“Yaptığın işi gönlünde hissedersen, ırmaklar çağlar içinde. “
“Biz Hizmetimizi Allah İçin Yaptık ve Mükafatını Ahrette Bekliyoruz.”
Kayseri'de Sinan Zamanı, bugün bir köy okulu duvar boyama etkinliğiyle gündemlerinde olsa da aslında bu organizasyon hem ulusal hem de uluslararası çapta ülkemiz ve Kayseri için önemli bir çok hedefi bulunuyor. Bu nedenle dikkati çekti.
Bunların başındaysa; dünyanın tanıyıp saygıyla andığı Mimar Sinan'ın Balkan kökenli bir Sırp ya da Ermeni kökenli bir Anadolu köylüsü olmadığını, Kayseri'de doğup büyümüş bir Türk çocuğu olduğunu duyurmak, Kayseri'nin sadece gastronomi kültüründen ibaret bir şehir değil, aynı zamanda dahiler yetiştiren, bir zamanlar Anadolu’ya başkentlik yapmış, kadim bir medeniyet kenti olduğunu önce 7'den 77'ye halkımıza sonra da tüm dünyaya göstermek geliyor. Dünya mimarlık camiasını Türkiye/Kayseri'de buluşturmak. Yeni nesle gururla sahiplenecekleri bir değeri tanıtmak, geçmişimizden aldığımız güçle geleceğimizin mimarlarına ilham vermek!
Ne güzel bir amaç…
İşte bu amaçla yola çıkılarak Mimar Sinan’ın eserleri bu kez de, memleketi Kayseri’nin köy okullarını süsledi.
Çağını aşan deha Mimar Sinan’ı, hemşerisi çocuklara tanıtmak amacıyla doğup büyüdüğü şehir olan Kayseri’de düzenlenen köy okullarının duvarlarına resim yapma etkinliği, ressam Mahir Güven, sanatçı Günseli Kato ve çocukların katılımıyla, 23 Nisan’ı aratmayacak bir bayram havasında hayata geçirildi.
Kayseri Valiliği ve Kayseri Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde düzenlenen Kayseri’de Sinan Zamanı etkinlikleri kapsamındaki ilk duvar boyama etkinliği, Melikgazi ilçesine bağlı Gürpınar Köy okulunda gerçekleştirildi.
Ekinliğe Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Ak Parti Kayseri Milletvekili Ayşe Böhürler, sanatçılar Mahir Güven, Günseli Kato, çok sayıda davetli ve tabi ki etkinliğin yapılış amacı olan Gürpınarlı çocuklar katıldı.
Ressam Mahir Güven’in çizimlerini yaptığı Mimar Sinan’ın eserlerinden ve portresinden oluşan resimler çocuklar, resim öğretmenleri ve davetliler tarafından büyük bir neşeyle boyanarak, törenle okulun duvarlarına asıldı.
Etkinlik alanında kendilerine özel olarak kurulan oyun ve aktivitelerle gönüllerince eğlenen çocuklar, bir yandan da kağıtlardaki Sinan resimlerini boyayarak neşeli bir gün geçirmiş oldular.
Galiba en büyük sergi bu
Mimar Sinan’ı çocuklara tanıtmak ve sevdirmek için resmin çok etkili bir yöntem olduğu vurgulayan Mahir Güven, "Çocuklar harika bir enerjiyle resimler yapıyorlar, bir ressamın, bir öğretim görevlisinin geleceği en son nokta budur. Katılımcı olmak çocukları resim yaptığını görmek, galiba en büyük sergi bu." diyerek, etkinlikte yer almaktan çok büyük bir mutluluk duyduğunu dile getirdi.
Etkinlikte söz alan AK Parti Kayseri Milletvekili Ayşe Böhürler, Mimar Sinan'ın eserlerini içeren boyama kitapları ile duvar tablolarının boyanacağını kaydederek, "Mimar Sinan Kayseri'ye, doğduğu topraklara geri dönüyor diyoruz. Onu yetiştiren bu kültürü, bu ruhu yeniden canlandırmak ve üç padişah geçirmiş, üç padişah döneminde yaşamış, hala eserleri onca depreme, onca felakete rağmen ayakta kalmış, sadece bu topraklarda değil Balkanlarda ve çeşitli yerlerde iz bırakmış bu büyük dehayı umarım hafızalarımıza kazırız. Umarım bu dehanın izinden giden yeni mimarlarımız, yeni sanatçılarımız yetişir" diye konuştu. Milletvekili Böhürler, projenin sadece bu yıl değil bundan sonra da Kayseri ismiyle birlikte Mimar Sinan'ın anılmasını sağlayacağına değinerek "Bu üçüncü etkinlik. Amacımız bütün okullarda çocuklarımıza Mimar Sinan'ı Kayseri'nin bir değeri olarak anlatmak, bu konuda bir bilinç oluşturmaktı. Sanatı çocuklarımıza sevdirmek ilkokullardan başlıyor. Bütün köy okullarında yeninden sanatı yeşertebiliriz ve sanat yeteneği olan çocuklarımızı da böylece keşfedebiliriz diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.
Etkinliğin ev sahiplerinden birisi olan Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Mimar Sinan’ın Kayserili kimliğinin öne çıkartılarak, memleketindeki çocuklara bir ilham kaynağı olacağını vurgulayarak, "Düşünsenize Mimar Sinan hemen az ilerimizde doğmuş, bu topraklarda doğmuş ve 99 yıllık ömrü boyunca kendisine Kayserili Sinan demiş. Kayserili Sinan denildiği zaman Kayserili çocuklar kendilerine bir rol model görecekler." açıklamalarında bulundu.
Etkinlikte çocuklara Mimar Sinan’ın tanıtılması ve eğlenerek bunun yapılması da çok önemli!
Amacına uygun olarak Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ın da dediği gibi bu etkinlik bir başlangıç olur. Sonuçta Sayın Başkan’ın belirttiği gibi Mimar Sinan Kayseri’nin bir değeri…
Büyükkılıç bu organizasyon kapsamındaki etkinliklerle hedeflerinin "Kayseri denilince Mimar Sinan, Mimar Sinan denilince Kayseri’nin akla gelmesi." olduğunu söyledi.
Umarım bu hedeflerine ulaşırlar. Çok anlamlı bir hedef Kayseri’nin Mimar Sinan ile anılması hedefi…
Şahsi görüşüm bu etkinliklere aralıksız devam edilirse ve gelenekselleşirse neden olmasın!