Sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın pekiştiği, dostluk, sevgi, saygı ve kardeşlik duygularının güçlendiği bir Ramazan ayını daha idrak etmenin derin duyguları içerisindeyiz.
Sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın pekiştiği, dostluk, sevgi, saygı ve kardeşlik duygularının güçlendiği bir Ramazan ayını daha idrak etmenin derin duyguları içerisindeyiz.
Rahmet ülkesinden müjdeler getiren ve halk arasında “On bir ayın sultanı” olarak adlandırılan Ramazan ayının diğer aylara oranla gerek dini gerekse sosyal hayatımızdaki yeri, önemi tartışılamaz. Bakara Suresinin 185. ayetinde Cenab-ı Allah: "Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak kendisinde Kuran’ın indirildiği aydır. Sizden her kim bu ayda bulunursa oruç tutsun" diye buyurarak bu ayın diğer aylardan çok daha farklı olduğunu bildirmiştir.
Sevgili Peygamberimiz Hazreti Muhammed-sallallahü aleyhi ve selem- Ramazan ayı ile ilgili hutbelerinde:
"Ey insanlar büyük ve mübarek bir ay yaklaştı, gölgesi başınızın üstüne düştü. Bu öyle bir aydır ki, içinde bin aydan daha hayırlı olan “Kadir Gecesi” vardır. Allah o mübarek ayın gündüzlerinde orucu farz, gecelerinde nafile namazı meşru kıldı. Bu ayda küçük büyük bir hayır yapan insan, başka aylarda bir farz eda etmiş gibi sevap alır. Bu ayda bir farzı yapmak, başka aylarda yetmiş farz yerine geçer. Bu ay Allah için açlık ve susuzluğun, taat ve ibadetin meşakkatlerine sabır ve tahammül ayıdır. Sabrın karşılığı da cennettir. Bu ay yardımlaşma ayıdır. Bu ay müminlerin rızkını arttıracak aydır. Bu ayda her kim oruçlu bir mümine iftar edecek bir şey verirse, yaptığı bu iş günahlarının bağışlanmasına ve Cehennemden kurtulmasına sebep olur. Oruçlunun sevabından da hiçbir şey eksilmeden onun kadar sevaba kavuşur.", demek sureti ile bu ayın önemini belirtmiştir.
İdrak etmekle manevi açıdan sevinç duyduğumuz ve huzur bulduğumuz; “başı rahmet, ortası mağfiret, sonu da Cehennemden kurtuluş” olan Ramazan ayı sayısız nimetleri ile gönül dünyamızı süsler. Tutulan oruç; bir yandan azim, sebat, kanaat, metanet ve sabır gibi ahlâkî güzelliklerle bezenmemize diğer yandan da Allah’ın bize bahşettiği nimetlerin kıymetini bilmemize; bu nimet ve varlıktan yoksun olanları düşünüp onlara merhamet ve şefkat hisleriyle yaklaşmamıza vesile olur.
Ramazan ayı, kulluk şuurunun daha güçlü olarak hissedildiği mübarek bir zaman dilimidir. Dolayısı ile müminler bu aydan en iyi şekilde yararlanmayı bilmelidir. Ramazan ayının gönüllere huzur veren manevî havasını solurken geçmiş de muhasebe edilmeli kötülüklerden, çirkinliklerden uzak durmanın yolları aranmalıdır. Yapılacak iyiliklerle, hayır ve hasenatlarla, ibadetlerle de Allah’ın rızası kazanılmalıdır.
Ramazan ayında; Kuran’a sarılan, onun emir ve hükümlerini hayatına rehber edinenlere ne mutlu.
Ramazan ayında; gönül fethine çıkarak gönüller kazananlara ne mutlu.
Ramazan ayında; biri birlerini sevmede yarışan müminlere ne mutlu…
Ramazan ayında; “bölüşürsek tok oluruz; bölünürsek yok oluruz” düsturu ile hareket eden ve bölüşenlere ne mutlu.
Can, amelin elinde tutsaktır. Canlar, tövbe kapılarının ardına kadar açık olduğu Ramazan ayında kurtulur, huzura ererler. Ramazan/Kur’an ayında; ameliyle tövbe kapısının eşiğine baş koyanlara ne mutlu...
Ramazan ayında; nefsini kötülüklerden, fenalıklardan, azgınlıklardan arındırarak yaradılış gayesinin sırrına yönelenlere ne mutlu…
Ramazan ayında; İslam’ın rahmetle yoğrulmuş; adalet, bilgi ve hikmetle ummanlaşmış denizinde kulaç atanlara ne mutlu.
Ramazan ayında; Allah rızasını kazanmak için gayret gösterenlere ne mutlu.
Gölgesi üzerimize düşen Ramazan/Kur’an ayı’nın, milletimize, İslâm âlemine ve gezeğenimize hayırlar getirmesi; insanlığın hidayetine ve barışına vesile olması Cenab-ı Allah’a arzımız ve niyazımızdır.