Röportajlar

"İlk Adımını Anlaşma Güçlüğü Çektiği Ülkeye Attı"

Geçtiğimiz günlerde Suriye Devleti’nin resmi olarak cumhurbaşkanı olarak atanan Ahmed Eş Şara, ilk yurt dışı ziyaretini beklenenlerin aksine Suudi Arabistan’a yaptı. Suudi Arabistan ziyareti sonrası ikinci ziyaretini Türkiye’ye yaparak Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşen Şara’nın ziyaret sıralamasını ve bölgedeki diğer gelişmeleri dış ilişikler uzmanı Dr. Albdülkadir Şen, İstiklal Gazetesi’ne değerlendirdi.

Abone Ol

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmet Eş Şara’nın beklentilerin aksine ilk yurt dışı ziyaretini Suudi Arabistan’a yapmasından Suriye’nin Türkiye’den uzaklaştığı yorumlarını araştırmacı akademisyen ve yazar Dr. Abdülkadir Şen, “Bilindiği üzere Suriye’nin Suudi Arabistan ile ilişkiler iyi değil. Şara bir yandan Suriye’nin içini toplarken bir yandan da Suriye’nin diplomatik ilişkilerini yeniden kurmak istiyor. Bunun için ilk adımlarını anlaşma güçlüğü çektiği ülkeye atıyor. Türkiye ile ilişkileri iyi. Bu ilişkilerin aciliyeti yok. Dolayısıyla ilişkilerin iyi olmadığı yani düşman olan kimseleri dost etmeye ağırlık veriyor. Sembolik manada bir umre de yaptılar. Suriye’nin Suudi Arabistan'ı tercih etmesi, zaten olumsuz tavırları olan Arabistan'a olumlu bir mesaj verirken, zaten olumlu bir yaklaşımı ve desteği olan Türkiye'ye de bir olumsuz mesaj vermiyor.” diye değerlendirdi.

Suriye’den sonra Lübnan da Türkiye’ye yaklaşacak

Değerlendirmelerine dün gerçekleşen Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ahmet Eş Şara görüşmeleri hakkındaki görüşleriyle devam eden Şen “Görüşmelere baktığımızda iki liderinde hassasiyetleri birbiriyle uyumlu. Zaten Türkiye ile Suriye’nin ilişkisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da gayretleriyle 2010’lardan sonra farklı bir mana kazandı. Bundan sonraki süreçte Suriye, Türkiye'ye ciddi anlamda bağlanmış vaziyette. Hatta Suriye ile birlikte Lübnan’ı da öyle görüyorum. Çünkü Lübnan uzun yıllar boyunca İran'ın hegemonyasındaydı. Ancak artık Suriye’de ırsiyetçi-mezhepçi bir diktatörlük yok. Bu İran için büyük bir kayıp. Bundan sonra İran'la Lübnan'ın bağı koptuğu için bundan sonraki süreçte Lübnan büyük derecede Türkiye'nin ekonomik havzasına girecek. Süreç böyle devam edecek. Hatta sadece Suriye ile son bulmayacağını, yakın zamanda Lübnan'da da dengeler değiştireceğini, onun da Türkiye lehine dönüşeceğini düşünüyorum. Bu sürecin Türkiye, Suriye, Kuveyt gibi ülkelerin elini güçlendireceği kanaatindeyim.” dedi.

PKK-PYD hâlâ rol kapmayı umuyor

Suriye topraklarının bir bölümü işgal eden PKK-PYD Terör Örgütü’nün Ahmet Eş Şara’yı tanımadığına yönelik açıklamasına da değinen Abdülkadir Şen, “Tabi şu ana kadar Suriye'de yeni yönetim bütün unsurları kuşatıcı bir yöntem bulmaya çalışıyor. Bunun için de silahsız ve kansız bir şekilde anlaşma yolunu tuttu. Şu ana kadar PKK'nın güdümünde olan PYD buna yakınlık göstermiyor. Bunun sebebi de yeni Suriye yönetiminin başarısız olabilmesini, olabilme ihtimalini değerlendiriyorlar. PKK-PYD hâlâ rol kapmayı umuyor. Böyle bir durumda Amerika ile yeni Suriye yönetimine karşı müttefik olabilecekleri bir zamanı bekliyorlar yani İsrail ile.  Suriye yönetimi PKK-PYD terör örgütünün silahları ve yapılarıyla yani bir bütün olarak Suriye’nin bir parçası olmasına müsaade etmeyecektir. Suriye hükûmeti, PKK-PYD terör örgütü mensuplarının silah bırakması konusunda son derece kararlı.” açıklamasında bulundu.