Siyaset havaları hep biteviye gitmez. Gök her zaman bulutsuz masmavi güneşli olmaz. Bazen soğuk rüzgarlar eser, gökte kara bulutlar oluşur, hava bozuldukça bozulur… Fırtınalar, kasırgalar, tayfunlar… Gök gürültüleri… Şimşekler çakar, yıldırımlar düşer… Şiddetli yağmurlar yağar, dereler ırmaklar nehirler taşar… Siyaseti gel keyfim gel sananlar şaşar. Siyaset çalkantılı bir denizdir, bazen coşar kabarır. Bu denizde gemi sahibi olmak çok risklidir. Siyaset denizinde kaptanlık edenler Şeyh Sâdi’nin “Be derya der menâfi bi-şumârest / Eger hâhi selâmet der kenârest” (Denizde çok menfaatler vardır ama sen selamet istiyorsan o kenardadır) beytini hatırlarından hiç çıkartmamalıdır.

Siyaset denizinde etleri lezzetli balıklar yüzer, onları tutar kendin yersin, satar ticaret yaparsın. Ticaret denizinin bazı diplerinde inciler mercanlar sedefler bulunur. Lakin selamet derkenârest.

Bu denizin vefası yoktur. Yolda fırtına çıkar, gemi dalgalarla boğuşmaya başlar. Tekneyi kurtarmak için safraları atmak gerekir.

Bir Müslüman için siyaset denizinin en zor işi milletvekili yemini etmektir. Bir Müslüman için ne zor, ne veballi, ne netameli yemindir o.

Tarihin facialarına bak, bu denizde ne padişahlar ne vezirler ne paşalar ne keştiler gark u helâk olmuş.

Selamet der kenârest der kenarest…

• (İkinci yazı)

Bir imam-Hatip Öğrencisine


1. Hattatın mail adresini ayrıca gönderdim. Mektup yazarken çok saygılı bir üslup kullanınız. İsminden sonra muhterem beyefendi diye yazınız. Benim selamımı söyleyiniz. Hat öğrenmek sabır ve azim ister. Maymun iştahlılar, şıp sevdiler, nâne mollalar hattat olamaz mattat olur.

2. Her hafta ezberlenecek, metin şerhi yapılacak gazeller:

* Nâbi’nin “Sakın terk-i edepten kûy-i mahbub-i Hüdadır bu…”

* Şeyh Erbilli Esad Efendinin “Tecella-yı cemalinden habibim nev bahar ateş…”

* Fatih Sultan Mehmed Hanın “İmtisal-i cahidu fillah oluptur niyyetim…”

* Şâire Nigâr hanımın: “Feryad ki, feryadıma imdad edecek yok…”

Bunları, internette bulup indirebilirsiniz.

Bu dördünü tamamlayınca, diğerlerini istersiniz.

3. Bahs ettiğiniz Osmanlıca çocuk hikâyesini Latin harflerine çevirmeye başlayınız. Türk Dil Kurumu İmla Kılavuzu’nun son baskısındaki kurallara uymanızı hatırlatırım.

4. Farmason Afganî’yi, Farmason Abduh’u, bozuk Reşid Rıza’yı derste öven öğretmeninizi tenkit etmeyiniz. Size zulm edip haksızlık yapabilir. İçinizden muhalefet ediniz. Öğretmen olması hasebiyle kendisine hürmet ediniz.

5. Sahih-i Müslim’deki ihlas ile ilgili hadisin Arapça metnini ve tercümesini ezberleyiniz. (İhlassız din alimi, ihlassız mücahid, ihlassız hayırsever zengin konulu.)

6. Ayda en az bir kere sabah namazı için camiye gidiniz.

7. Sizi kendi cemaatlerine çekmek isteyen militanlara, saygısızlık etmemek şartıyla yüz vermeyiniz.

8. Seydişehirli Mahmud Esad efendinin Telhis-i Usul-i Fıkıh kitabını bulup okumaya başlayınız.

Hayırlı başarılar dilerim, hayırsız başarı dilemem.

Tevfik=başarı Allahtandır.