Esad'ı devirmeye yardımcı olan Suriye'nin güneyindeki savaşçıların sözcüsü, ülkenin yeni yönetiminin emriyle silahlarını teslim etmeye ve dağılmaya isteksiz olduklarını AFP’ye açıkladı.

Muhalefet güçlerinin saldırısı, 8 Aralık'ta Suriye'yi kuzeyden başlayarak Şam'a kadar sardı ve Esad ailesinin 50 yıl süren iktidarına ani bir son verdi.

25 Aralık'ta, ülkenin yeni yönetimi, gruplarla çözülme ve savunma bakanlığı altında entegrasyon konusunda bir anlaşmaya vardıklarını açıkladı.

Yeni lider Ahmed al-Şaara, yetkililerin “ülkede devlet kontrolü dışında silah olmasına kesinlikle izin vermeyeceklerini” söyledi.

Ancak 6 Aralık'ta Esad'ı devirmeye yardımcı olmak için güneydeki Deraa ilinden oluşan silahlı grupların koalisyonu olan Güney Operasyonlar Odası sözcüsü, bu ittifakın buna katılmadığını belirtti.

Sözcü Naseem Abu Orra, AFP'ye Daraa'nın Bosra kasabasında şunları söyledi: "Silahlı grupların dağılması fikrinden ikna olmadık."

Biz, güneyde örgütlü bir güçtük... Esad’ın ordusundan ayrılan subaylar tarafından yönetiliyoruz” dedi.

"Savunma bakanlığında önceden örgütlenmiş bir yapı olarak entegrasyon yapabiliriz... Silahlarımız ve ağır ekipmanlarımız var," diye ekledi.

Abu Orra, yerel lider Ahmed al-Awdeh'in önderliğindeki grubun herhangi bir dini bağlılıkları olmadan binlerce erkekten oluştuğunu söyledi.

Kaynaklar, Awdeh'in eski al-Assad müttefiki Rusya'nın yanı sıra komşu Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri ile de iyi ilişkilerde olduğunu belirtti.

DERAA HAKKINDA BİLGİLER

Deraa, 2011 yılında al-Assad’ın yönetimine karşı burada patlak veren protestolarla Suriye ayaklanmasının doğum yeri olarak tanındı.

Protestolar ülke genelinde yayıldıkça, hükümet güçleri göstericilere karşı sert bir şekilde müdahale etti, bu da ordudan ayrılmalara yol açtı ve yüzyılın en kanlı savaşlarından birini başlattı.

İsyancılara ve cihatçılara büyük toprak kayıpları veren Esad’ın güçleri, İran ve Rusya’nın desteğiyle ülkenin büyük kısmında kontrolü geri kazandı.

Deraa, 2018'de hükümet kontrolüne geri döndü ancak Rusya'nın arabuluculuğuyla yapılan bir anlaşma sonucu muhaliflere silahlarını muhafaza etme ve bölgelerinde güvenliği sağlamaya devam etme izni verildi.

Sonrasında, 500 binden fazla insanın ölümüne ve ülkenin harabe olmasına yol açan 13 yıl süren iç savaşın ardından her şey değişti.

Suriye’nin kuzeyinde, Hayat Tahrir el-Şam (HTŞ), 1 Aralık’ta Esad’ın ikinci büyük şehri Halep’i ele geçirdi.

Savaşçılar daha sonra başkente doğru ilerlerken, Hama ve Humus şehirlerine doğru güney yönünde ilerlediler.

Abu Orra, "Biz... ülkenin güneyini kurtarmaya başlamaya karar verdik, böylece başkente (Şam’a) diğer taraftan ulaşabileceğiz" dedi.

Deraa'da kendi askeri planlarını oluşturduklarını belirten Abu Orra, ancak kuzeydeki HTŞ ile "bazı koordinasyonlar" olduğunu söyledi.

KAOSTAN KAÇMAK İÇİN GERİ ÇEKİLDİK

Birçok tanık, Awdeh’in adamlarının güney Suriye’ye özgü baş örtülerine sahip olduklarını ve 8 Aralık sabahı erken saatlerde Merkez Bankası yakınlarında ve birkaç mahallede nöbet tuttuklarını AFP'ye bildirdi.

Abu Orra, "Kaos vardı ama kısa bir süreliğine hayati kurumların kontrolünü ele geçirerek onların korunmasını sağladık" dedi.

Güney Operasyonlar Odası'nın aynı zamanda Mısır ve Ürdün büyükelçilikleri de dahil olmak üzere bazı büyükelçiliklerin önünde nöbet tuttuğunu ve bazı yabancı diplomatları güvenliklerini sağlamak amacıyla önde gelen bir otele yönlendirdiğini belirtti.

"Birçok yabancı ülke Awdeh'i arayarak yardım istedi" dedi.

HTş güçlerinin akşamın ilerleyen saatlerinde kasabaya gelmesinin ardından, Güney Operasyonlar Odası "kaos veya silahlı çatışmalar"dan kaçınmak için Deraa'ya geri çekildi, diye ekledi Abu Orra.

İki gün sonra, Awdeh Suriye'nin yeni lideri Şaara ile görüştü. Ancak, diğer grupların dağılmayı ve gelecekteki orduya katılmayı kabul ettikleri 25 Aralık toplantısına katılmadı.

Kaynak: AFP