Düsseldorf Eyaletteki enflasyon oranı, ülke ortalamasının üzerinde olup,enerji ve gıda fiyatlarının geçen mayıs ayına nazaran bir kez daha önemli ölçüde daha pahalı hale geldiği aşikâr.

Düsseldorf Eyaletteki enflasyon oranı, ülke ortalamasının üzerinde olup, enerji ve gıda fiyatlarının geçen mayıs ayına nazaran bir kez daha önemli ölçüde daha pahalı hale geldiği aşikar.

Günümüzdeadına bir rahatlama görünmüyor.Geçen yıla nazaran, Alman nüfusunun dörtte birinden azı 60 yaş ve üzerinde olup, çoğunluğunun 1973/1974 kışını ve o sırada yükselen fiyatlar konusunda endişelenecek kadar bilinçli yaşamadıkları anlamına gelmekle olup, NRW'de bu yılın mayıs ayında kaydedilen %8,1'lik enflasyon oranının uzun süre adına hayal bile edilemezdi. Bu değerle müteakiben eyalet, Federal İstatistik Dairesi'nin salı günü bütün federal bölge adına resmettiği ve ayrıca açıkladığı %7,9'un bir kez daha biraz üzerinde olduğunu ve ayrıcamayıs ayı sonunda birkaç federal eyaletten alınan verilere dayanan ilk tahmin değişmediğini açıkladı.

Günümüzde ayrıca, bir sonrakini sorgulanabilir bir üstünlük kovalamakla olup, 1970'lerdeki petrol krizinden bu yana dek en yüksek fiyat artış oranının, yeniden birleşmeden bu yana gıda fiyatlarındaki en güçlü artışı olup, çiftçi üretici fiyatlarında 60 yılın en büyük artışını, muhtemelen en pahalı tank indiriminin şu ana dek yalnızca sınırlı ölçüde mevcut olduğu bütün zamanların dolumları olduğunu belirtmekte fayda var.

Aynı zamanda piyasaya sürülmeden önce, Kuzey Ren-Vestfalya'daki yakıt ve ayrıca madeni yağların mayıs ayında %40 daha pahalı hale geldiğini söylemek aslında hiç de yanlış olmayacaktır.

Muhtemelen birkaç faiz artırımının yardımıyla, bu sene, bir miktar rahatlama olsa bile, yüksek fiyat artış oranları sona erene dek sabırlı olmamız gerekecek. Buna örnek verecek olursam; Alman Ekonomi Enstitüsü'nün, 2022 adına bir bütün olarak %6 ve gelecek yıl için %3'e yarı yarıya bir enflasyon oranı öngördüğü aşikar. Lakin bu öngörünün bile ancak üretimin normal şekilde işlemesi durumunda, yani savaşın etkileri, ayrıca tedarik zincirlerindeki aksamaların azalması durumunda tutulabilir.

Makroekonomi ve İş Döngüsü Araştırma Enstitüsü (IMK), enflasyonun "en azından yıl sonuna dek" yüksek kalacağına yönündedirler. NRW'de, Ukrayna'dan teslimatın başarısız olması durumunda ve ayrıca Rusya'ya karşı yaptırımlar sebebiyle çok daha pahalı hale gelen tahıl adınada güçlü fiyat artışları söz konusu.

Yerel çiftçiler tarafından sunulan ürünler de mayıs ayında önemli ölçüde daha pahalı hale gelmiş durumda. İstatistik kurumu IT NRW'ye göre, et ve et ürünleri yıllık bazda %17'den fazla olup, süt ürünlerin ve yumurtanın yaklaşık %14, ekmek ve tahıl ürünleri %13'ten fazla daha pahalı hale gelmesi söz konusu. Bu şu an için değişmeyecek, zira gübre, Almanya'nın çiftçileri adına son derece pahalı hale geldi, zira onlar da yüksek enerji maliyetlerinden mustaripler, perakendeciler marjlarını korumak yönündedirler.

Tüketiciler bunu ancak günümüzde de süpermarkette ve indirimde de hissediyor. Çiftlik Başkanı JoachimRukwied, bitkisel ürünler adına üretici fiyatlarının %45, hayvansal ürünler adına fiyatların ise %36 civarında olduğunu aktardı. Vardığı sonuç ise, "Üretmeye devam edebilmek adına daha yüksek fiyatlara ihtiyacımız olduğu" yönündedir.

Dolayısıyla enerji ve ayrıca gıdanın, enflasyon oranının itici güçleri olmaya devam ediyor. İki grubu analizden çıkarırsanız eğer, 'sadece' %3,5 civarında bir enflasyon oranı olarak kalmakta olup, Euro bölgesi için belirlenen %2'lik hedefin de oldukça üzerinde olacağı aşikar. Öte yandan aslında fiyatları düşen ürünler veyahut ürün gruplarının da olduğunu söylemekte fayda var. Bunlara ev sigortası (bina, ev eşyaları), telekomünikasyon hizmetleri ve ayrıca televizyon dahildir lakin burada fiyat düşüşleri o kadar küçük ki artık önemini yitirmiş durumdadırlar.