İmam hatip sineması projesi
Günlük yaşam içinde, ibadet dışındaki yaşantınızı; yani gezme, eğlenme, yeme, içme gibi, sıradan faaliyetlerinizi İslam’a uygun olarak gerçekleştiremiyorsanız, bir zaman sonra günlük ibadetlerinizi de yapmakta zorlanırsınız. Günümüzde en acil halledilmesi gereken sorunumuz budur. Çünkü sıradan insanın günlük yaşamındaki sorunlar, ibadetlerden uzaklaştırır. Her insanın, ibadet yapmak için büyük bir gayret göstermesini beklememek lazımdır. Bu nedenle, toplumda günlük hayatın İslam’a aykırı olmadan yaşanması için projeleri, Müslümanların üretmesi gerekir diye düşünüyorum…
İslam’ı çocuklarına öğretme ve yaşatma kaygısı olan anne-babaların birçoğu çocuklarını imam hatip okullarına göndermektedirler. Çocuklarının günlük yaşam için İmam hatip ruhuna uygun davranmasını beklemektedirler. İmam hatipli çocukların büyük çoğunluğu ise namaz kılmak ve İslami kitap okumak yerine eğlenmeyi ve gezmeyi tercih etmektedirler. Çocuklarını serbest bırakmaları durumunda, tamamen İslami yaşam tarzından uzaklaşacaklarını düşündükleri için, çocukları ile birlikte İslam’ın ruhuna aykırı olmadan; hafta sonu gezme ve sosyal aktivite gerçekleştirmeye veya yaz tatili yapmaya çalışıyorlar. Bunu İslam’a uygun gerçekleştirmek çok zor. İşte imam hatip okulları idare edenler; bu zorluğu azaltmak adına, çocuklarını dindar yetiştirmek isteyen ailelere “İmam hatip sineması” ile yardımcı olmalıdır.
Sinemada çocukları ile film seyretmek, birçok Müslüman ailenin yapmak istediği faaliyetlerdendir. Ancak çok büyük bir sorun var. İslami film sektörü gelişmemiş, batının ürettiği filmlerde ise mutlaka çocuklar ile anne babanın birlikte seyretmemesi gereken, İslam’a göre günah kabul edilen müstehcen sahneler mevcut. Bu durumda aileler gönül rahatlığı ile bu tür batı ürünü filmleri, sinemada seyredemiyor. Oysaki imam hatip okullarımızın büyük toplantı salonları mevcuttur. Bu salonlarda, TRT’nin altın makası ile sansürlenmişJ, her ailenin gönül rahatlığı ile seyredebileceği, hem İslami ve hem de normal filmler izlenebilir. 5 veya 10 lira gibi az bir ücret de alınıp okul giderlerine kullanılabilir. İmam hatip sinemasında gösterime girecek filmleri de okul aile birliği ile okul öğretmenleri birlikte belirleyebilir. Çocuklar ve gençler için film, kitaplardan daha fazla eğitici bir yoldur. İmam hatip sineması sadece hafta sonları hizmet vermelidir. Hem de vakıflar kermes günleri için sineması olan imam hatip okullarını tercih ederler. İmam hatip sinema salonları ile imam hatip öğrencisi olmayan çocuklara ve onların ailelerine ulaşılabilir. Ayrıca gençlerin uyuşturucudan uzak durması için bir katkı sağlanmış olur.
Unutmayalım, sinema büyük bir propaganda yöntemidir. İslam’ın birçok yönünü sinema ile daha iyi anlatabiliriz. İslami sinemanın gelişmesi için öncelik Müslümanların, sinemaya gitme kültürü kazanması gerekir. Yapım şirketleri, müşterisine göre film üretmektedir. Müslüman sinema seyircisi, imam hatip sinemaları ile çoğalacaktır. Daha sonra bu sinemalarda büyüyen gençlik, İslami film çevirme peşine düşer. Sinema filmleri ile topluma yön vermek, günümüzde yadsınamaz bir gerçektir. Eninde sonunda Müslümanlar sinema kültürünü içselleştirecekler. Eğer islamisi olmaz ise gayri islamisi hayatımıza girer…
Ben dertlenip yazdım ama sesimi kim duyar bilmem… Rabbim sesimi dert sahiplerine duyurur inşallah. Amin.