Bürokrasi güçlüyse devlet güçlüdür. Bürokrasi zayıf, dağınık ve hiyerarşisi bozuksa devletiniz varlık gösteremez. Kelime anlamı olarak da bürokrasi disipline olmuş bir yapı ve resmi pozisyonlardan oluşmuş örgüt biçimidir. Bu yapısı itibariyle de bütün örgütlerden üstündür. Devletler en büyük bürokrasiyi oluşturur.

Memurlar ya da kamu çalışanları devletteki bürokrasinin oluşmasında temel aktördür. Ülkedeki iş bölümünü sağlarlar, kendi aralarındaki hiyerarşiyi oluştururlar ve bunu yazıya döküp bütün faaliyetleri de arşivler veya depolarlar. Bu sistemi oturttuğunuz an ülkede her iş tıkır tıkır saat gibi ilerler.

Memur, sabit maaşlı çalışandır. Her ay alacağını kuruşuna kadar bilir, hesaplar. Memurun en büyük düşmanı maaşının erimesidir. Bu durum devlet için de büyük sorunlar teşkil eder. Devlet kendi çocuklarına iyi bakamaz, onlara az maaş verir, memurları geçim sıkıntısına sürüklerse direkt olarak bürokrasiyi etkilemiş olur.

Zayıf bürokrasi; kötü eğitim sistemi, bozuk ekonomi, dağınık sağlık hizmeti, güçsüzleşen savunma demektir. Dünyadaki süper güçlere bakın en sağlam yönlerinin bürokrasi sistemi olduğunu göreceksiniz çünkü gelişmiş ülkelerde kamu çalışanlarının, geçim dertleri çok az, oturmuş bir hiyerarşi sayesinde işi hızlı kavrıyorlar. İş harici sosyal imkânlara da rahat zaman harcayabiliyorlar.

Gelişmemiş ülkelere bakın. Bürokrasiden bahsedebilir misiniz? Petrol zengini ülkelere de bakın bu ülkelere de süper güç diyemeyiz çünkü bürokrasi zayıf. Bu tarz ülkelerin memurları da işini hakkıyla yapmaz, ülkesi için çabalamaz veya çabalayamaz ve devlet zayıflamaya devam eder.

Memura zam vermemek, sosyal imkânlarından kısmak, yöneticiler arasında bir marifetmiş gibi görünse de dolaylı olarak en büyük zarar devlete veriliyor. Sizin yıllarca emek verip yetiştirdiğiniz doktorlar, mühendisler, bilim insanları vb. özelde veya yurt dışında cazip bir teklif gelince işi bırakıyor.  Arkadan gelen kamu çalışanları önlerinde işi yapacak bilgili birini bulamadığı için hep geride kalacak bu da devletin gelişememesine neden olacak.

Kamu çalışan maaşlarının iyileştirilmesi liyakat sahibi, zeki ve çalışkan kişileri özel sektöre değil devlete yöneltecek. Böylece ülkedeki bütün hizmet dallarında ilerleme daha hızlı sağlanmış olacak. Bir kamu çalışanı hayatı boyunca ne ister? Bir ev bir araba birde çalışma hayatı sonunda rahat yaşayabileceği emeklilik ücreti ister en basit haliyle eğer siz bu hayali memura sağlayamazsanız performansta alamazsınız.

Bürokrasi eşittir devlettir. Devletin yapı taşlarının en önemli parçalarından birisini de kamu çalışanları oluşturur dedik. Kamu çalışanlarıyla ücrette memnuniyet sağlanamazsa, kendi aralarındaki iş barışı da bozulursa bürokraside hızla yıpranır.