Hamas lideri İsmail Heniyye, İsrail ile ateşkes anlaşmasına “ulaşmaya yakın” olduklarını, bu konuda ara buluculuk yapan Katar'a cevaplarını ilettiklerini belirtti.

Hamas lideri İsmail Heniyye, İsrail ile ateşkes anlaşmasına 'ulaşmaya yakın' olduklarını, bu konuda ara buluculuk yapan Katar'a cevaplarını ilettiklerini belirtti.

Gazze'de ateşkes için Türkiye, Suudi Arabistan, Ürdün, Mısır ve Katar Dışişleri Bakanlarının oluşturduğu delegasyon ziyaret turuna başladı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İslam ülkeleri Dışişleri Bakanlarının oluşturduğu bu delegasyon ile Londra ve Paris'i ziyaret edecek.

Ateşkes için tüm yollar aranırken İsrail o yolları kapatarak 'Gazze'yi tamamen yok edebilir miyim?' Bunun umudu içerisinde soykırım yapmayı sürdürüyor.

Gazze halen bombalanıyor, insanlar katlediliyor, açlık ve susuzlukla mücadele ediliyor.

Dünya halkları ise bu insanlık dışı durumu çeşitli yöntemler ile protesto ederek önlemeye çalışıyor. Bunlardan biri de boykot!

Hindistan'ın bağımsızlık mücadelesinin sembol ismi olan Mohandas Karamchand Gandi, 1930 yılında sömürge hükümetinin tuz vergisini protesto etmek için Tuz yürüyüşüne başlamış, bir ay içerisinde yanındaki binlerce kişiyle 400 kilometre yürüyerek, Ahmedabad'dan Arap Denizi kıyısındaki Dandi'ye ulaşmıştı. Gandi'nin bu eylemi tüm dünyada yankı uyandırırken aynı yıl içerisinde Time dergisinde "yılın adamı" seçilmişti.

Diğer dikkat çeken bir hadise ise 16 Aralık 1773'de Amerika'daki kolonistlerin (Boston Çay Partisi) Kızılderili kılığına girerek Büyük Britanya'dan gelen yüksek vergili çay ile Büyük Britanya'yı protesto etmek amacı ile Boston Limanı'nda İngiliz gemilerindeki tonlarca çayı denize dökme eylemidir. Bu eylem Amerikan Bağımsızlık Savaşı'nı çıkartan kıvılcımlardan biri olmuştur.

Bu iki olay ise İngilizlere karşı verilen boykot mücadelelerine örnek olarak gösterilir.

Boykot kelimesi ne zaman ortaya çıktı?

1880 tarihinde İrlanda'nın kıtlık yıllarında hasatların düşük olması yüzünden Lord Erne, topraklarını kiralayanlara indirim teklif ediyor. Kiracılar ise kabul etmiyor.

Charles Boycott da toprak sahiplerini temsilen indirim isteyen kiracıları topraklarından çıkartıyor.

Bu duruma kızan kiracılar, birlikte hareket ediyor ve Boycott'u tecrit etmeye başlıyor. Postacı bile mektuplarını götürmüyor.

The Times'ın 'Boycott' kelimesini kullanması ile de bu isim meşhur oluyor.

Tarihte birçok başarılı boykot örnekleri de vardır. Onlardan biri de 1768'de tüm İngiliz mallarını boykottur.

Townshend Yasası gereği gelen ağır vergilere dayanamayan Amerikan halkının boykotu sonuç vermiş ve İngiliz ithalat gelirleri yüzde 38 gerilemiştir.

Yani kimse boykot edeceğiz de ne olacak dememelidir.

Çok duyuyorum. Dünya ticaretine yön veriyorlar, bizim boykotumuz ne işe yarayacak? Doları, euroları cebinizden çıkarmadan olmaz. Millet kullanmaya alışmış bir kere, kullanmaktan vazgeçmez. Marketler satmasın o zaman, biz de almayalım. Bu firmalardan insanlar ekmek yiyor. Onlara yazık değil mi? Yerli malların da listesini çıkarın biz de onları alalım.

Bahanelerin arkasına sığınmayalım. Mesela Türk firmaları güçlensin onlar işçi alımına başlasın.

Bakın, Bankalararası Kart Merkezi tarafından geliştirilen yerli kart TROY'un kullanım hacmi, Ekim'de bir önceki aya göre yaklaşık yüzde 57 artışla 47,9 milyar liraya çıktı.

