Ramazan’ın bereketi, oruçla geçirilen uzun günlerin ardından yerini bayram coşkusuna bırakacak. Milyonlarca kişi ise Ramazan ayından sonra hangi hicri ayın başlayacağını merak ediyor. Peki, Ramazan ayından sonra oruç tutulur mu?
Ramazan’dan sonra hangi ay gelir?
İslam takvimi olan Hicri takvimde, Ramazan ayı sona erdiğinde sıradaki ay Şevval'dir. Şevval, Ramazan Bayramı'nın birinci günüyle birlikte başlar ve onuncu kameri ay olarak kabul edilir. Bu yıl 2025 Ramazan Bayramı 29 Mart Cumartesi akşam ezanıyla başlayacak.Bilindiği gibi islamda geceler günlerden önce gelir. Dolayısıyla Şevval ayı da aynı akşam ezanıyla birlikte idrak edilmeye başlanacak. Şevval ayı, 1 Nisan 2025 Salı günü sona erecek.
Şevval ayının anlamı nedir?
Sözlükte “yükselmek, yukarı kalkmak” gibi anlamlara gelen Şevval, İslam’dan önceki dönemlerde uğursuz sayılan bir ay olarak biliniyordu. Ancak Peygamber Efendimiz’in (s.a.s.) Hz. Aişe ile bu ayda evlenmesiyle bu yanlış inanç boşa çıkmış oldu. Şevval ayı, Müslümanlar için oruçla geçirilen Ramazan’ın ardından manevi devamlılık sağlanabilecek bir fırsat olarak kabul edilir.
Şevval ayında altı gün oruç tutmak neden önemlidir?
Peygamber Efendimiz (s.a.s.), “Kim Ramazan orucunu tutar ve ardından Şevval ayında altı gün oruç tutarsa, bütün bir yıl oruç tutmuş gibi olur” buyurarak bu ibadetin önemini vurgulamıştır. Bu altı günlük oruç, peş peşe tutulabileceği gibi, ay boyunca aralıklı da tutulabilir. Her iki durumda da sevabı aynıdır.
Şevval ayında oruç ne zaman tutulmalı?
Şevval ayının ilk günü olan Ramazan Bayramı’nın birinci günü oruç tutmak haramdır. Ancak ikinci gününden itibaren Şevval orucu tutulabilir. Bu oruç nafile olup, Ramazan’da tutulamayan oruçların kazası yerine geçmez. Dolayısıyla kişi, niyet ederken bu ayrımı dikkate almalıdır.