Kredi derecelendirme kuruluşu, beklenenden yüksek gümrük vergilerinin küresel ekonomik görünümü değiştirdiğini ve Fed'in faiz oranlarını daha fazla düşürme imkanını kısıtladığını belirtti
Fitch tarafından yapılan açıklamada, en az yüzde 10'luk gümrük vergisi ve ABD'nin 57 ticaret ortağına yönelik daha yüksek tarife oranlarının getirildiği anımsatılarak, "Kurtuluş Günü" tarifelerinin, geçen ay yayımlanan "Küresel Ekonomik Görünüm" raporundaki öngörüleri önemli ölçüde aştığı belirtildi.
ABD Başkanı Donald Trump, 2 Nisan'da tüm ülkelere yönelik karşılıklı tarife oranlarını açıkladığı günü "Kurtuluş Günü" olarak nitelendirmişti.
TARİFE ORANI YÜZDE 25’E YÜKSELDİ
Açıklamada, alınan yeni kararların ABD'deki toplam gümrük tarifesi oranını yüzde 25 seviyesine çıkaracağı tahmin edilirken, bunun mart ayında öngörülen yüzde 18’den önemli ölçüde yüksek olduğu ve 1909'dan bu yana kaydedilen en yüksek oran olduğu vurgulandı.
Ayrıca, ABD ekonomisinin 2025 yılı büyüme oranının, beklenenden daha yüksek gümrük vergileri nedeniyle mart ayındaki tahmin olan yüzde 1,7’nin altına gerileyeceği öngörüldü.
TÜKETİCİ GÜVENİNDE ZAYIFLAMA
Fitch’in açıklamasında, ABD’de tüketici güveni göstergelerinin, hisse senedi piyasalarındaki dalgalanmanın etkisiyle keskin bir şekilde zayıfladığına dikkat çekildi.
Bunun yanı sıra, tüketici harcamalarındaki büyümenin yılın ilk iki ayında yavaşladığı ve ekonomik toparlanma üzerindeki baskının arttığı ifade edildi.
BÜYÜME BEKLENTİLERİ KÖTÜLEŞTİ
Açıklamada, tarife artışlarının ABD'de tüketici fiyatlarının yükselmesine ve şirket karlarının düşmesine neden olacağı ifade edilerek, şu değerlendirmelerde bulunuldu:
"Yüksek fiyatlar reel ücretleri baskılayarak tüketici harcamalarını olumsuz etkilerken, düşük karlar ve politika belirsizliği de iş yatırımlarını olumsuz etkileyecektir. ABD hane halkının orta vadeli enflasyon beklentilerinde son dönemde görülen büyük artış bağlamında, tarifelerin mal fiyatları üzerindeki yukarı yönlü baskısı, ABD Merkez Bankasının (Fed) yakın vadede daha fazla faiz indirimi konusunda daha temkinli olacağı anlamına gelmektedir. Bu etkilerin, ABD şirketlerinin yabancı rekabete karşı artan korumadan elde edebilecekleri faydalardan daha ağır basacağını düşünüyoruz."
Dünyanın geri kalanı için büyüme beklentilerinin de özellikle Asya'da kötüleştiği bildirilen açıklamada, ticaret savaşı risklerine dikkat çekildi.
Açıklamada, bazı hükümetlerin zaman içinde ABD ile daha iyi ikili tarife anlaşmaları müzakere etmek için alana sahip olabileceği belirtilerek, "Buna karşılık, kilit ticaret ortaklarının misilleme yapma ihtimalinin güçlü olması, ABD'nin misilleme ticareti yapan ülkelere yönelik gümrük vergisi oranlarını daha da yükseltme ihtimaliyle birlikte, gerilimin daha da tırmanması riskini artırmaktadır." ifadeleri kullanıldı.