Samsun'un Atakum ilçesinde yaşayan 15 yaşındaki Asel Sena Tengiz, nadir görülen bir hastalık nedeniyle "tıpta bir ilk" oldu. Asel, "Spontan bilateral sternoklavikular eklem dislokasyonu" adı verilen bir rahatsızlıkla mücadele ediyor. Geçtiğimiz yıl, hiçbir belirti olmadan köprücük kemiği ile göğüs kemiği arasındaki eklemde ve köprücük kemiği ile kürek kemiğini birleştiren eklemde kendiliğinden çıkık meydana geldi. Yaşadığı bu durum, Asel'in sosyal hayatını olumsuz etkiledi ve hastalık nedeniyle hastane hastane dolaşmasına yol açtı.
Asel Sena Tengiz'in tedavisiyle ilgilenen Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Havza Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Sorumlu Hekimi Prof. Dr. İlker İlhanlı, hastanın durumunun dünyada tek vaka olduğunu açıkladı. 1979 yılından bu yana yalnızca 60 vaka rapor edilen bu hastalıkta, Asel’in durumunun özelliği, iki taraflı çıkıkların görülmesinin yanı sıra, köprücük kemiği ile kürek kemiğini birleştiren eklemdeki kendiliğinden çıkığın da dünyada ilk kez tespit edilmesi. Prof. Dr. İlhanlı, Asel'in tedavisinde başarı elde ettiklerini ve artık eklemle ilgili hiçbir problem yaşanmadığını belirtti.
Asel, yaşadığı sıkıntıları şöyle anlattı: "Bir sene önce kolumu kaldırdığımda fark ettim. Sebepsiz bir şekilde oluşan bu durumu çok zor atlattım. Birçok doktora gittik, cerrahi müdahale önerildi. Ancak araştırmalar sonucunda bu tedavi yönteminin ileride sorunlar yaratabileceğini öğrendik. Son olarak İlker Hocama başvurduk ve fizik tedaviye başladık. Bir yıl süren tedaviyle büyük ilerleme kaydettik. Bu süreç aynı zamanda akademik bir araştırmaya da dönüştü."
Tedavi sürecinde Asel'e özel bir rehabilitasyon programı uygulandı. Fizyoterapist Elif Ulukan, tedaviye solunum egzersizleri ve bantlama tedavisini dahil ettiklerini belirterek, Asel'in dünyada bu durumu yaşayan tek vaka olduğunu ve çok güzel ilerlemeler kaydettiklerini ifade etti.