İran ile üç Avrupa ülkesi arasındaki bir sonraki görüşme turunun 13 Ocak'ta Cenevre'de yapılacağı, İran'ın yarı resmi haber ajansı ISNA tarafından çarşamba günü bildirildi.

İran, tartışmalı nükleer programı hakkında Kasım 2024'te İngiltere, Fransa ve Almanya ile bir görüşme gerçekleştirmişti.

Bu görüşmeler, ABD seçimlerinden sonra yapılan ilk toplantı olup, İran’ın BM nükleer gözlemcisiyle zayıf iş birliği içinde olduğunu öne süren Avrupa destekli bir karardan dolayı Tahran’ın öfkelendiği bir dönemde gerçekleşmişti.

Tahran, bu karara tepki olarak Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'na (IAEA) zenginleştirme tesislerinde daha fazla uranyum zenginleştirme santrifüjü kurmayı planladığını bildirmişti.

BM nükleer gözlemcisi başkanı Rafael Grossi, Aralık ayında Reuters’a verdiği demeçte, İran’ın uranyumu %60 saflaştırmaya kadar "dramatik bir şekilde" hızlandırdığını ve bunun silah düzeyindeki yaklaşık %90 saflık seviyesine yaklaştığını belirtti. Tahran ise nükleer silah peşinde olmadığını ve programının barışçıl amaçlı olduğunu iddia ediyor.

2018’de Donald Trump yönetimi, İran’ın 2015 yılında altı büyük güçle yaptığı nükleer anlaşmadan çekilmiş ve İran’a sert yaptırımlar uygulamıştı. Bu durum, İran’ın anlaşmanın nükleer sınırlamalarını ihlal etmesine yol açmış; zenginleştirilmiş uranyum stoklarını yeniden inşa etmek, daha yüksek fisil saflıkta uranyum rafine etmek ve çıktıyı hızlandırmak için gelişmiş santrifüjler kurmak gibi adımlar atmasına neden olmuştu.

ABD Başkanı Joe Biden yönetimi ile Tahran arasında anlaşmayı yeniden canlandırma girişimleriyle yapılan dolaylı görüşmeler başarısız oldu. Ancak Donald Trump, seçim kampanyası sırasında Eylül ayında şunları söyledi: “Bir anlaşma yapmak zorundayız, çünkü sonuçlar korkunç olur. Bir anlaşma yapmak zorundayız.

Editör: Yusuf EMİNİ