İslam dinine göre yenilemeyecek etler olduğu gibi yenilebilecek etler de vardır. Bu yenilemeyecek etler içinde geyik etinin olup olmadığı araştırılıyor. Kur`an-ı Kerîm`de ve Hz. Peygamber`in sünnetinde bu konu ile ilgili bazı hükümler yer alıyor. Peki "Geyik eti helal mi, haram mı? İslam dininde geyik eti yenir mi?" İşte ayrıntılar...


GEYİK ETİ YENİR Mİ? GEYİK ETİ HELAL Mİ, HARAM MI?


Etlerinin yenebileceğine dair, helâl olduğuna dair İslam'da görüş birliği bulunan hayvanlar şu şekildedir:


- Öncelikle sığır, manda, koyun, keçi, deve, tavşan, tavuk, kaz, ördek, hindi türünden evcil hayvanlar yenebilir.


- Diğer yenebilen hayvanlar, geyik, ceylan, dağ keçisi, yabanî sığır ve zebra gibi yabani hayvanladır.


- Son olarak da güvercin, serçe, bıldırcın, sığırcık, balıkçıl gibi kuşların etlerinin helâl olduğunda fakihler görüş bildirmiştir. Kur'ân’da tasrih edilmiş, diğerleri de Kur'ân’ın “yiyiniz” dediği iyi ve temiz şeyler (el-Mâide, 5/1; el-Hac, 22/28, 30) (mübah) kapsamında görülür.


HANGİ ETLER İSLAM'A GÖRE YENMEZ? HANGİ ETLER HARAMDIR?


İslam'a göre etlerinin yenmesinin haram olduğu konusunda görüş birliği bulunan hayvanlar ise şu şekildedir;


- Yenmesinin yasak, haram olduğu ilk hayvan domuzdur. Bilindiği üzere domuzun haram olduğu, Kur'ân’ın açık hükmüyle belirtilir(el-Mâide, 5/3). Kur'ân’da ismi anılarak yasaklanmış olan tek hayvan domuzdur. Ayrıca İslâm âlimleri, En‘âm sûresinin 145. âyetinde geçen “rics” ifadesi ile A‘râf sûresi 157. âyetindeki “... onlara pis ve murdar olan şeyleri haram kılar.” ifadeleri ile birlikte domuzun her şeyinin haram olduğunu belirtmişlerdir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 6/133).


- Kur'ân’da Allah’tan başkası adına kesilen hayvanların etlerinin haram olduğu da yine belirtilir. Kesim sırasında üzerine Allah’ın adı anılmayan hayvanların etlerini yemeyin.” (el-En'âm, 6/121). hükmüne rastlanır. 


- Dini usullere uygun olarak kesilmemiş olan ya da kendiliğinden ölmüş olan hayvanın etinin haram olduğu da yine Kur'ân’ın açık bir şekilde belirtilir. Allah, size ancak leş, kan, domuz eti ve Allah’tan başkası adına kesileni haram kıldı.” (el-Bakara, 2/173); “Ölmüş olan hayvan, kan, domuz eti, Allah’tan başkası adına boğazlanan, ayrıca henüz canı çıkmamış olan hayvan, kestikleriniz hariç olmak üzere boğulmuş, darbe ile ölmüş, yüksekten düşerek ölmüş, boynuzlanarak ölmüş ve yırtıcı hayvan tarafından parçalanmış olan hayvanlar ile (tazim amacı ile) dikili taşlar üzerinde boğazlanan hayvanlar size haram kılındı.” (el-Mâide, 5/3).
Yukarıda bahsedilen hayvanların dışında kurt, aslan, kaplan gibi köpek dişleriyle; doğan, şahin, kartal gibi pençesiyle avlanan hayvanlar ile birlikte sinek, örümcek, akrep gibi haşeratın yenilmesi İslâm âlimlerinin çoğunluğuna göre caiz görülmez. 

Kaynak: Derya Sarıtepeci