Kış saati uygulaması bilindiği üzere Türkiye'de 2016 yılında kaldırıldı. İşe giden vatandaşlar ve okula giden öğrenciler bu olaydan çok muzdarip. Kış ayları için kış saati uygulamasının geri geleceğine dair herhangi bir açıklamada bulunulmadığı için vatandaşların ilgisi günlerin ne uzayacağı tarihe kayıyor. Peki "Günler ne zaman uzamaya başlayacak? 21 Aralıktan sonra günler uzuyor mu?" İşte araştırılan ayrıntılar...


GÜNLER NE ZAMAN UZAMAYA BAŞLAYACAK2024?

Kış gün dönümü olarak kabul edilen 21 Aralık'ta, güneş ışınları Oğlak Dönencesine dik açıyla düşmeye başlar. Kuzey yarımkürede gündüzler uzamaya, güney yarımkürede kısalır. Bu tarih kuzey yarımkürede kışın, güney yarımkürede yazın başlangıcı olarak kabul edilir. Güney yarımkürede en uzun gün yaşanırken, kuzey yarımkürede en uzun gece yaşanır. Kuzey yarımkürede gölgelerin en uzun olduğu gündür.

21 aralık en uzun gece

Kuzey Kutup Dairesi’nde sadece bu tarih 24 saat süreyle gece, Güney Kutup Dairesi’nde ise 24 saat süreyle gündüz yaşanır.  Gündüz süresinin uzunluğu güneye gidildikçe de artmaya başlar. Bu nedenle ülkemizde 21 Aralık 2024 Cumartesi günü en uzun gece ise Kuzey'deki Sinop'ta yaşanacak. En uzun gece 15 saat 6 dakika ile Kuzey'deki Sinop'ta yaşanıyor. En kısa gece ise 14 saat ile Güney'deki Hatay'da yaşanır. Yaz gündönümünde (yaklaşık 21 Haziran), güneş ışınları Yengeç Dönencesine dik açıyla düşer. Kuzey yarımkürede gündüzler kısalmaya, güney yarımkürede uzamaya başlar. Bu tarih, kuzey yarımkürede yazın, güney yarımkürede kışın başlangıcı sayılır. Güney yarımkürede en kısa gün, kuzey yarımkürede en kısa gece yaşanır. Kuzey yarımkürede gölgelerin en kısa olduğu gündür.

En uzun gündüz
21 ARALIK İNSANLARI NE YÖNDEN ETKİLER?


21 Aralık tarihinin insanlar üzerinde de etkisi var. Günümüzde, gün dönümlerine yol açan bu tarihler yani, astronomik olaylar ve bunların gezegen üzerindeki etkileri biliniyor ve pek çok insan da fark ediyor. Bu tarihlerin günümüzde neredeyse doğaüstü bir önemi olduğu belirtilir. Bu tarihlere dair pek çok efsane ve hikaye vardır. Bahsedilen hikayelerin kökeninde bilimsel olarak o gün az olan gün ışığının insanların serotonin seviyesini düşürdüğü anlatılır. Gün ışığı insanın yaşamında önemli bir yere sahiptir. Pek çok kişi karanlık ve kapalı havadan etkilenir. Ruhsal olarak bir bunalıma girilebilir. Bu yönden gün ışığı insan yaşamı ve psikolojisi için çok önemli bir yerdedir. 

En uzun gece 21 Aralık
Kuzey Yarım Küre’de kış gün dönümünde, gündüz çok kısa sürer ve gün ışığını az alan insanlarda serotonin hormonunun salgılanması azalır. Güneş ışınlarından az yararlanan bir insan bu özel günü kutladığında günün karanlık tarafının sona ermeye başladığını düşünmeye başlar ve gelecekle ilgili olan dileklerine ve bu dileklerin gerçekleşme ihtimaline daha fazla olacağını hisseder ve etrafına da olumlu enerjiler yaymaya başlar. 

Kaynak: Derya Sarıtepeci