Ramazan ayının son günlerine girdik. Günlük hayatta sıkça kullanılan bazı ürünlerin orucu etkileyip etkilemediği konusunda tereddüt yaşayanlar, özellikle sağlık nedeniyle kullanılan bazı yöntemleri araştırıyor. En çok merak edilenlerden biri ise ağrı kesici krem sürmenin orucu bozup bozmadığı... İşte, detaylar...

Ağrı kesici krem sürmek orucu bozar mı?

Ramazan ayında oruç tutan kişilerin en çok sorduğu sorulardan biri de ağrı kesici kremler, merhemler ve ilaçlı bantların orucu etkileyip etkilemediği. Özellikle sağlık problemleri nedeniyle bu ürünleri kullanmak zorunda olanlar, oruçlarının geçerli olup olmayacağı konusunda tereddüt yaşayabiliyor.

Diyanet İşleri Yüksek Kurulu’nun açıklamasına göre, deri üzerine sürülen merhem ve benzeri ilaçlar orucu bozmaz. Bunun nedeni, bu tür ürünlerin ciltte bulunan gözeneklerden ve kılcal damarlardan çok yavaş ve az miktarda emilmesidir. Üstelik bu emilim doğrudan mideyle ilgili olmadığından, yeme-içme kapsamında da değerlendirilmemektedir.

Orucun tanımı ve bozulma şartları

Kur’an-ı Kerim’de ve hadislerde oruç, fecr-i sadıktan (imsaktan) güneş batıncaya kadar yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak olarak tanımlanmıştır. Bu üç temel kural dışında kalan uygulamalar ise doğrudan ayet ve hadislerle değil, kıyas yoluyla değerlendirilmektedir.

Peygamber Efendimiz’in döneminde orucu bozan fiillerle ilgili net açıklamalar yapılmış ve bunlar arasında sürme çekmek, yağlanmak, misvak kullanmak gibi uygulamaların orucu bozmadığı ifade edilmiştir. Aynı şekilde cilde sürülen ilaçların da bu kapsamda olduğu belirtilmiştir.

Diyanet'in açıklamasında şu ifadelere yer verilmiştir:

“Deri üzerindeki gözenekler ve deri altındaki kılcal damarlar yoluyla vücuda sürülen yağ, merhem ve benzeri şeyler emilerek kana karışmaktadır. Ancak cildin bu emişi, çok az ve yavaş olmaktadır. Diğer taraftan bu işlem, yeme içme anlamına da gelmemektedir. Bu itibarla, deri üzerine sürülen merhem, yapıştırılan ilaçlı bantlar orucu bozmaz.”

Bu açıklamayla birlikte; ağrı kesici özellik taşıyan herhangi bir krem ya da merhem cilt üzerine uygulanmakla orucu bozmaz hükmü netlik kazanmış oluyor.

Oruçluyken banyo yapılır mı? Oruçluyken diş fırçalamak orucu bozar mı? Oruçluyken banyo yapılır mı? Oruçluyken diş fırçalamak orucu bozar mı?

Kaynak: Ali Osman Önder