Teknoloji ve özellikle yapay zekanın vergi ve denetim uygulamaları üzerindeki etkisi her geçen gün artıyor. Gelir idaresi teknolojinin en kısa sürede uygulanmaya başladığı, neredeyse tüm sürecini dijitalleştirmeye en yakın kurumlardan biri. Böyle olunca gelişen teknolojiler, vergi denetimlerini daha kapsamlı ve ayrıntılı hale getiriyor. Eskiden gözden kaçabilen bazı gelirler, artık İdarenin radarına takılıyor.
Yeni Sürpriz: Birden Fazla İşverenden Ücret Geliri
Yakın dönemde dikkat çeken düzenlemelerden biri, birden fazla işverenden ücret geliri elde eden kişilerin vergi radarına girmesi oldu. Gelir Vergisi Kanunu’nun 193. maddesi gereği, gerçek kişilerin gelir vergisine tabi olduğu biliniyor. Ücret de bu kanuna göre vergilendirilen yedi gelir unsurundan biri. Ancak ücretlilerin vergi ödemeleri, çoğunlukla işveren tarafından kaynaktan kesildiği için çalışanlar genellikle bir beyanname vermek zorunda kalmıyorlar.
Bununla birlikte, bazı durumlarda ücret geliri elde edenlerin de yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi vermesi zorunlu hale geliyor. Özellikle yüksek gelir elde eden ya da birden fazla işverenden ücret alan kişiler için.
Kimler Beyanname Vermek Zorunda?
- Yıllık ücret geliri 3.000.000 TL'yi aşan kişiler.
- Birden fazla işverenden ücret alıp, birden sonraki işverenden aldıkları ücretin 230.000 TL'yi aşan kişiler 2025 yılı Mart ayı içerisinde beyannamelerini vermek zorunda.
Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise; Birden fazla işverenden ücret alınması halinde, birinci işverenden alınan ücretin hangisi olacağı ücretli tarafından serbestçe belirlenebilmesidir.
Kamu personelleri için ise durum biraz daha farklı. İki kamu kurumundan ücret alan şanlı kamu personelleri iki farklı kamu kurumundan ücret geliri elde etseler dahi yıllık beyanname vermek zorunda değiller.
Vergi düzenlemeleri sadece devletin gelirlerini artırmak için değil, aynı zamanda adil bir vergi sistemini sağlamak için de yapılmalı. Tabi ki herkes vergisini ödesin ancak bizim yaşadığımız sorunun nedeni ücretli kesim değil. O yüzden çözümü de olmayacak.