Konuya bir soru ile başlayacağım.
- İnsan zekâsıyla yapay zekâ birleşirse ne olur?
Devamında;
Yeni insan türü ile gelecek on yılda tanışacağız dersem… Bizler şuan Homo sapiens türünün son örnekleriyiz. Gelecek nesilde tasarlanan insan ırkı ise bizlerden sözüm ona daha modern, dijital ve teknolojik çipleri olan bir tür olması planlanıyor. Artık adına ne derseniz!
Ben, bu yeni nesil tür için cyborglink diyeceğim. Bilimkurgu terminolojisine benziyor.
Doğrudur!
Cyborglink ,"Cybernetic organism" kelimelerinin baş harflerinden oluşan tümleşik bir kelimdir. Özetle biyolojik ve yapay kısımları olan varlıklara verilen isimdir. “Link” ise bağlantı manasına gelen İngilizce bir terimdir.
O halde bu üç kelimeyi bir araya getirdiğimde “cyborglink” diye bir terim ortaya atmış oluyorum. Biyolojik olarak insana benzeyen ama çiplerle uzaktan bağlantı olanağı olan, kontrol eden ve edilen bir insan modeli. Bu bir komplo teorisi mi yoksa mümkünatı var mıdır biraz irdeleyelim.
Farklı farklı deneylerle ve teknolojik gelişmelerle bu modelin tasarımına gidilen yolların taşları uzun zamandır döşenmeye başlanmış olduğunu görüyoruz. Ortaya attığım bu tezi şimdi somutlaştırarak açıklamaya çalışacağım.
Cyborglink türünün mimarı bir grup mühendis ve onları finanse eden Elon Musk!
Elon Musk denilince birçoğumuz aklına elektrikli otomobilleri Tesla, uzaya gönderdiği tren misali Starlink uyduları ve Neuralink şirketinin felçliler için geliştirdiği çipler gelecektir.
Konuyu daha fazla uzatmadan öze inmek istiyorum.
Tesla bilindiği üzere araçlar, robotlar ve daha fazlası için geniş ölçekte otonomiyi geliştirici çipler üzerinde çalıyor ve altyapısını yapay zekayla entegre ediyor. Tesla Optimus gibi insanı robotlar ve elektrikli otomobiller bilinen örneklerden birkaçı… Denemeler ve prototipler yapıldı, yapılıyor.
Tesla otomobillerin, akıllı cihazlar gibi Starlink uydularına internet aracılığı ile bağlanacağı geçtiğimiz yıllarda E.Musk tarafından söylenmişti. Günümüzde bunun üzerine çalışmalar ve testler devam etmektedir. Bu teknolojik ilerlemeler kulağa hoş gelse de güvenlik sorunlarını göz ardı etmemek lazım. Bilim kurgu filmlerinde olduğu, birilerince aracınızın kontrolü ele geçirile bilinir. Mümkün müdür? Evet.
Devam edelim.
Tesla araç ve robotlarının internet bağlantı kaynağı yine E. Musk’a ait olan Starlink uydularıdır.
Bu uyduların kapsam haritasını incelediğimizde Rusya- Çin – İran gibi birkaç ülke hariç neredeyse tüm dünyayı kapsama alanına dâhil etmiş ve yakın gelecekte edecek düzeyde. Starlink Amerikan uydu şirketi SpaceX tarafından uydu interneti erişimi sağlamak üzere inşa edilmiş bir uydu internet kümesidir ve binlerce küçük uydudan oluşmaktadır. Şuan ki amacı internet erişimine aracı olmak gibi vazifesi olsa da ileri ki yıllar da farklı amaçlarla da pek hala kullanılacaktır. Nasıl ki, Tesla otomobillerindeki çiplerin bu uydularla erişimi mümkünse, şirketin üreteceği diğer yapay zekâlı mikro veya nano çiplerin bu uydularla etkileşimi normaldir ve mümkündür.
