İran Dışişleri Bakanı Seyed Abbas Araghchi, Batı'nın BM yaptırımlarını yeniden uygulama tehdidiyle devam etmesi durumunda İran'ın buna cevap olarak nükleer silah edinebileceğini açıkladı.
Araghchi, İran’ın nükleer silah üretme kapasitesine ve bilgisine sahip olduğunu ifade etti ancak bu silahların İran'ın güvenlik stratejisinin bir parçasını oluşturmadığını vurguladı.
Araghchi, Avrupa ülkelerinin (özellikle İngiltere, Almanya ve Fransa) gerginliği artırma yolunda ilerlediğini belirtti. Bu ülkeler IAEA'nın (Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı) geçen hafta gerçekleştirdiği bir toplantıda, İran'ın denetçilerle iş birliği yapmadığını ve sivil amaçlı olmayan bir uranyum stoğu inşa ettiğini belirten bir kınama kararını desteklemişti.
Araghchi, İran’ın uranyum zenginleştirmesini %60 saflıkla sınırlandırmayı teklif ettiğini ve dört nükleer denetçinin tesisleri ziyaret etmesine izin verdiğini söyledi. Ancak, Avrupalıların çatışmacı bir tutum sergilediğini belirterek IAEA Genel Direktörü Rafael Grossi'yi eleştirdi.
Araghchi, İran’ın şu anda %60’ın ötesine geçmeyi planlamadığını vurgulasa da, Batı ile nükleer program konusundaki iş birliğinin garanti olmadığını söyledi. İran içinde, Batı ile yapılan nükleer anlaşmanın doğru bir politika olup olmadığına dair bir tartışma olduğunu belirtti.
“Yaptırımlar kaldırılmadı ve bu, politikanın yanlış olduğunu gösteriyor olabilir” diyen Araghchi, Batı'nın BM Güvenlik Konseyi'nde İran’a karşı yaptırımları yeniden uygulaması durumunda İran’ın nükleer doktrinini değiştirme yönünde bir karar alabileceğini açıkladı.
"Şu an için nükleer silahlar güvenlik hesaplamalarımızda bir yer tutmuyor," diyen Araghchi, bu konuda alınacak herhangi bir kararın sadece İran’ın dini lideri tarafından alınabileceğini belirtti.
Ancak İran’ın nükleer politikasını değiştirme olasılığı, özellikle Batı ile görüşmelerin sonuçsuz kalması durumunda hem İran içinde hem de uluslararası düzeyde endişeleri artırıyor.