JELATİN SAVAŞININ KAZANANI YOK!

Hiç jelatin yemediğinizi mi düşünüyorsunuz? Bu yazıyı okuyana kadar böyle düşünmeniz çok normal.

Jelatin dendiğinde hepimizin aklına - Müslümanlar olarak – adını bile söylemek istemediğimiz hayvan geliyor. Zihninizde bu hayvanın görüntüsünü canlandırdığımız için Yaradanın affına sığınıyoruz ancak; bu konuya mutlaka değinmeliydik.

Helal gıda dendiğinde aklımıza ilk gelen şeylerden biri jelatindir. O kadar çok konuşulmuş ve anlatılmıştır ki dikkat edenler jelatinin helallik için çok tehlikeli olduğunu bilirler. Kendilerini bu maddeden koruyabildiklerini düşünürler. Evlerinde zaten kullanmıyorlardır ve jelatin içeren yiyecekleri de satın almadıklarından emindirler.

İşte size yüzyılın yanılgısı! Gerçekten kendinizi jelatinden koruyabiliyor musunuz?

Jelatinin ne olduğunu öğrenelim önce. Hayvanların kemik ve bağ dokularında bulunan kolajen proteininin kaynatılmasıyla elde edilen renksiz, kokusuz, tatsız, jelleşme kabiliyeti yüksek olan organik bir üründür. Kendi ağırlığından 10 kat fazla su tutabilir. Kıvam aldırma konusunda eşdeğerlerinin arasında bir numaradır. Tatsız, kokusuz ve renksiz olduğundan, içerisine koyulduğu üründe, kıvamlanma dışında hiçbir değişikliğe neden olmaz. Bu haliyle gıda endüstrisinin baş tacıdır!

Tek mahareti bu da değildir. Jel oluşturucu özelliğinin yanı sıra yapı düzeltici, bağlayıcı, su tutucu, emülsiyon ve köpük oluşturucu, durultucu, film tabaka oluşturucu ve stabilize edicidir. Bu kabiliyetleriyle gıda endüstrisinde o kadar çok problemi çözer ki tam bir cevherdir.

Jelatinin Sadece Hınzır Hayvanından mı Elde Edilir?

Jelatin, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlardan ve balıklardan elde edilebilir. Hayvanların deri ve kemikleri, jelatinin birinci kaynağıdır. Dünyada kendisinden en çok jelatin elde edilen hayvan hınzırdır. İkinci sırada ise sığır jelatini gelir. Tavuklardan jelatin üretimi yapılmaz. Çünkü tavukların kesim artığı parçaları, renderinge gönderilerek yem haline getirilir. Balık jelatini üretimi yapılabilmektedir; ancak yekune oranı ancak %1 kadardır. Böyle olduğundan, dünyanın jelatin piyasasında iki hammadde kaynağı vardır, hınzır ve sığır.

Sığır jelatini üretimi eskiden yaygın değildi. Büyük tesisler tonlarca hınzır jelatini üretir, dünyadaki tüm gıda endüstrisi de bu jelatinleri kullanırdı. Unutulmuş helal gıda bilinci ihya olmaya başladıkça talep, arzı doğurdu ve sığır jelatini üretimi yaygınlaştı. Bugün elinize aldığınız herhangi bir ürünün üzerinde “sığır jelatini” ifadesini görebiliyorsunuz.

Hazır muhallebiler, lokumlar, dondurmalar, şekerlemeler, sürülebilir çikolata gibi kahvaltılıklar, sakızlar krema, krem şanti gibi pastacılık ürünleri, yumuşak şekerler, marmelatlar, jelibonlar, karışım toz kahveler, kapsül ilaçlar, kozmetik veya tıbbi kremsi ürünler doğrudan jelatin içerebilir.

Meyve suları gazlı/gazsız meyveli içecekler ve pekmezler jelatinle muamele görmüş olabilir. Çünkü meyveli içeceklerde durultma işlemi jelatinle yapılır. Buradaki ürünlerin bazılarında jelatin kullanımı yasaktır; ancak yeterli denedim olmadığı için kolaylıkla tahsis edilebilmektedir.

İlaçlarda Jelatin Kullanımına Dikkat!

Gıda kaynaklı jelatinlere dikkat ettiğimiz kadar ilaç kaynaklı olanlara da dikkat edebiliyor muyuz? Kapsül ilaçların çoğu prospektüsünde belirtilsin veya belirtilmesin jelatin içerir, hatta jelatinin kendisidir. İçerideki toz ilacı muhafaza eden kapsül jelatinin film tabaka oluşturma özelliği sayesinde üretilmiştir.

İlaçların çoğu da kapsül şeklindedir. Hemen şimdi evinizdeki ilaçları kontrol edebilirsiniz. Vitamin ve mineral takviyesi ilaçlarının ve antibiyotiklerinin çoğu kapsüldür, prospektüsüne baktığınızda jelatin yazdığını görebilirsiniz.

Jelatin Şüpheli Listesi

Sizce hiç şüpheli jelatin yemiş misinizdir?

Gelin kontrol edelim bir kez olsun;

Margarinle yapılmış bir yiyecek yediyseniz,

Bir pastaneden poğaça, kurabiye, yaş pasta, muhallebi vb. satın aldıysanız,

Sakız çiğnediyseniz,

Hazır reçel, marmelat veya şekerleme yediyseniz,

Ambalajlı veya açık dondurma tükettiyseniz,

Sürülebilir çikolata, fındık ezmesi ve labne peyniri yediyseniz,

Hazır meyve suyu içtiyseniz,

Kapsül ilaçlar kullandıysanız dikkat edin!