Bağışıklığı güçlendirin


Dünyada kalp hastalıklarından sonra yaşamı tehdit eden en önemli sağlık sorunu olarak kanser geliyor ve kanserle mücadele, hastalık ortaya çıkmadan alınması gereken önlemlerle başlıyor. Hareketli yaşam, stres kontrolü ve sağlıklı beslenme yapılması gerekenlerin başında yer alıyor. Sağlıklı beslenmede kural, her besin grubundan dengeli oranda tüketmek. Memorial Diyarbakır Hastanesi Tıbbi Onkoloji Bölümünden Doç. Dr. Ahmet Şiyar Ekinci, kanserle mücadelede A, B, C, D ve E vitaminlerinin önem kazandığına dikkat çekiyor.
Yeşil ve sarı renkli sebze ve meyvelerde, A vitamininin ön maddeleri olan “karotenoidler” bulunuyor. Bunlar güçlü antioksidan özelliği taşıyor ve vücutta A vitaminine dönüşüyor. Karaciğer, süt yağı, yumurta sarısı gibi besinler, A vitamininin içeriğinde bulunan karotenoidler bakımından zengin. Bu özellikleriyle kanserojen maddelerin etkisini azaltarak, kansere karşı koruyuculuk sağlıyor. B vitamin değerinin vücutta yeterli oranda bulunması, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi bakımından önemli. Kırmızı et, balık, karaciğer, süt, yumurta, soya fasulyesi, ıspanak, domates, mantar, yeşil yapraklı bitkiler ve kuru baklagiller B vitamini açısından zenginbesinler arasında yer alıyor.

C vitamini bağışıklık sistemini güçlendiriyor, kolejen üretimini artırıyor, deri, kıkırdak, tendon, bağ ve kan damarlarının yenilenmesini sağlıyor. C vitamini eksikliğinde kalp, artrit ve kanser gibi önemli hastalıklar ortaya çıkabiliyor. Bu özelliği ile C vitamini, vücuda alınan kanserojen maddeleri etkisiz hale getirip, kansere karşı kalkan oluşturabiliyor. C vitamini en fazla taze sebze ve meyvelerde bulunuyor. Zengin C vitamini içerikli olan besinler; kuşburnu, maydanoz, tere, roka, diğer yeşil yapraklı sebzeler, karnabahar, yeşil sivri biber, turunçgiller, domates, çilek ve patates.

GÜNEŞTEN YARARLANALIM

D vitaminin vücutta yeterli oranda bulunması, özellikle meme ve kolon kanseri riskini azaltıyor. Karaciğer, yumurta sarısı, süt ve süt ürünlerinde az miktarda bulunuyor. Günlük beslenme ile D vitamini gereksiniminin yeteri kadar karşılanamadığını belirten Doç. Dr. Ekinci, “Bu bakımdan en iyi D vitamini kaynağı güneştir. Güneş ışınlarından düzenli olarak yararlanmak, derideki ön maddede D vitamini oluşmasına ve vücudun ihtiyacı olan miktarı karşılamasına yardımcı olur. Ancak aşırı ve uzun süre güneş ışınları ile temas halinde olmak, deride hasar oluşturur. Bu durumda D vitamininin etkisi kaybolduğu gibi, cilt kanseri riskini de tetiklenir. Kontrollü bir şekilde güneşten yararlanmak, vücutta yeterli D vitamini oluşumun sağlar. Aynı zamanda vücuttaki kalsiyum miktarını artırarak kemik kanseri riskini de azaltır” önerilerinde bulunuyor.

E vitamini antioksidan etkisiyle vücuttaki sağlıklı hücreleri, serbest radikallerin tahrip edici etkisine karşı koruyor. Toksik maddelerin etkisini azaltarak, güçlü antioksidan özelliğiyle yağların ve hücrelerin oksidasyonunu önlüyor. Başta bitkisel yağlar, yeşil yapraklı sebzeler, özü alınmamış tahıllar, fındık, fıstık gibi kuruyemişler, kuru baklagiller olmak üzere çeşitli yiyeceklerde bulunuyor.
Sağlıkla kalın.