Sa‘diyye, XVIII. yüzyılın başlarında İstanbul’a gelen Abdüsselâm eş-Şeybânî’ye nisbet edilen Abdüsselâmiyye ve Ebü’l-Vefâ İbrâhim b. Yûsuf eş-Şâmî ’ye nisbet edilen Vefâiyye adlı kolları ile bu şehirde faaliyet göstermeye başlamıştır.
Sa'diyye, XVIII. yüzyılın başlarında İstanbul'a gelen Abdüsselam eş-Şeybanî'ye nisbet edilen Abdüsselamiyye ve Ebü'l-Vefa İbrahim b. Yûsuf eş-Şamî 'ye nisbet edilen Vefaiyye adlı kolları ile bu şehirde faaliyet göstermeye başlamıştır. Ahmed Münîb Efendi'nin Mecmûa-i Tekaya'sı ve Yeşilzade Salih Efendi'nin Rehber-i Tekaya 'sına göre İstanbul'da otuz iki Sadî tekkesi açılmıştır. Bunlardan Ebü'l-Vefa eş-Şamî'nin Eyüp'te kurduğu ve kendinden sonra Gözoğlu Şeyh Hüseyin Efendi'nin (ö. 1151/1738) postnişini olduğu Taşlıburun (Lagarî) Dergahı ve Abdüsselam eş-Şeybanî (ö. 1165/1752) tarafından kurulan Koska'daki Abdüsselam Tekkesi'yle Sütlüce Hasîrîzade Dergahı İstanbul'daki en meşhur Sadî dergahlarıdır. Abdüsselam Tekkesi tarikatın İstanbul'daki (Ana merkez) asitanesi olmuştur.
Abdüsselam Tekkesi: Kaynaklarda Kovacı Dede, Kovacı Şeyh, Sadî Abdüsselam ve Âsitane-i Abdüsselam isimleriyle de anılır. Tarikatın İstanbul'daki asitanesi olarak kabul edildiği bilinmektedir. Tekkenin yirmi, medresenin ise yirmi sekiz hücresi vardı. Abdüsselam eş-Şeybanî (ö. 1165/1752) tekkenin postnişini olmuş, onun ismiyle anılmaya başlamıştır. Abdüsselam Tekkesi, tarikatın İstanbul'daki en eski, en kıdemli tekkesi olmamasına rağmen (en eskisi Eyüp-Taşlıburun 'daki Lagarî Tekkesi'dir), Sadî Âsitanesi olarak kabul edilegelmiştir. Tekkelerin kapatılmasından sonra metruk kalan ve zamanla harap olan tekke, 1940'larda külliyenin diğer bölümleriyle beraber, Vakıflar İdaresi tarafından pek çok benzeri gibi enkazcıya satılmış ve yıktırılmıştır. Türbe ve hazîre de dahil olmak üzere, hiçbir iz bırakmadan ortadan kaldırılan tekkenin yerine 1945'te Koca Ragıb Paşa İlkokulu inşa edilmiştir.
Hasırcı zade Tekkesi olarak da anılan tekke, Beyoğlu ilçesinin sınırları içinde bulunan Sütlüce semtinde Elifî Efendi sokağı ile Çavuşbaşı Mescidi 'nin sınırladığı bir arsada yer alır. Tekkenin banisi Hasîrîzade Şeyh Mustafa İzzi Efendi (ö. 1239/1823-24), Mısır'ın Demenhûr şehrinden olup Hasırcı Hoca lakabıyla tanınan Şeyh Halil Efendi'nin oğludur. Sa'diyye tarikatının İstanbul'daki en eski faaliyet merkezlerinden Eyüp'te Taşlıburun Tekkesi'nin beşinci postnişini Kırımlı şeyh Süleyman Sıdkı Efendi'nin damadı ve halifesi olan Mustafa İzzi Efendi mürşidinin vefatı üzerine Sütlüce'ye taşınmış, bir müddet sonra kiracı olarak oturduğu evi çevresindeki bir araziyle birlikte satın alarak 1199'da (1785) kendi tekkesini kurmuş, 1201 (1787) yılında da vakfiyesini düzenlemiştir.[1] Hasîrîzade tekkesi Harap olmadan önceki fotoğrafları
[1] https://islamansiklopedisi.org.tr/hasirizade-tekkesi