İlk bakışta adada yalnızca bir Müslümanın yaşadığı düşünülüyordu. Ancak yapılan yerel temaslar, özellikle başkent Nuuk çevresinde küçük de olsa aktif bir Müslüman topluluğun bulunduğunu ortaya koydu.

Danimarka doğumlu, Ürdün-Filistin kökenli 24 yaşındaki Rakan Mansur, Grönland’da yaşayan Müslümanlardan biri. MAnsur, Grönland'de ikinci Ramazan ayını geçirdiğini söylüyor.  Kuzeyde oruç süresinin uzunluğuna dikkat çeken Mansur, “Geçen yıl oruç yaklaşık 16 saat sürüyordu. Bazı günler güneş yalnızca yarım saatliğine batıyor,” dedi.

Grönland’da hayatın zorlayıcı yanları olduğunu belirten Mansur, ilk geldiğinde bazı kişilerin kendisine yabancı olduğu için olumsuz tepkiler verdiğini belirterek “Başlarda bana laf atanlar oluyordu, ‘Allahu Ekber’ diye bağırıyorlardı. Ama ben saygı gösterdikçe onlar da saygı duymaya başladı,” ifadelerini kullandı.

Grönland'de Müslüman Nüfus Çok Az

Adada kalıcı olarak yaşayan Müslümanların sayısının oldukça sınırlı olduğu bildirildi. Grönland Havayolları’nda çalışan Mısırlı bir görevlinin aktardığına göre, Fas, Tunus, Türkiye ve Mısır kökenli bireylerin oluşturduğu Müslüman nüfus 10 kişiyi geçmiyor. Çoğu, kısa süreli çalışma için adaya gelmiş durumda.


"Filistin’e Empati Gelişiyor"

Son dönemlerde Grönlandlılar arasında Filistin’e yönelik duyarlılığın arttığı gözlemleniyor. Başkent Nuuk’ta bazı duvarlara çizilen Filistin bayrakları ve “Özgür Filistin” yazıları, yerel halkın Filistinlilere karşı empati geliştirdiğine işaret ettiği belirtiliyor. 

Kaynak: Haber Merkezi