SURİYE’DE NELER OLDU?
İdlib'te bulunan ve muhalif gruplardan biri olan HTŞ, 27 kasım çarşamba günü Batı Halep’e saldırı başlattı. HTŞ, kısa sürede Esad rejimi tarafından yönetilen çok sayı da yerleşim yerini aldı. Halep kısa süre de kuşatma altında kaldı ve Esad rejimi Halep’teki kontrolünü kaybetti.
Muhalif gruplardan HTŞ, Halep’i kontrol altına aldıktan sonra yönünü güneye çevirdi. Bu sırada Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu, Te Rıfat’ı terör örgütü PKK/HRE’den kurtardı. Bir grup HTŞ gücü de SMO'ya destekte bulunu.
Yönünü güneye doğru çeviren HTŞ, sırasıyla Hama ve Humus’u alarak başken Şam’a ulaştı. Başkent Şam’ın güneyinde bulunan Deraa Bölgesi’ndeki muhaliflerinde Şam'a ilerlemesi ile birlikte Şam kısa süre de kontrol altına alındı ve Esad rejimi ülkeyi terk etmek zorunda kaldı.
Böylelikle ana desteğini Rusya’dan alan Esad rejiminin devrilmesi ile birlikte Rusya’nın Suriye’deki üslerinin geleceği tehlike altına girmiş oldu.
RUSYA’NIN SURİYE’DEKİ ÜSLERİ
Küçük Üsler
Rusya’nın Suriye’nin önemli yerleşim yerlerinde karargah tarzında küçük üsleri bulunmaktaydı. Rusya, bu üsleri ilgili bölgeler de devriye yapmak ve PKK’lı teröristlere destek sağlama amacı ile kullanıyordu.
Esad rejiminin devrilmesinin ardından Rusya, Suriye’deki küçük üslerinin tamamında çekildi. Aşağıdaki görsel Suriye Milli Ordusu tarafından PKK/HRE'li teröristlerden temizlenen Tel Rıfat Bölgesi'ndeki Rus üslerini göstermekte.
Ana Üsler
Hmemimim Hava Üssü: Rusya’nın Suriye’de bulunan tek hava üssü Hmemimim Hava Üssü’dür. Rusya Hmemim’i kullanarak 10 seneden uzun bir süre boyunca Suriye’de yüzlerce hava saldırısı gerçekleştirdi.
Hmemimim Lazkiye’de olması sebebiyle Rusya açısında stratejik bir öneme sahiptir. Rusya üssü sadece saldırı olarak değil, lojistik amaçlı da kullanmakta. Rusya’dan Afrika’ya sevkiyatlar da Rus kargo uçakları Hmeimim Hava Üssü’nü ara durak olarak kullanmaktalar.
Öte yandan Hmemimim Hava Üssü, Tartus’ta bulunan Rus Donanma Üssü’nün korunması açısından da kritik bir öneme sahip.
Tartus Donanma Üssü: Rusya’nın Suriye’de bulunan tek donanma üssü Tartus Donanma Üssü’dür. Üs, Rusya’nın asırlardır uyguladığı sıcak denizlere inme politikası bağlamında Rusya için bir zafer olma özelliği taşır. Üste Rusya’ya ait çok sayı da gemi ve hipersonik füzeler de olmak üzere çok sayı da füze bulunmakta.
ÜSLERDEKİ SON DURUM
Rusya geçtiğimiz günler de küçük üslerinde bulunan personellerini ve askeri teçhizatlarını Hmeimim Hava Üssü’nde topladı. Bunun akabinde Hmeimim’e kargo uçakları indi. Hava Üssü’ne gelen teçhizatlar kargo uçaklarına yüklenerek Rusya’nın Libya’da bulunan Cufra Hava Üssü’ne sevk edildi.
Tartus Donanma Üssü’nde ise herhangi bir sevkiyat durumu gözlemlenmedi. Rus donanma gemileri üste değil üssün açıklarında demirlemekteler.
AÇIKLAMALAR
Yetkililerden yapılan son açıklamalara göre Hmeimim Hava Üssü’nden Libya’ya yapılan uçuşların devam edeceği aktarılmakta.
Fakat bu durum Rusya’nın Suriye’den çekileceği anlamına gelmiyor. Rusya, geçtiğimiz günler de yeni Suriye hükümeti ile Rus üslerinin durumunu konuştuğunu açıkladı. Rusya’nın hükümet ile anlaşmaya çalıştığı üsler ise Suriye’deki ana Rus üsleri olan Hmemim Hava Üssü ve Tartus Donanma Üssü.
Bölgedeki askeri yetkililere göre Rusya Suriye’deki ana üslerinden sevkiyatler yapmakta fakat Rusya’nın üsleri terk etme niyeti bulunmuyor.
SONUÇ
Rusya, Suriye’deki ana üslerinden askeri, politik ve istihbari konulardaki öneminden dolayı vaz geçmek istemiyor. Rusya, Suriye’deki küçük üslerinin tamamından çekilip Suriye’deki askeri varlığını azaltarak ise yeni Suriye hükümetine askeri faaliyetlerini azaltacağı konusunda güvence veriyor.