Dünya gerçekten 5’ten büyük olabilir mi?
Gönül ister ki 5’ten büyük bir dünya mümkün olsa ama verilere bakınca dünyanın maalesef 5’ten büyük olmadığını görmekteyiz.
Nüfus, ekonomik veriler ve sanayileşme ülkelerin gücünü ortaya koyan belirgin verilerdir.
Dünya politikasına yön veren ülkelere baktığımızda devasa ekonomileri olan güçleri görüyoruz. Eğer paraya ve silaha sahipsen dünya politikalarında söz sahibi olabiliyorsun.
Maalesef gerçek olan bu!
Şunu demek istiyorum; BM Güvenlik Konseyinde veto yetkisine sahip beş daimi ülke olan Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, Çin, Fransa ve Birleşik Krallık aynı zamanda dünyanın en çok silah üreten ve pazarlayan ülkeleridir. Aynı zamanda da güçlü ekonomileri ve sahip oldukları uluslararası şirketleri ile masaya oturduklarında dengeleri altüst edebilecek sıklettedirler.
Biraz detaya girmek lazım. Nüfus olarak incelediğimde:
Yaklaşık olarak ABD (335 milyon 800 bin), Rusya (146 milyon 100bin), Çin (1, 5 milyar), Fransa (68 milyon600 bin) ve Birleşik Krallık (68 milyon)’ta toplam nüfus 2 milyar 100 bin civarı. 5 ülkenin barındırdığı insan sayısı azımsanmayacak kadar değerli.
Bunun dışında Çin ve Rusya haricindeki diğer üç ülke, küresel zenginlikleri ile dikkat çeken G7 içerisinde yer almaktadır. Çin ve Rusya için ise aynı şeyi Şanghay İşbirliği Örgütünün en değerli üyeleri olması nedeniyle söyleyebilirim.
Gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH), bir ülke veya ülkeler tarafından belirli bir zaman diliminde üretilen ve satılan tüm nihai malların ve hizmetlerin piyasa değerinin parasal bir ölçüsüdür. GSYİH’leri açısında baktığımızda:
ABD: 23.3 trilyon dolar
Çin: 17.71 trilyon dolar
Fransa: 3.130 trilyon dolar
Birleşik Krallık 3.2 trilyon dolar
Rusya 2 trilyon dolar
Yukarıdaki rakamları kıyaslama açısından Türkiye’nin verisini de belirtmek isterim. Türkiye 2023 itibariyle 1.024 milyar dolarlık GSYH ile 17. büyük ekonomiye sahip bir ülkedir.
5 ülke efsanesi bu kadarla sınırlı değil. Dünya Altın Konseyi (World Gold Council-WGC) tarafından açıklanan rapora baktığımızda yine bu ülkelerin ciddi manada altın rezervlerini açık ara farkla ilk sıralarda görmekteyiz.
Küresel ticaretin büyük bir bölümünü kontrol eden, uluslararası yatırımları yönlendiren ve global finans istikrarının sağlanmasında önemli etkiye sahip ülkeler, genel olarak dünyanın en büyük ekonomileri olarak sınıflandırılır. Güçlü ekonomilerin küresele etkisini sadece finansal olarak değil sosyal - kültürel alanlarda ve hatta dünya politikaları belirlemede görmekteyiz. Fortune Global 500 olarak bilinen en değerli şirketler sıralamasında yine bu ülkelerin ağırlığını görmekteyiz.
Devam etmek istiyorum.
Aynı zamanda isimi anılan beş ülke savunma ve silah sanayide de dünyada söz sahibidirler. Silah ticaretinin lokomotifi bu ülkelerdir. Biraz daha ayrıntıya girdiğimizde ilaç ve kimya sanayisinde de söz sahibi olduklarını görmekteyiz.
Yeraltı ve petrol kaynakları da kendilerine bağlı çok uluslu şirketlerinin emrinde olduğu biliniyor. Kısaca neredeyse tüm sektörlerde etin ve etkililer.
Durum böyle dostlar…
Şimdi nasıl dünya beşten büyük olacak!
Bu mümkün müdür?
PARA - SİLAH ve zengin nüfusa sahip olduğun sürece dünyada politika çizebilirsin. Şuan BM Güvenlik konseyindeki manzara budur!
Evet, Sayın Erdoğan’ın da altını çizdiği gibi “Daha Adil Bir Dünya Mümkün”…
Ancak kolay değil. Merkeze insanı ve insani değerleri koymadıktan sonra maalesef mümkün değil. Birleşmiş Milletlere üye ülkeler Siyonizm’in kuklası rolünden sıyrılmalı ve Türkiye’nin fitilini yaktığı “Dünya 5’ten Büyüktür” şemsiyesi altında bir araya gelmelidirler.
Adaletsizlik, yolsuzluk, mülteci krizi, dünyanın Orta Doğu’da yaşananlara seyirci kalması, uluslararası terörizm ve İslamofobi başta olmak üzere küresel sorunlara seyirci kalmak yerine ortak misyon ve aksiyon belirlemelidirler.
Tek başına Türkiye’nin 5 küresel güce kafa tutuyor olması, racon kesiyor olması aksi halde sonuçsuz kalacaktır. 5 ülke de dâhil, dünya kamuoyunun vicdanına dokunmak onlarla ortak paydalar geliştirmek ile ancak sonuç almak mümkündür.