İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar, perşembe günü Paris'te yaptığı açıklamada,İsrail ile Fransa'nın, İran'ın nükleer silah edinmesini engelleme konusunda "ortak" bir hedefe sahip olduğunu belirtti.

Batılı ülkeler, özellikle Amerika Birleşik Devletleri, uzun süredir İran'ı nükleer silah geliştirmekle suçluyor ancak Tahran bu iddiaları reddediyor ve zenginleştirme faaliyetlerinin sadece barışçıl amaçlarla yapıldığını savunuyor.

"Dünyanın en aşırı rejimi, dünyanın en tehlikeli silahına sahip olmamalıdır" diyen Saar, "İran’ın nükleer silah edinmesini engellemek, Fransa ve İsrail'in ortak hedefidir" şeklinde konuştu.

İsrail, bölgedeki tek, açıkça ilan edilmemiş nükleer silah sahipidir. Uzun yıllardır, bu yeteneği rakiplerinin edinmesini engellemeyi en önemli savunma önceliği olarak belirlemiştir.

Saar, Perşembe günü Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot ile bir araya geldi ve İran’ın yalnızca İsrail için değil, tüm bölge için bir tehdit olduğunu vurguladı. Ayrıca, İsrail’in Fransa, Britanya ve Amerika Birleşik Devletleri ile görüşmelerde olduğunu belirtti.

"İran ile diplomatik bir yol izlemeyi dışlamıyoruz," diye ekledi.

İRAN'LA YAPILAN NÜKLEER GÖRÜŞMELERE ÇIKMAZA GİRDİ

İran ile yapılan görüşmelerin çıkmaza girdiği ve Tahran ile yeni bir anlaşma müzakerelerinin sonbaharda sona ereceği endişeleri artmış durumda.

2015 yılında İran’ın dünya güçleriyle imzaladığı Ortak Kapsamlı Eylem Planı (JCPOA) anlaşmasının ana unsurlarının Ekim ayında sona ermesi bekleniyor. ABD Başkanı Donald Trump, görevinin son döneminde ABD'yi bu anlaşmadan çekmişti.

Saar, Fransa’nın en üst düzey diplomatını İsrail’e davet ettiğini de söyledi. "Fransa Dışişleri Bakanı ile sürekli bir diyaloğum var" dedi.

Çarşamba günü Barrot, Tahran’ın nükleer programı konusunda görüşmelerin başarısız olması durumunda İran ile askeri bir çatışmanın "neredeyse kaçınılmaz" olacağı konusunda uyarıda bulundu.

Trump, Mart başında İran’ın en yüksek dini lideri Ali Hamaney’e nükleer müzakereler için yazılı bir mektup gönderdi ve Tahran'ın reddetmesi durumunda askeri eylemde bulunma tehdidinde bulundu. Hamaney, buna karşılık İran’ın vurulması durumunda karşılık vereceğini vaat etti.

Kaynak: Haber Merkezi