Bu konu ile ilgili bir yazı yazmayı ülkemizin bu kadar gündemi varken niye gerekli gördüğümü haklı olarak merak edebilirsiniz. Ülkemizin üzerinde durulması gereken...
Bu konu ile ilgili bir yazı yazmayı ülkemizin bu kadar gündemi varken niye gerekli gördüğümü haklı olarak merak edebilirsiniz.
Ülkemizin üzerinde durulması gereken siyasi, ekonomik, iç ve dış işleri gibi birçok gündem oluşturan sorunları elbette ki, bulunmaktadır.
Zaman zaman bu konulara girmekle birlikte benim için yukarıda saydıklarımdan kat kat daha önemli olan imani ve İslami konulardır.
Çünkü, toplum olarak manevi bir bunalım yaşamaktayız. Söylemeye dilim varmıyor ama İslam'dan uzaklaşıyoruz.
Bu acı durumun yansımalarını hayatın içerisinde görmekle birlikte araştırma şirketleri de bu durumu ortaya koymaktalar.
Daha önce evde köpek beseleme ile ilgili konuya birkaç yazımda yer verdim. Bu konu başlıklı yazı yazmama önceki yazımda yer verdiğim 2015 yılında Fatih Altaylı'nın bir programında geçen aşağıdaki konuşma neden oldu.
Aslında çok çok önemli bir konu! Ülkemizde de Avrupa'da yaygın olan evde köpek besleme olayı yaygınlaşmaya başladı.
Köpek besleme hayvan sevgisinin yansımasının çok çok ötesinde bir hal almış ve bununla ilgili önleyici tedbirler alınma durumuna gelinmiştir.
Bu olayı birkaç boyutta ele almak gerekmekle birlikte nüfusunun büyük çoğunluğunun kendisini Müslüman olarak tanımladığı bir ülkede İslam'a göre değerlendirmede bulunmamız çok önemli ve öncelik arz etmektedir.
1-Hayvanların kendi doğal ortamında hemcinsleriyle aynı ortamda yaşamaları gerekirken evlere hapsedilerek hayvan haklarına aykırı davranılmaktadır.
Petshoplarda kafeslerin içine hapsedilip köle gibi satılmayı beklemeleri başlı başına zulüm ve hayvan hakları ihlalinin en daniskasıdır.
2-Apartman dairelerinde beslenen köpekler yüzünden komşular arasında birçok tartışmanın, kavganın hatta öldürme olaylarının yaşandığı zaman zaman medyada yer almaktadır.
3-Sokaklarda birçok vatandaşımızın köpeklerin saldırısına ve ağır yaralanmalarına uğradığı sık sık yaşanmaktadır.
4-Cinsi sapkınlıklara yol açabileceği de hiç yabana atılmamalıdır(?) Bazı şeyleri söylemeye edebim elvermiyor.
5-En önemlisi dinimiz İslam'da evde köpek beslemenin caiz olmasının şartlarının dikkate alınmadan Müslümanların evlerinde köpek beslemeleridir.
Fatih Altaylı'nın 2015 yılında yaptığı programda köpekle ilgili bir açılınca felsefeci olan şahıs aşağıdaki değerlendirmeyi yaptı.
Konuşmanın içinde zamanın Diyanet İşleri Başkanı ile ilgili değerlendirmesi çok dikkatimi çekti.
Aynen konuşma aşağıdaki gibi:
'Diyanet İşleri Başkanımızın kendi bildiğim kadarıyla eski kitaplarından birinde şöyle bir ifade var. Melekler köpek giren eve girmezler, diye bir hadis var. Kendisi de şöyle diyor:
İmam Malik demiş ki diyor İmam-ı Malik' e atıf yaparak 'melekler bir yere köpekler var diye girmezse o zaman yeryüzüne köpekler var diye inmemeleri gerekir,' diyor.
Yani, şu andaki Diyanet İşleri Başkanımız bakarsanız bu hadisi eleştiriyor hadisçi olarak ama ne yazık ki Diyanet İşlerinin sitesinde köpek beslemek İslam'a aykırıdır gibi şeyler var..'
2015 yılında Diyanet İşleri Başkanı olan kişi Mehmet GÖRMEZ'dir. Bu ülkede kimlerin Diyanet İşleri Başkanlığı yaptığını azıcık, düşünün!
Kesinlikle İmam-ı Malik Hazretleri 'melekler bir yere köpekler var diye girmezse o zaman yeryüzüne köpekler var diye inmemeleri gerekir,' ifadesini kullanmaz; kullansaydı zaten İmam Malik olamazdı! Bu söz düpedüz İmam Malik Hazretlerine iftiradır.
Böyle bir ifade Hadis-i Şerifle alay etmek olur ki, bunun hükmü bir bilene sorulabilir.
-Evde köpek beslemek caiz mi?
Köpek beslemenin şartları Hadis-i Şeriflerde açıklanmakta olup bu şartların dışında asla ve asla caiz değildir!
İster Diyanet İşler Başkanı isterse başkaları kim caiz diyorsa Efendimiz(sav)'i yalanlıyor demek olup vebali evde köpek besleyenlerden kat kat fazladır.
Bu konuyla ilgili Hadis-i Şeriflerden bir kaçını paylaşalım:
"Av veya çoban köpeği dışında her kim köpek edinirse her gün o kimsenin ecir ve sevabından iki kırat eksilir." (Buharî, Müslim, Tirmizî, Nesaî, İbni Mace)
"Kim köpek edinirse, her gün o kimsenin amelinin sevabından bir kırat eksilir. Ancak ziraat veya koyun köpeği olursa o başka.." (Buharî, Müslim, Tirmizî, Nesaî)
'İçinde köpek ve canlı resmi bulunan eve melekler girmez!' (Buhari)
Âlimler rahmet meleklerinin girmeyeceğini, günah ve sevapları yazan melekler ile Azrail(as)'ın can almak için gireceğine açıklama getirmektedirler.
Burada köpek düşmanlığı yok. Böyle bir anlayışta bulunmak Hadis-i Şeriflere çok büyük saygısızlık olur.
İslam tüm yaratılanlara karşı merhametli olmayı emretmekte olup onları korumak ve karınlarını doyurmak bütün Müslüman için çok sevap hatta görevdir.
Nitekim bir Hadis-i Şerifte, 'Susuzluktan ölmek üzere olan bir köpeğe su veren günahkar bir kadının Cennetlik olduğu haber verilmiştir.' (Buharî, Enbiya 54; Müslim, Selam 155.)
Ayrıca, ilmi olarak da köpeklerin salyalarından, tüylerinden ve hatta nefeslerinden çeşitli hastalıkların bulaştığı bilinen bir gerçektir.
Velev ki, köpek beslemenin hiçbir zararı olmasın. Benim Peygamberim(sav) ne buyurduysa tek doğru odur ve bir Müslüman ona uyar.