Evet, adım adım ilerliyoruz. Dikkat çekmek istediğim diğer bir husus ise; Neuralink, Elon Musk tarafından 2017 yılında kurulan bir şirket. Travmatik yaralanmaları olan kişilerin telefonları ve bilgisayarları yalnızca düşünce gücüyle kullanarak çalıştırmasına yardımcı olacak bir beyin-bilgisayar arayüzü oluşturmayı başarmış teknolojiden bahsetmek istiyorum. Birçoğumuz daha önceden duymuştur. Bu konuda çeşitli deneyler yapılmış ve başarı sağlanmıştı. Daha önceki yıllarda maymun, fare ve domuzlarda denen, beyine yerleştiren çiple, düşüncenin çip vasıtasıyla bilgisayara komut gönderebildiği görmüştük. Şimdi ise artık hayvanlar değil bu son teknoloji insanlar üzerinde test edilmeye başlandı. Elon Musk bu konuda yaptığı açıklamada, Neuralink'ten beyin çipi nakledilen ilk insan hastanın tamamen iyileştiğini ve düşüncelerini kullanarak bir bilgisayar faresini kontrol edebildiğini söylemişti.
İşin aslı Neuralink, beyin sinyallerini yorumlamak ve felç, epilepsi ve Parkinson hastalığı gibi durumları tedavi etmek için insan beynine elektrotlar yerleştirmeyi amaçlayan bir teknoloji. Görünen amaç; dünyaya lanse edilen vizyon, misyon bu! Tıp alanında önemli ve büyük bir adım. Özellikle felçli kimseler için umut ve kaçırılmayacak fırsat!
Tıp alanındaki bu çalışmalar devam ediyor. E. Musk geçtiğimiz günlerde, Neuralink'in deneysel cihazlarını bu yıl 20 ila 30 kişiye daha takmayı hedefledikleri açıklamıştı. Kararlı şekilde büyük bütçeler harcanarak beyin çipi meselesine ağırlık verdiklerini takip ediyoruz.
Ancak bu sistem kadar masum mu? Bu teknolojinin arka planı olamaz mı? Sorulması gereken soru bu olmalı.
Beynine çip takılan kişinin, testlerinde ölçülen davranışı; kişi düşüncelerini kullanarak bilgisayara komut gönderebiliyor mu bunu görmek. Deney sonrası bunun hayvanlarda olduğu gibi insanlarda da başarı ile geçekleştiğini gördük.
Bizim korkmamız gereken kısmı bu eylemin tersi durumudur.
Şunu demek istiyorum. Nasıl ki insan, düşüncesi ile bilgisayarı kontrol edebiliyorsa, tersi durumda beyindeki çipin yani bağlı olduğu bilgisayarın insanın düşünceleri kontrol edebileceği ve bu düşünceler ile eyleme geçebileceğidir. Yani bilgisayarın insanı kontrol etmesi durumudur.
Bu nasıl olacak demeyelim cevabı ortadadır. Tesla araçları ve insansı robotları, Starlink aracılığıyla nasıl uyduya oradan da bir bilgisayara bağlanabiliyorsa, bu beyine entegre edilen mikro çipler de starlink ile uydu bağlantısı kurması olasıdır.
Yeni nesil bu bağlamda tehlike altında. Beyinleri hacklenmiş, uzaktan kontrolü mümkün bir nesil olabilirler. Yani Cyborglink insansı robotların oluşabileceği tezidir.
Şimdi şunu iddia edebilirsiniz, “Kimse bana/bize zorla çip taktıramaz!”. Doğrudur belki zorla olmayacak ama bizleri takmaya zorunlu kılacaklar, kimileri isteyerek kimileri ise mecburiyetten bu çiplere yönlendirilecektir. Bu teknolojiyi geliştirenler, bu konuda gerekçeleri ve yasal düzenlemeleri de şimdiden planlamışlardır. Zamanın gelmesini bekliyorlardır.
Hatırlayalım, Covid 19 aşılarında olduğu gibi kimimiz gönüllü kimimiz zorunlu olarak aşı tabi olmuştuk.
Gücü elinde tutanlar bu dünyayı güder. Yaşayan örnekler bizleriz.
Yakın gelecekte de belerttiğim bu tehlikelere insanlık maruz kalabilir. Teknolojiye, çipsetlere, yapay zekâya sahip olan dünyayı yönetecektir.