Bağışıklığı güçlendirin
Dünyada kalp hastalıklarından sonra yaşamı tehdit eden en önemli
sağlık sorunu olarak kanser geliyor ve kanserle mücadele, hastalık
ortaya çıkmadan alınması gereken önlemlerle başlıyor. Hareketli
yaşam, stres kontrolü ve sağlıklı beslenme yapılması gerekenlerin
başında yer alıyor. Sağlıklı beslenmede kural, her besin grubundan
dengeli oranda tüketmek. Memorial Diyarbakır Hastanesi Tıbbi
Onkoloji Bölümünden Doç. Dr. Ahmet Şiyar Ekinci, kanserle
mücadelede A, B, C, D ve E vitaminlerinin önem kazandığına dikkat
çekiyor.
Yeşil ve sarı renkli sebze ve meyvelerde, A vitamininin ön
maddeleri olan “karotenoidler” bulunuyor. Bunlar güçlü antioksidan
özelliği taşıyor ve vücutta A vitaminine dönüşüyor. Karaciğer, süt
yağı, yumurta sarısı gibi besinler, A vitamininin içeriğinde
bulunan karotenoidler bakımından zengin. Bu özellikleriyle
kanserojen maddelerin etkisini azaltarak, kansere karşı koruyuculuk
sağlıyor. B vitamin değerinin vücutta yeterli oranda bulunması,
bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi bakımından önemli. Kırmızı
et, balık, karaciğer, süt, yumurta, soya fasulyesi, ıspanak,
domates, mantar, yeşil yapraklı bitkiler ve kuru baklagiller B
vitamini açısından zenginbesinler arasında yer alıyor.
C vitamini bağışıklık sistemini güçlendiriyor, kolejen üretimini artırıyor, deri, kıkırdak, tendon, bağ ve kan damarlarının yenilenmesini sağlıyor. C vitamini eksikliğinde kalp, artrit ve kanser gibi önemli hastalıklar ortaya çıkabiliyor. Bu özelliği ile C vitamini, vücuda alınan kanserojen maddeleri etkisiz hale getirip, kansere karşı kalkan oluşturabiliyor. C vitamini en fazla taze sebze ve meyvelerde bulunuyor. Zengin C vitamini içerikli olan besinler; kuşburnu, maydanoz, tere, roka, diğer yeşil yapraklı sebzeler, karnabahar, yeşil sivri biber, turunçgiller, domates, çilek ve patates.
GÜNEŞTEN YARARLANALIM
D vitaminin vücutta yeterli oranda bulunması, özellikle meme ve kolon kanseri riskini azaltıyor. Karaciğer, yumurta sarısı, süt ve süt ürünlerinde az miktarda bulunuyor. Günlük beslenme ile D vitamini gereksiniminin yeteri kadar karşılanamadığını belirten Doç. Dr. Ekinci, “Bu bakımdan en iyi D vitamini kaynağı güneştir. Güneş ışınlarından düzenli olarak yararlanmak, derideki ön maddede D vitamini oluşmasına ve vücudun ihtiyacı olan miktarı karşılamasına yardımcı olur. Ancak aşırı ve uzun süre güneş ışınları ile temas halinde olmak, deride hasar oluşturur. Bu durumda D vitamininin etkisi kaybolduğu gibi, cilt kanseri riskini de tetiklenir. Kontrollü bir şekilde güneşten yararlanmak, vücutta yeterli D vitamini oluşumun sağlar. Aynı zamanda vücuttaki kalsiyum miktarını artırarak kemik kanseri riskini de azaltır” önerilerinde bulunuyor.
E vitamini antioksidan etkisiyle vücuttaki sağlıklı hücreleri,
serbest radikallerin tahrip edici etkisine karşı koruyor. Toksik
maddelerin etkisini azaltarak, güçlü antioksidan özelliğiyle
yağların ve hücrelerin oksidasyonunu önlüyor. Başta bitkisel
yağlar, yeşil yapraklı sebzeler, özü alınmamış tahıllar, fındık,
fıstık gibi kuruyemişler, kuru baklagiller olmak üzere çeşitli
yiyeceklerde bulunuyor.
Sağlıkla kalın.