Cuma namazı yetişkinliğe eren ve mazereti olmayan erkeklere farz-ı ayındır. Farz oluşu Kitap, Sünnet ve icma ile sabittir. Peki "Kadınlar cuma namazı kılabilir mi? Cuma namazı kadınlara farz mı?" İşte ayrıntılar...
KADINLAR CUMA NAMAZI KILABİLİR Mİ? CUMA NAMAZI KADINLARA FARZ MI?
Cuma namazı, akıllı, ergenlik çağına erişmiş, sağlıklı, hür ve misafir olmayan erkeklere farzdır. Kadınlar, hürriyeti, özgürlüğü kısıtlı olanlar, yolcular ve cemaate gelemeyecek kadar mazereti olan kişiler cuma namazı kılmakla yükümlü değildirler. Ama kılmaları durumunda bu namazları geçerli olur ve öğle namazı kılmaları gerekmez.
Hz. Peygamber (s.a.s.), “Cemaatle birlikte cuma namazı kılmak, her Müslümana farzdır. Ancak köle, kadın, çocuk ve hastaya farz değildir.” (Ebû Dâvûd, Salât, 214 [1067]) şeklinde buyurmuştur. Asr-ı saadetten günümüze kadar bütün İslam alimleri, cuma namazının kadınlara farz olmadığı konusunda ittifak etmişlerdir (İbnü’l-Hümâm, Fethü'l-kadîr, 2/62; Nevevî, el-Mecmû‘, 4/483-484; İbn Kudâme, el-Muğnî, 2/250).
Cuma namazının kadınlara farz kılınmamıştır. Bu durum onlar hakkında bir mahrumiyet değil, muafiyettir. Diledikleri zaman, camiye gidip cemaatle cuma namazı kılmalarında dinen bir engel bulunmamaktadır. Hatta hutbe ve vaazlardan istifade etmeleri için cuma namazlarına devam etmeleri tavsiye edilebilir.
Kadınlar Cuma Namazını evde kılabilir mi?
Kadınlar eğer dine uygun bir şekilde örtünmüş, hicablı ve tedbirli olarak hutbeyi dinlemek ve faydalanmak için evden çıkmışsa, bunda bir sakınca yoktur ve kendisine bir günah da yoktur. Fakat evi kendisi için daha fazîletlidir ve namazını, Cuma namazı yerine öğle namazı olarak dört rekât kılar. Buna rağmen dine uygun bir şekilde örtünmüş, hicablı ve tedbirli olarak hayır kazanmak, hutbeyi dinlemek ve faydalanmak için dışarı çıkıp câmide kılmak isterse, engel de olunmasına gerek yoktur.
Cuma Namazı Kaç Rekattır?
Cuma namazının farzı iki rekattır. Bunun yanında farzdan önce dört rekat, farzdan sonra da dört rekat olmak üzere sekiz rekat da sünneti bulunur. (Kâsânî, Bedâî’, 1/269-285).
İmam Ebû Yûsuf’a göre ise farzdan sonra kılınacak sünnet bir selâmla dört ve bir selâmla iki rekat olmak üzere toplam altı rekattır. Bu görüşün Hz. Ali’den (r.a.) rivayet edildiği nakledilmektedir (Kâsânî, Bedâî’, 1/285).