi hazretlerinin iki vasiyetinden birisi budur.
- Kendini beğenmemek
Tarikatta ne kadar ilerlerse ilerlesin, nereye varırsa varsın kendisini daha yolun başında görmeli ve öyle kabul etmelidir. seyyidimiz Hace Muhammed Bahaeddin Nakşibendi hazretlerinin iki vasiyetinden birisi budur. İkinci vasiyeti ise; salik, seyr ü sülükte en yüksek makam ve mertebelere ulaşsa bile kendi nefsini firavn 'ın nefsinden yüz derece aşağı görmelidir. Eğer bunu böyle kabul etmeyip nefsine kıymet verirse onun seyr u sülükten nasibi yoktur.
- Kötü arkadaşı terk etmek
Bunun için, önce kendi kötü huylarını terk etmelidir. Çünkü kendi nefsi ona arkadaşlarından daha yakındır. Allah'ın gazabını çekecek yerlerde durmayasın, çalgı çalınan yerlerde ve zalimlerin kabirlerinin yakınında eğlenmeyesin. masiyet mahallelerinde az da olsa beklemeyesin, kafirlerin yüzlerin bakmayasın.
- Nefsine arka çıkmamak
Kendisine bir noksanlık, bir hata isnad edildiği zaman nefsi hesabına kendini müdafaadan sakınmalıdır.
- Azimetle amel etmek
Daima azimetlerle amel etmeye çalışmalı, mubahlara asla meyletmemelidir. Çünkü bu sadece vakit kaybetmektir.
- Dini için evlenmek
Tarikata evli iken giren bir kimse adabına riayet ederek yoluna devam etmeli, bekar iken giren bir kimse de tarîkın adabını öğrenip biraz yol aldıktan sonra evlenmelidir. Eğer kemale ulaşacaksa ancak bu şekilde ulaşır.
- Zikre devam etmek
Zikre iştiyakı geldiği, inşirah kapısı açıldığı andan itibaren Allah'tan gayri bütün mahlûkattan kalben alakasını kesip, kalabalıklar içinde bile olsa kendini yalnız allah ile beraber bilebilme durumuna gelinceye, gaybet hali tahakkuk edinceye kadar zikri bırakmamalıdır.
- Nefsini hesaba çekmek
Kendisi için belirli vakitler tesbit edip o vakitlerde nefsini hesaba çekmelidir. Bu en azından günde üç vakit olmalıdır.
- Büyüklenmemek
Büyüklenmeyi, kendi başına buyruk hareket etmeyi terk etmelidir. Asilerden, günahkarlardan hiçbir kimseyi küçümsemelidir. Onlardan kendine pay çıkarmalıdır.
- Kalb huzuru ile namaz kılmak
Salikin, rabbı huzurunda kalbi selim ile durup cesedi ile beraber kalbinin de namaz kılması lazımdır. Kalbinde Allah'ın sevmediği bir haslet bulunarak huzura gelen bir kimse kalbi selim ile huzura çıkmış değildir.
- Kusurunu büyük görmek
Derecesi yükseldikçe, kendini her an huzurda bilme şuuruna yaklaştıkça, gözünde kendi ayıplarının büyümesi lazımdır.
- Nefse muhalefet etmek
Tarik-ı ilahide süluku devam ettiği müddetçe nefsine muhalefet etmesi lazımdır. Kemale eriştikten sonra nefsi artık ona ancak iyiliği emreder.
- Maksuda ulaşmak
Kendi bulunduğu makamı bilsin veya bilmesin, menzil-i maksudu görünceye kadar seyr u sülukuna devam etmektir.