Bakan Bayraktar, BOTAŞ'ın 50. kuruluş yıl dönümü töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin doğal gaz ve boru hatları konusundaki çalışmalarını değerlendirdi. Bayraktar, BOTAŞ'ın 15 Ağustos 1974'te Irak ham petrolünü İskenderun Körfezi'ne taşımak amacıyla kurulduğunu belirterek, Ceyhan-Kırıkkale, Batman-Dörtyol ve Dörtyol-Ceyhan Ham Petrol Boru Hatları ile ham petrol taşıma faaliyetlerini sürdürdüğünü ifade etti.

Bayraktar, "Ayrıca, Hazar Bölgesi'nde üretilen petrolü dünya pazarlarına ulaştırmak üzere inşa edilen Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) hattında da görev üstlendi. Toplam uzunluğu 3.382 kilometre olan bu boru hatlarıyla, bugüne kadar yaklaşık 14,5 milyar varil petrol taşındı" dedi.

Bayraktar, BOTAŞ'ın 1986'dan itibaren doğal gazın ticareti ve taşımacılığına başladığını belirterek, "BOTAŞ aracılığıyla 2018'de hayata geçirilen TANAP projesiyle Türkiye'ye 28,5 milyar metreküp, TürkAkım projesiyle de 2020 başından itibaren Rusya'dan yaklaşık 40 milyar metreküp doğal gaz arzı sağlanmıştır" dedi.

Bayraktar, Türkiye'nin şu anda 4,6 milyar metreküpü Silivri, 1,2 milyar metreküpü Tuz Gölü depolama tesislerinde olmak üzere toplamda 5,8 milyar metreküp depolama kapasitesine sahip olduğunu belirtti. "Önümüzdeki 5 yıl içinde ülkemizde toplam 12 milyar metreküplük bir depolama kapasitesine ulaşmayı hedefliyoruz. Bu sayede ülkemizin yıllık doğal gaz tüketiminin yüzde 20'sini depolama imkanına sahip olacağız" şeklinde konuştu.

TÜRKİYE’NİN LNG ALMA KAPASİTESİ 160 MİLYON METREKÜP

Bayraktar, BOTAŞ'ın sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) terminali ve Yüzer LNG Depolama ve Gazlaştırma Ünitesi (FSRU) konusundaki önemli kapasitesini vurgulayarak, "2016 yılında 30 milyon metreküp olan günlük LNG alma kapasitemizi, bugün yaklaşık 160 milyon metreküpe çıkardık. Bu artış sayesinde, Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu gazın yarısını sıvılaştırılmış doğal gaz ile rahatlıkla tedarik edebiliyoruz" dedi. Ayrıca, BOTAŞ'ın Türkiye'nin LNG ve doğal gaz anlaşmaları kapsamında, Azerbaycan, Cezayir ve ABD'nin de aralarında bulunduğu 34 ülkeyle doğal gaz ticareti yapan bir şirket haline geldiğini de ekledi.

DOĞAL GAZ 81 İLDE 862 YERLEŞİM YERİNE İLETİLDİ

Bayraktar, Türkiye genelinde 81 ilde 862 yerleşim yeri ve yaklaşık 212 organize sanayi bölgesinde doğal gaz kullanıldığını, bu sayede yaklaşık 72 milyon vatandaşın doğal gaza erişim sağladığını belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin 20 bin kilometrelik iletim ve 200 bin kilometrelik dağıtım hattına sahip olduğunu vurguladı.

BOTAŞ'ın sadece gaz ithal eden değil, aynı zamanda gaz ihraç eden bir şirket olduğunu vurgulayan Bayraktar, "Türkiye, artık kendi doğal gazını üreten, tedarik kaynaklarını çeşitlendiren, güçlü altyapısı ve tedarik portföyü sayesinde ihracat kapasitesine sahip, bölgesinin ve Avrupa'nın arz güvenliğine katkı sağlayan lider bir ülke haline gelmiştir. Bu alandaki markamız ve bayrak taşıyıcımız BOTAŞ'tır. BOTAŞ’ın 50. kuruluş yıl dönümünü kutluyorum" dedi.

BOTAŞ, TÜRKİYE'NİN ENERJİ BAĞIMSIZLIĞINA YÖNELİK PROJELERİ HAYATA GEÇİRİYOR

BOTAŞ Genel Müdür Vekili Abdulvahit Fidan, kurumun 1974 yılında boru hatlarıyla petrol taşımacılığı amacıyla başladığı yolculuğunun, zamanla ham petrol ve doğal gaz üretimi, enerji işletmeciliği, uluslararası projeler, depolama faaliyetleri ve doğal gaz ticareti alanlarına yayıldığını belirtti. Fidan, BOTAŞ'ın sektördeki liderliğini ve uluslararası ödüllerle onurlandırıldığını ifade ederek, kurumun bu alandaki başarısını vurguladı.

BOTAŞ'ın, Bakanlığın belirlediği enerji vizyonu doğrultusunda yeni enerji yüzyılına emin adımlarla ilerlediğini belirten Fidan, kurumun Türkiye'nin enerji bağımsızlığı hedefi doğrultusunda enerji güvenliğini sağlamak için gerekli adımları kararlılıkla attığını söyledi.

Kaynak: AA