Söz konusu artışta "İsrail'i destekleyen ülkelerin markalarının boykot edilmesi ve yerli ürünlere yönelimin" de etkili olduğu belirtiliyor.

TBMM İdare Amiri ve Türkiye-Filistin Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı AK Parti Milletvekili Hasan Turan, TBMM'de İsrail'i destekleyen markaların ürünlerini boykot kararı uygulanmaya başlandığını açıkladıktan bir gün sonra BBC'de bir haber dikkatimi çekti.

Haberde, 'TBMM açıklamasında şirketlerin adı verilmezken, Reuters bir kaynağa dayandırdığı haberinde Coca-Cola ve Nestle ürünlerinin menülerden kaldırıldığını aktardı.

Reuters, bu iki şirketin soru talebine cevap vermediğini de belirtti.' deniliyordu.

Hemen nasıl da 'haber değeri' oluyor görüyorsunuz değil mi?

Dünyayı boykotla İsrail'e karşı durmaya çağıran 'Filistinliler için Boykot, Tecrit ve Yaptırım Hareketine' geçtiğimiz yıl İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog saldırmış ve kendilerine karşı düzenlenen boykot kampanyalarından olumsuz etkilendiklerini doğrulamıştı.

İşin diğer bir boyutuna gelecek olursak sosyal medya platformumuz, telefonumuz, yazılımımız, e ticaret ağımız yani ne yazık ki piyasa değeri 1 trilyon doların üzerinde olan firmalarımız yok ve kesinlikle yüksek teknolojiyle kendi markalarımızı üretmek zorundayız. Bunu koca koca harfler ile bir kenara her zaman yazacağız. Ama bu gerçeklik bizi asla boykot bilincinden uzaklaştırmayacak.

Bu arada bazı market zincirler insanlar onlardan alışveriş yaparken İsrail mallarını indirimli fiyatla satıyor bu da vatandaşın gözünden kaçmıyor.

Ama unutmayın siz tüketici olarak o malları almazsanız marketler o ürünleri geri gönderecek. Boykotta da süreklilik esastır. Yaptım, oldu, bitti değil. İsrail ve ona destek veren ülkelerin ürünlerini almamayı bir alışkanlık haline getirdiğimizde bu onlara inanın büyük bir yaptırım olacak.

Bir mektup misali…

EN KARANLIK 20 KASIM

Sayın Emine Erdoğan'ın dediği gibi; Filistinli çocukların yarını görüp göremeyeceğinin meçhul olduğu en karanlık 20 Kasım 'Dünya Çocuk Hakları Günü'nü gördük.

Emine Erdoğan konuşmasının devamında 'Gazze'de hala hayatta olan masum çocuklar için vakit daralıyorken, bilhassa bugün, birlikte daha yüksek sesle 'ateşkes şimdi' diye haykıralım!' dedi.

Nasıl haykırmayalım!

Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Hakları Komitesi, Gazze'deki soykırımın (onlar savaş demeyi tercih ediyor) daha önce hiç tanık olunmadığı bir vahşetle daha fazla çocuğun hayatına mal olduğunu belirterek, "Gazze'de sadece 5 haftada 4 bin 600'den fazla çocuk öldürüldü." ifadelerini kullandı.

AK Parti İstanbul Kadın Kolları Başkanı Saliha Demirer değerli bir isim. Başarılı ve en önemlisi samimi görülüyor. Bir dönem yönetmenim olan çok kıymetli iletişimci dostum Dr. Nalan Akın anlamlı bir programa davet etti. Hakikaten özel ve anlamlı bir program…

Dünya Çocuk Hakları Günü'nde, "Yaşama Hakkı" ellerinden alınan çocuklar için Üsküdar Meydanı'nda buluşuldu.

Filistin haritası üzerine el izleri bırakıldı.

AK Parti İstanbul Kadın Kolları Başkanı Saliha Demirer 'Yaşamak, her çocuğun temel hakkıdır ve herkesin ilk görevi çocukların yaşamını korumaktır. 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü'nde artık aramızda olmayan/olamayan, bu dünyada nefes almasına, yaşamasına hak tanınmayan çocuklar için Gazze'ye el veriyoruz.' şeklinde konuştu.

Düzenlenen bu programa katılan ve minicik elleri ile izlerini Filistin haritasının üzerine bırakan çocuklar, dilerim ki büyüdüklerinde özgür bir Filistin haritasına dokunabilir ve bakabilirler.