Kayıp Şifa Hacamat!..
Günümüzde en çok konuşulan sağlıkla ilgili konulardan biri de Hacamatın faydaları yönündedir. Hacamat, alternatif tedavi yöntemi mi, destekleyici mi, tedavinin kendisi mi? Diye merak edilen, farklı yorumlar yapılan, bu yorumlar yapılırken kendi gerçekliğinden bir şey kaybetmeyen, gün yüzüne çıktıkça şifa kaynağı olma özelliğini, daha güçlü fark ettiğimiz sağlığımıza kavuşma aracımızdır…
Hacamat; vücudumuzda biriken âtıl durumdaki toksin, iltihap, ilaçlardan birikmiş ağır metallerin vb. derinin çizilmesi yoluyla dışarı atılması işlemidir. Manen de tedaviyi destekler. İnsana ruhsal, bedensel, zihinsel rahatlık verir, zinde olmasını sağlar.
Hacamat; İslam tıbbında Al-Hijama, batıda Cupping Therapy olarak bilinir ve yıllardır kullanılan tedavi yöntemidir.
Hacamatın geçmişine kısaca göz atacak olursak;
Bazı rivayetler hacamatın beş bin yıllık geçmişe sahip olduğu yönündedir. Çinliler tarafından hiç bırakılmadan tedavi amaçlı başvurulan bir yöntem olduğu bazı kaynaklarda geçmektedir. Yine bazı aktarımlarda, Hz. Adem’e kadar dayandığı ve çocuklarına öğrettiği bilgilerine rastlanmaktadır. Mısırlılardan Yunanlılara uzandığı, bununla birlikte modern tıbbın babası Hipokrat’ın dahi CUPPING THERAPY den ayrıntılı bahsettiği bilinir…
Ayrıca Hz. Muhammed (SAV)’ in hacamat yaptırdığı ve ümmetine tavsiye ettiği sahih hadislerle günümüze ulaşmıştır.
Rasullullah (SAV); ’’İsra ve miraca çıktığım zaman, geçtiğim her melek topluluğu bana şöyle dedi; ‘’Ey Muhammed ümmetine mutlaka hacamatı tavsiye et.’’”( Bu hadis; Ahmed Tirmizi İbn- Mace Hakim ve Tirmizi rivayetiyle nakledilmiştir.)
Yine peygamberimiz (SAV); ‘’Üç şeyde şifa vardır. Bal şerbeti içmekte, kan aldırmakta ve kızgın aletle dağlama yaptırmakta. Fakat ben dağlama yaptırmayı sevmem.’’ Buhari Tıp 7/12, İbn- Mace Tıp H 3491, Müsned 1/246
Hacamatın günümüzdeki durumu nedir?
Hacamat; her ne kadar bazı kesimlerce üzeri örtülmeye çalışılsa da birçok hastalığa şifadır. Amerika, Almanya, Ukrayna, Malezya kısaca, doğu- batı demeden birçok ülkede modern kupalarla yapılan tedavi yöntemi olarak uygulanır. Ülkemizde de hak ettiği değeri görmeye doğru hızlıca yol aldığı görülmektedir. İşin ehli kişilerin doğru noktalara hacamat yapmasının hiçbir yan tesirinin olmadığı söylenir. Faydalarıysa burada sayamayacağımız kadar çok olmakla birlikte deneyimleyenlerden dinlemek en doğrusudur, diyoruz.
Yitik şifa, eskiden hayvan boynuzları kullanılarak ve emilerek yapılırdı. Daha sonra cam kavanoz ve bardaklar içine ateş atarak tutturuldu. Günümüzde vakumlu kupalarla daha pratik uygulanabilir halini aldı. Hacamatta kullanılacak materyalin hayvan boynuzu, cam, mika ya da naylon olmasından ziyade, önceliği hijyenik usullerle ve maneviyata uygun yapılıyor olmasındadır.
Hacamatın yapılacağı tavsiye edilen hicri ay tarihlerini bir hadis teyidiyle birlikte sizlerle paylaşalım;
‘EHL-İ BEYT İNANCINDA HACAMAT ’ Zeynel Demir, 2. Baskısının 52. Sayfasında ‘’ kim ayın 17- 19- 21 ine rastlayan Salı günü hacamat olursa o yılın hastalıklarından ve dertlerinden korunmuş olur.’’ Bu hadise kaynak olarak ‘ MEKARİMÜL AHLAK’ adlı eser gösterilmiştir.
Hacamatın pazar- pazartesi- Salı ve Perşembe günleri ve hicri ay takibiyle yapılması en çok faydayı sağlayacaktır. Hicri ayın takibinde olan günler ay ve güneş hareketlerinin yerküreyi etkileyen med- cezir olayıyla ilgilidir. Ve yine bildiğiniz gibi bu hareketten etkilenen insan vücudundaki hayati önem taşıyan kandır.
Bugün bu konuyu ele almamızın özel bir nedeni var. Umulur ki dualarınızda yer alanlardan oluruz.
Yukarıda mevzu bahsedilen kaynağa göre, yarın yani 28 ağustos Salı günü hicri ayın 17 Salı gününe denk gelir ve bu da hacamat için senenin altın günü olarak tabir edilir.
Suzan ÖZÇELİK