Afrika seyahati geçmişi bulunan bir kişide görülen bu varyant, Londra'daki Royal Free Hospital'da yüksek riskli bulaşıcı hastalıklar bölümünde tedavi altına alındı. UKHSA, ülkede 2022'den beri düşük bulaşıcılık seviyesinde Klad 2 varyantının bulunduğunu belirtti.
VİRÜSÜN YAYILMA RİSKİ DÜŞÜK
UKHSA Sağlık Başdanışmanı Susan Hopkins, virüsün yayılma riskinin düşük olduğunu vurguladı ve enfekte olan kişinin yakın temasta bulunduğu kişilerin de yakından takip edildiğini ifade etti.
M ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NASIL BULAŞIYOR?
Mpox virüsü, fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte bireylerden bulaşıyor. Virüsün neden olduğu döküntülere, bu döküntülerin bulaştığı giysi, çarşaf, havlu ve benzeri eşyalarla temas etmek veya vücut sıvılarıyla temas etmek en önemli bulaş nedenleri arasında yer alıyor.
MAYMUN ÇİÇEĞİNİN BELİRTİLER VE TEDAVİSİ NELER?
Mpox virüsünün ilk belirtileri, virüsü kaptıktan sonraki 5 ila 21 gün arasında ortaya çıkabiliyor. Belirtiler arasında yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklar bulunuyor. Özel bir tedavi yöntemi olmayan hastalık, antiviral ilaçlarla tedavi ediliyor. Vakaların büyük kısmı hastalığı hafif geçiriyor ve birkaç hafta içinde sağlığına kavuşuyor.
DSÖ ACİL DURUM İLAN ETMİŞTİ
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), "maymun çiçeği hastalığı (Monkeypox)" ismini 2022'de ırkçılık ve ayrımcılık kaygısıyla "Mpox" olarak değiştirmişti. Mpox virüsü, 14 Ağustos'ta DSÖ tarafından "uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durumu" olarak ilan edilmişti.